33.1 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalActivitatea Spitalului Judeţean Mehedinţi, paralizată din cauza unui aparat defect

Activitatea Spitalului Judeţean Mehedinţi, paralizată din cauza unui aparat defect

Cel mai important aparat folosit la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin pentru efectuarea analizelor de biochimie nu mai funcţionează din cauza temperaturilor foarte scăzute care s-au înregistrat în ultima perioadă.

Aparatul, fără de care nu poate fi făcută nici o analiză la Spitalul Judeţean, s-a defectat în urmă cu o săptămână, când în Drobeta Turnu Severin temperaturile au scăzut până la -10 grade Celsius. Nici în spital temperaturile nu sunt prea ridicate, iar aparatul respectiv are nevoie de cel puţin 24 de grade Celsius ca să funcţioneze. Atât pacienţii, cât şi medicii aşteaptă ca aparatul să fie reparat de inginerii specialişti, pentru ca activitatea să reintre în normal.
„Aparatul este defect de o săptămână şi cele mai importante analize de biochimie nu pot fi efectuate. În prezent, nu putem face decât analizele mai simple, cu ajutorul unui aparat mai vechi şi nu la fel de performant. Nici cel care e defect nu este de ultimă generaţie, însă fără el nu putem să le punem pacienţilor un diagnostic. Acest aparat este fabricat în 2005 şi face până la 600 de teste pe oră, ceea ce pentru noi înseamnă foarte mult“, a spus Veronica Liciu, şef laborator.

„Nu aparatul este de vină că s-a defectat, ci personalul nostru“

La Spitalul din Severin, majoritatea aparatelor sunt foarte vechi.
„Spitalul Judeţean se confruntă cu o lipsă acută a aparaturii. Suntem conştienţi că ar trebui să existe aparate de rezervă, în caz de defectare, cum este acum, dar deocamdată nu avem ce face. Aşteptăm ca firma de la care am achiziţionat aparatul să vină şi să îl repare, altfel nu ştim ce vom face“, a declarat Claudiu Zară, managerul Spitalului Judeţean Drobeta Turnu Severin.
Unii medici susţin că aparatul s-a defectat din cauza personalului necalificat. Acelaşi aparat s-a stricat şi în urmă cu doi ani, iar atunci au trecut două luni până să fie reparat.
„Nu aparatul este de vină că s-a defectat, ci personalul nostru, care nu este atât de calificat ca să-l poată folosi. Nu spun că acest aparat este de ultimă generaţie, dar este unul performant, ceea ce înseamnă că nu ar avea de ce să se defecteze singur. De exemplu, pentru cardiaci, unele analize care să ne ajute să punem un diagnostic sunt vitale. Nu putem să îi punem pe oameni să aştepte după un aparat“, a declarat Cristian Jianu, medic cardiolog, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean.

„Nu este normal să ni se spună că nu au aparatură!“

Reprezentanţii firmei de la care a fost achiziţonat aparatul sunt aşteptaţi de o săptămână la Drobeta Turnu Severin să îl repare, inginerii de aici fiind depăşiţi de situaţie.
„Noi am încercat să remediem situaţia, dar nu reuşim. Este posibil să fie şi frigul de vină, însă îi aşteptăm pe specialişti să îl repare“, a spus Ivan Şnabel, inginer reparaţii la Spitalul Judeţean.
Unii dintre bolnavi sunt hotărâţi să plece la alte spitale.
„De aproape două săptămâni sunt internat şi aştept rezultatul analizelor, însă mi s-a spus că s-a defectat un aparat important şi nu pot să facă nimic. Nu este normal ca în zilele noastre să primim astfel de explicaţii, că nu au aparatură. Să facă rost, că de aceea ne achităm datoriile către sănătate. O să mai stau câteva zile şi, dacă nu se rezolvă, o să plec la Craiova“, a spus unul dintre pacienţii care aşteaptă rezultatul analizelor.
Spitalul Judeţean din Mehedinţi se confruntă cu probleme financiare foarte mari, astfel că achiziţionarea altui aparat pentru efectuarea analizelor de biochimie ar fi imposibilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS