Copiii dintr-un sat gorjean sunt nevoiţi să parcurgă zilnic peste 14 kilometri pentru a ajunge la microbuzul care îi duce la şcoală, şi apoi pentru a se întoarce acasă, iar pentru a nu întârzia la ore, micuţii se trezesc în fiecare dimineaţă la 4.30.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj şi Primăria Berleşti au condamnat la epuizare fizică şi psihică copiii din satul Scurtu. Aproximativ zece elevi cu vârste cuprinse între nouă şi 13 ani fac în fiecare zi naveta, de acasă şi până la prima staţie unde opreşte microbuzul pentru transportul şcolarilor. Aceasta înseamnă o cursă de 14 kilometri dus-întors, parcursă pe jos, prima dată dimineaţa, la o oră la care abia se trezesc găinile şi adulţii din sat care încă mai au unde să meargă la serviciu. Acest lucru se întâmplă din cauza traseului foarte lung pe care trebuie să circule microbuzul, dar şi a drumului impracticabil ce traversează satul Scurtu. Problemele au început când Şcoala Generală din Scurtu a fost închisă şi comasată cu Şcoala Gimnazială de la Lihuleşti. Astfel, s-a ajuns în situaţia ca elevi de nouă sau zece ani să fie supuşi unui efort zilnic care înseamnă, la sfârşitul săptămânii, epuizare totală.
Au cerut să nu închidă şcoala
Înainte de începerea anului şcolar, părinţii copiilor din Scurtu au încercat să convingă primăria şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj să nu închidă şcoala şi să nu o comaseze cu unitatea de învăţământ de la Lihuleşti, însă demersurile au rămas fără rezultat. Oamenii sperau ca măcar elevii din ciclul primar să poată învăţa în continuare la Scurtu, având în vedere vârsta mică a acestora. Nimeni şi nimic nu pare să îi înduplece pe reprezentanţii administraţiei locale şi pe cei ai inspectoratului şcolar să se aplece asupra problemei asigurării transportului elevilor din satul Scurtu. Promisiuni au fost pentru introducerea unui microbuz care să efectueze cursa întreagă. Până la sosirea maşinii, elevii ar fi trebuit să fie transportaţi cu un autoturism al Primăriei Berleşti, însă deocamdată copiii au primit numai promisiuni şi invitaţia tacită de a face în continuare naveta până la prima staţie de microbuz.
Nu i-au mai trimis în clasa I
Din cauză că nu au vrut să transforme în navetişti copii de şase sau şapte ani, două familii din Scurtu au refuzat să îşi dea micuţii la şcoală, în clasa I. Este vorba de Daniel Târlău şi Florin Butucel. Părinţii au preferat să-i ţină pe cei doi acasă, până când problema transportului va fi rezolvată. Astfel, copiii ar putea deveni în sfârşit elevi abia din următorul an şcolar. „Chiar nimeni nu poate să stea de vorbă şi cu noi? Numai promisiuni ni s-au oferit şi copiii fac naveta în continuare. Al meu are nouă ani şi este în clasa a treia. Ne trezim la ora 4.30, îl pregătesc şi apoi o luăm din loc. Facem cam o oră şi ceva până la staţie. Şoferul nu are timp să facă tot traseul şi nici nu vrea să îşi strice maşina prin Scurtu. Abia a început şcoala şi sunt copii de clasele I-IV. Te uiţi la ei şi îi vezi cum pică din picioare după 14 kilometri pe zi. Nu ştiu cât o să mai reziste în ritmul ăsta şi cât de bine o să înveţe. Al meu a fost premiant cât era la Scurtu“, a povestit Anica Ciora.
Inspectorul şcolar general adjunct Gheorghe Mitescu a declarat că probleme cu transportul elevilor există în mai multe localităţi din Gorj şi că închiderea şi comasarea Şcolii din Scurtu a fost făcută la propunerea Primăriei Berleşti. La rândul ei, primăriţa localităţii, Maria Dumitraşcu, a declarat că aşteaptă ca încă un microbuz pentru transportul elevilor să sosească în comună în luna octombrie. Aşadar, până la rezolvarea problemei, elevii vor fi obligaţi să facă în continuare naveta zilnic, pe jos, câte 14 kilometri.