Pacienţii internaţi în secţiile Spitalului Judeţean Târgu Jiu primesc mâncare de trei ori pe zi, meniul costând între 6 şi 12 lei de persoană. Hrana fiecărui bolnav diferă în funcţie de specificul afecţiunilor şi secţiilor unde este internat. Pentru fiecare pacient, ziua începe cu un mic dejun alcătuit dintr-o cană cu ceai din plante şi o felie de pâine cu gem sau margarină, un triunghi de brânză topită, iar în zilele mai bune, un ou fiert. Masa de prânz şi cina urmează reguli clare de respectare a caloriilor necesare fiecărei afecţiuni. „Ciorbiţa de legume este nelipsită de la masa de prânz. Cartofii, morcovii, dovleceii, roşiile, varza şi vinetele sunt mereu proaspete. În timpul verii le achiziţionăm la două-trei zile. Felul doi constă fie din sote sau mâncare de cartofi, fie din ghiveci de legume sau pilaf de orez. Gătim cu carne de maximum trei ori pe săptămână, dar acest lucru nu este o problemă. În spital trebuie să învăţăm să mâncăm sănătos. Cina nu o servim mai târziu de ora 19.00, aceasta constând în paste cu sos, cu brânză sau ghiveci de legume“, a precizat medicul Ioana Rîcă, şefa Secţiei de endocrinologie. Potrivit acesteia, pe lângă cele trei mese zilnice, anumite categorii de pacienţi beneficiază de gustări care constau, în funcţie de afecţiune, în: mere, o cană cu compot, biscuiţi, iaurt sau câte un cartof copt.
Oale de inox şi curăţenie lună
Mâncarea pentru pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu este mereu preparată cu grijă, în oale de inox. „Pregătim totul în condiţii igienico-sanitare corespunzătoare, numai în oale de inox. Fiecare fel de mâncare necesită atenţie maximă. Nu este nici foarte greu, dar nici uşor. Ne adaptăm şi mergem mai departe, încercând să răspundem cât mai bine standardelor de calitate“, a spus Carmen Daha, bucătăreasă în cadrul unităţii medicale. Pentru bolnavii diagnosticaţi cu diabet, suma prevăzută zilnic este de 12 lei, iar pentru cei internaţi la Oncologie, de 11 lei. Meniul comun, servit pacienţilor în cazul cărora nu sunt prevăzute restricţii alimentare, este preparat în cuantumul celor 7 lei alocaţi zilnic, în timp ce suma alocată pentru mâncarea servită lăuzelor nu depăşeşte 8 lei.