Adrian Năstase, fost prim-ministru al României, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, a fost trimis ieri în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi şantaj.
Tot în acest dosar au mai fost trimise în judecată şi Daniela Năstase, pentru complicitate la luare de mită, participaţie improprie la infracţiunea de folosire la autoritatea vamală de documente false în legătură cu fapta de corupţie, spălare de bani în legătură cu infracţiuni de corupţie, toate în formă continuată, şi Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru dare de mită, participaţie improprie la infracţiunea de folosire a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, în legătură directă cu infracţiunea de dare de mită, participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la infracţiunea de folosire de acte falsificate şi spălare de bani, toate în formă continuată.
Mită pentru menţinerea în funcţie
În perioada 2002-2004, în calitate de prim-ministru – cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ceea ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului-ministru, Adrian Năstase a primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de 22.155.985.853,08 ROL (aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb din 2002/2004). Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi respectiv municipiul Bucureşti, str. Cristian Tell. În acea perioadă, Adrian Năstase a primit de la Irina Paula Jianu următoarele foloase necuvenite: suma de 3.702.843.845 ROL reprezentând contravaloarea unor bunuri achiziţionate din China şi a cheltuielilor ocazionate de introducerea acestora în ţară şi transportul intern; suma de 2.027.844.822,27 ROL reprezentând contravaloarea lucrărilor de tâmplărie cu geam termopan executate de SC REGAL GLASS SRL Bacău la imobilul său din localitatea Cornu, judeţul Prahova, şi suportate din fondurile SC VERTCON SA Bacău (1.407.535.800 ROL) şi SC REGAL GLASS SRL Bacău (620.309.022,27 ROL); suma de 16.425.297.185,81 ROL reprezentând contravaloarea unor lucrări de construcţii şi renovare executate la imobilul situat în str. Cristian Tell din Bucureşti, din care 12.610.443.157 ROL din fondurile SC CONIMPULS SA Bacău, 1.186.854.028,81 ROL din fondurile SC VERTCON SA Bacău şi 2.628.000.000 ROL din banii personali ai Irinei Jianu.
Sumele de bani au fost primite de la Irina Paula Jianu în scopul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii, precum şi pentru asigurarea pentru aceasta a unui statut care să îi confere autoritate deplină în cadrul instituţiei la conducerea căreia se afla.
Consulul Păun, martorul din China
Adrian Năstase a primit de la martorul Ioan Păun prestarea serviciilor de achiziţionare a unor bunuri din China, depozitarea lor temporară la sediul Ambasadei României din China, ambalarea, supravegherea încărcării lor în containere şi organizarea transportului pe parcurs extern în scopul numirii şi menţinerii acestuia în funcţiile de consul general, şef al Consulatului General al României la Hong Kong, precum şi pentru menţinerea permanentă în misiune în străinătate.
În cursul lunii martie 2006, dată la care exercita funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în scopul îngreunării urmăririi penale în cauza în care era cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în mod repetat, Adrian Năstase l-a ameninţat pe consulul Ioan Păun cu darea în vileag a unor fapte imaginare, compromiţătoare pentru acesta (şi anume că acesta lucrează sub acoperire pentru anumite instituţii) pentru a-l determina să-şi retracteze declaraţiile date în cauză şi să nu predea organelor de anchetă documentele doveditoare în posesia cărora acesta se afla.
În perioada 2002-2004, Adrian şi Daniela Năstase au achiziţionat din China materiale de construcţii, produse electrocasnice, obiecte de mobilier pentru utilarea celor două imobile din Bucureşti (Zambaccian, Cristian Tell) şi a imobilului din localitatea Cornu. Bunurile au fost achiziţionate din diverse târguri, fie fără acte, fie pe baza unor documente de vânzare emise pe numele martorului Ioan Păun, fiind transportate şi depozitate într-un hotel dezafectat al Ambasadei României din China. Pentru a ascunde identitatea reală a beneficiarilor şi pentru a crea aparenţa că legislaţia vamală este respectată, o parte din bunurile achiziţionate au fost introduse în ţară ca importuri efectuate de SC VERTCON SA, conducerea acestei societăţi fiind determinată de Irina Paula Jianu să suporte din fondurile societăţii cheltuieli care nu erau aferente activităţii acesteia, respectiv suma de 3.683.683.943 ROL. Această sumă reprezintă contravaloarea bunurilor achiziţionate din China de Adrian şi Daniela Năstase, a cheltuielilor de transport şi a taxelor vamale.
Pentru efectuarea operaţiunilor de vamă, din dispoziţia Irinei Paula Jianu s-au completat cu date nereale documentele comerciale externe şi de transport internaţional (invoice, packing list-uri, certificate de calitate şi conformitate), centralizatoarele de import şi declaraţiile pentru valoarea în vamă, precum şi avizele de însoţire a mărfii. Bunurile introduse în ţară ca importuri efectuate de SC VERTCON SA Bacău au fost transportate în depozitul aparţinând SC REMAT SA Chitila, iar de aici au fost preluate de adevăraţii proprietari, regăsindu-se în imobilele din Zambaccian, Cristian Tell şi Cornu.
Decontări fictive
În scopul ascunderii infracţiunilor de dare şi luare de mită, Irina Paula Jianu şi-a folosit autoritatea pe care o avea asupra administratorilor societăţilor SC CONIMPULS SA Bacău, SC VERTCON SA Bacău şi SC REGAL GLASS SRL Bacău, pentru a determina cele trei societăţi să efectueze lucrări la imobilele din Cornu şi Bucureşti, str. Cristian Tell, fără încheierea unui contract cu beneficiarii acestor imobile, contract în baza căruia societăţile să poată stabili condiţiile de facturare şi încasare a contravalorii lucrărilor efectuate sau să îşi recupereze cheltuielile în caz de neefectuare a plăţilor de către beneficiar. Autoritatea Irinei Paula Jianu asupra administratorilor celor trei societăţi deriva din calitatea de fost asociat/administrator şi administrator în fapt, inspector general de stat în cadrul ISC – instituţie cu atribuţii de control în domeniul construcţiilor, şi în baza relaţiei sale de prietenie cu primul-ministru. În acest fel, ea i-a determinat să folosească cu rea-credinţă banii şi bunurile societăţilor, pierderile suferite de către acestea ridicându-se la 6.596.717.758 ROL în dauna SC VERTCON SA, la 811.831.452 ROL în dauna SC REGAL GLASS SRL Bacău şi la 12.610.443.157 ROL în dauna SC CONIMPULS SA Bacău.
De asemenea, Jianu a disimulat provenienţa sumei de 2.628.000.000 ROL primită drept mită de Adrian Năstase, introducând banii în SC REGAL GLASS SRL ca împrumut societate, şi a dispus ca din această sumă să fie decontate lucrările efectuate la imobilul soţilor Năstase din Bucureşti, strada Cristian Tell. Lucrările decontate au fost înregistrate şi respectiv facturate pe un beneficiar fictiv.
La data de 25 ianuarie 2010, procurorii au dispus, în vederea confiscării, instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor până la concurenţa sumei de 22.646.992.267 ROL. La aceeaşi dată, a fost indisponibilizat imobilul proprietatea inculpaţilor Adrian Năstase şi Daniela Năstase, situat în Bucureşti pe str. Muzeul Zambaccian, cu valoare de impozitare 13.014.620.000 ROL. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.