16.4 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalÎntreţinerea, în cârca vecinilor

Întreţinerea, în cârca vecinilor

În lunile de iarnă, factura la întreţinere a crescut în Craiova cu 33%. În blocurile cu repartitoare, aceasta a fost umflată şi de consumul mare de gaze, pentru că mulţi locatari le-au închis şi s-au încălzit la aragaz.
   

Foarte mulţi craioveni, speriaţi că nu vor mai avea bani să-şi plătească facturile la căldură, închid repartitoarele şi preferă să se încălzească la aragaz. Sunt bătrânii care stau mai tot timpul acasă şi nu mai ştiu cum să-şi plătească datoriile la întreţinere, deşi ei au fost întotdeauna bun-platnici, şi familiile care au o situaţie financiară dificilă. În acest fel, scade costul facturii la termoficare, care este individuală, iar pe cea de la gaze, care se plăteşte la comun, o împart cu vecinii. Majorarea preţului gigacaloriei la începutul anului cu 26% a atras şi creşterea facturii la căldură şi apă caldă. Şi cum Termoficarea adaugă, ca de fiecare dată, ceva pierderi şi penalităţi, cei care locuiesc la bloc au găsit diferite modalităţi de a fenta factura. O metodă uzitată o constituie cărămida pe flacăra de la aragaz şi cuptorul. Cei mai inventivi şi-au improvizat diferite instalaţii care sunt şi foarte periculoase. La cei care se încălzesc cu gaze, mirosul se simte de când intri pe scara blocului. „Au venit locatarii şi s-au plâns că factura la gaze este prea mare, că ei nu au consumat atât. Pleacă dimineaţa la serviciu şi vin seara. Cât să gătească şi cât să folosească aragazul? Ne-au rugat să facem control în bloc. Oamenii au dreptate că pentru gaze este un singur contor şi tot consumul se împarte la numărul de persoane din bloc. Unii consumă mai puţin, alţii mai mult, dar, atâta timp cât nu există contoare individuale şi pentru gaze, plătesc vecinii pentru cei care se încălzesc cu gaze ca să facă economii. De exemplu, într-un bloc cu repartitoare din Brazda lui Novac, unde locuiesc 48 de persoane, consumul într-o lună de iarnă a fost de 484 mc, iar costul total – 637,44 lei, fiecărui locatar revenindu-i 13,28 lei“, a spus Vasile Calciu, administratorul Asociaţiei nr. 10 Brazda lui Novac.
Potrivit administratorilor de bloc, facturile la gaze pentru o singură scară s-au dublat în cele trei luni de iarnă.

Facturi mai scumpe cu 33%

Creşterea preţului gigacaloriei la începutul anului cu 26% s-a resimţit în facturile din ianuarie, februarie. Faţă de decembrie 2008, ele au fost mai mari cu 33% (26% – gigacaloria şi restul – pentru consumul fizic). Dacă pentru un apartament cu două camere şi o suprafaţă de 49 mp factura la întreţinere a fost anul trecut de 206,09 lei, în primele luni din 2009 a ajuns la 280 de lei. Pentru un apartament cu trei camere şi 63 mp ea a crescut de la 274,68 lei la 360 de lei. „Cu toate că, anul trecut, atât autorităţile locale, cât şi reprezentanţii RA de Termoficare au promis că nu vor creşte preţul gigacaloriei, nu s-au ţinut de cuvânt. De la 1 ianuarie, consiliul local a majorat preţul gigacaloriei de la 147,7 la 186,26 lei. Creşterea de 26% s-a resimţit în facturile pe ultimele două luni şi chiar s-au înregistrat ceva întârzieri la plată“, a spus preşedintele Asociaţiei nr. 16 Rovine II, Dan Remus.
Mulţi administratori de bloc spun că scumpirea gigacaloriei şi pierderea locului de muncă pentru unii locatari au făcut şi mai grea perioada de iarnă, iar recuperarea banilor pentru întreţinere, dificilă. Familii care erau la zi cu plata facturii, după ce şi-au pierdut joburile, au ajuns să lase mai la urmă întreţinerea. Scumpirea gazului şi a apei calde, începând cu luna februarie, a ridicat şi ea costul întreţinerii pentru ultima lună de iarnă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII