27.8 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalInterlopi craioveni, prinşi cu bani spălaţi

Interlopi craioveni, prinşi cu bani spălaţi

Garda Financiară Dolj a trimis către Oficiul Spălării Banilor dosarele a doi interlopi craioveni, suspectaţi că ar fi spălat sute de mii de lei prin firmele lor din Craiova. Societăţile funcţionau legal, contabilitatea era în ordine, însă cei doi au făcut o greşeală care i-a deconspirat: au creditat firmele cu sume colosale din buzunar. „De unde aveau ei banii?“, se întreabă Garda, Poliţia şi ONPCSB.

În luna ianuarie, Garda Financiară Dolj a finalizat două dintre controalele iniţiate în rândul firmelor aparţinând unor persoane din lumea interlopă din Craiova – acţiune pornită în septembrie anul trecut, după ce a fost împuşcat Mihai Pârvu, cunoscut drept Caiac. La vremea respectivă, 30 de firme despre care se presupunea că aparţin interlopilor au fost controlate de echipe formate din comisarii Gărzii Financiare şi poliţişti.
„În luna ianuarie au fost începute verificări la 13 agenţi economici privind activitatea pe o perioadă de doi-cinci ani, ca urmare a acţiunilor de verificare declanşate în septembrie 2008 de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi Comisariatul General al Gărzii Financiare la firme coordonate de persoane din cadrul lumii interlope“, a anunţat comisarul-şef al Gărzii Financiare Dolj, Dragoş Ursulescu. Recent, Garda a trimis dosarele a doi dintre interlopii craioveni către Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), cei doi fiind suspectaţi că au spălat bani prin intemediul societăţilor comerciale din Bănie şi că aceştia ar fi provenit din activităţi de cămătărie. Firmele celor doi erau în ordine, documentaţia era aproape completă, la fel ca şi organizarea contabilităţii. Însă, interlopii au făcut o greşeală care i-a determinat pe comisarii controlori să-şi ridice mari semne de întrebare şi să trimită dosarele spre cercetare la ONPCSB.
„Ambele cazuri au fost trimise către Oficiul Spălării Banilor pentru aceeaşi cauză: surse incerte de venituri. Le-am verificat activitatea societăţilor şi am constatat că, în calitate de asociaţi, ei au creditat firmele cu sume mari de bani, de ordinul sutelor de mii de lei, sume pentru care nu au putut să spună provenienţa. Asta nu înseamnă că obligatoriu este vorba despre spălare de bani, ci sunt doar suspectaţi de spălare de bani şi de cămătărie. Noi am constatat că sunt incerte provenienţele sumelor de bani pe care respectivii i-au băgat în cele două firme şi am informat Oficiul. În rest nu au fost nereguli deosebite în activitatea societăţilor verificate“, a declarat pentru GdS comisarul-şef adjunct al Gărzii Financiare Dolj, Dumitru Iordache.  

Activitatea interlopilor, luată la puricat

Comisarii Gărzii spun că la societăţile la care sunt acţionari sau asociaţi persoane din lumea interlopă au fost verificate mai multe aspecte din activitatea firmelor, chiar şi de la înfiinţare şi până în prezent. Şefii Gărzii Financiare au precizat tot ce au căutat comisarii la firmele interlopilor şi de ce: dacă au credite bancare (să se vadă de unde ar proveni sumele cu care le-au creditat), ce investiţii au făcut în ultimii ani, care au fost veniturile şi cheltuielile totale ale firmelor (volumul de activitate), care le sunt clienţii şi furnizorii, dacă au avut probleme cu salariaţii, cu fluctuaţia de personal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

41 COMENTARII