O viaţă şi-a petrecut-o la volan, cealaltă viaţă – spune el – şi-o va petrece sculptând icoane. Are 80 de ani şi a descoperit că îi place să „plămădească“ lemnul.
GORJ. Anul acesta a împlinit 80 de ani şi zece ani de când îşi trăieşte a doua viaţă, după cum singur mărturiseşte. Gheorghe Cioveie este din Turburea şi este cunoscut în zona sa ca unul dintre cei mai talentaţi oameni ai comunei. Sculptează icoane pe lemn de fag, tei sau nuc. Şi-a descoperit această pasiune după ce vreme de patru decenii a fost şofer: „Am fost şofer o viaţă întreagă, iar cea de-a doua viaţă, cât o mai fi rămas din ea, deşi eu cred că mai am încă vreo 40 de ani de acum încolo, vreau să mi-o petrec sculptând icoane.
Dumnezeu m-a ajutat mereu, în toate, am trecut şi eu prin multe, dar îs sănătos, am casă, am masă, am nevastă care are grijă de mine. Am sculptat în ăştia zece ani sute de icoane, cruci şi troiţe. Multe le-am dăruit, ce să fac? Am dat unele şi în Italia, la o femeie căreia i-au plăcut mult. I-am dat şi primarului cadou una frumoasă, o ţine la el în birou, ceea ce mă bucură, înseamnă că îmi preţuieşte munca“, a povestit nea Georgică.
Şoferul-sculptor
Nea Georgică nu pare a avea opt decenii de viaţă. Ochii săi privesc spre cer şi apoi la cele câteva icoane pe care soţia sa le-a adus să ni le arate: „Aşa a vrut Dumnezeu, ca eu să fac icoane“, a mai spus nea Georgică. Bărbatul iubeşte viaţa.
Bătrânul este cunoscut în satul său ca unul dintre cei mai gospodari oameni. Are animale, multe terenuri pe care le cultivă: „Nea Georgică face unul dintre cele mai bune vinuri de pe aici! Tare, frumos mirositor şi aromat! Te unge pe suflet“, a spus Teodor Iloiu, edilul comunei Turburea. Vreme de 40 de ani, nea Georgică a fost şofer şi a călătorit prin toată ţara: „Să nu mă întrebaţi de mândre, că le-am uitat de mult numărul! Toţi şoferii au multe mândre. Sunt mai iubăreţi din fire, dar numai la tinereţe. Ce să-i faci? Aşa-i viaţa! Şi cu bune, şi cu rele! Prima nevastă mi-a murit, aşa că mi-am luat alta. Asta de acum este cu mult mai tânără ca mine, dar mă iubeşte! Are grijă de mine“, a spus bătrânul, uitându-se la soţia sa.
Nu a avut noroc de copii, aşa că împreună cu prima soţie a înfiat un băiat la care a învăţat să ţină ca şi cum era din sângele său. Acum, copilul îi ajută la bătrâneţe, fiindu-le un adevărat sprijin.
Maica Domnului şi Naşterea Mântuitorului, temele preferate
Printre temele religioase preferate de bătrân se numără Naşterea Mântuitorului Iisus Christos, Maica Domnului şi Pruncul şi Răstignirea lui Iisus. Gheorghe Cioveie spune că lucrează la o icoană vreme de trei săptămâni, pentru că şi lemnul, şi sufletul trebuie pregătite. Lemnul de nuc este mai preţios, cel de tei are nevoie de tratament deosebit: „Fiecare lemn are meteahna sa. Trebuie să ştii să-l iei ca să iasă o icoană cât mai frumoasă. Iau butucul, îl duc la circular, îl cioplesc, sculptez. Este migăloasă munca asta, dar o fac din pasiune. O iubesc, aşa cum iubesc şi viaţa pe care mi-a dat-o Dumnezeu“, a spus sculptorul octogenar. După ce îşi alege tema, bătrânul vizualizează viitoarea icoană: „O văd în minte exact aşa cum va fi şi încep să lucrez. Stau şi migălesc la icoană. Fac şi cruci şi am sculptat de câteva ori răstignirea lui Iisus. Îmi place mult, Domnul Iisus semnifică bunătatea şi sacrificiul suprem. Mă doare sufletul când mă gândesc prin ce a trecut pentru noi, oamenii“, a afirmat bătrânul. Gheorghe Cioveie a sculptat şi troiţa din faţa lăcaşului de cult din centrul comunei Turburea. „Troiţa este mare, foarte înaltă şi a fost donată de bătrân bisericii“, a declarat Teodor Iloiu, edilul comunei Turburea.
Simple, făcute din dragoste pentru că izvorăsc din sufletul unui bătrân, icoanele sculptate de nea Georgică îşi găsesc locul în fiecare casă. Şi în fiecare suflet…