Centrul Maternal din municipiul Târgu Jiu a devenit în cei patru ani de existenţă un refugiu pentru mamele singure care nu se află în relaţii foarte bune cu familia. Anual, aproximativ 25 de femei trec pragul acestei instituţii, găsind aici sprijin moral şi material.
GORJ. În prezent, la Centrul Maternal din Târgu Jiu se află şase mame, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, şapte minori, dar şi o fată de 15 ani, însărcinată în luna a şaptea. Tinerele mame au venit la centru însoţite de copii, iar aici au găsit tot sprijinul pe care famiile lor nu l-au putut oferi. Cele şase femei sunt din localităţi precum Băleşti, Mătăsari, Căpreni şi Târgu Jiu. Majoritatea tinerelor mame au ales să vină în Centrul Maternal din cauza sărăciei şi a neînţelegerilor care au apărut între ele şi reprezentanţii familiei. „De obicei, cele mai frecvente cazuri în care o femeie face un aşa-numit copil din flori au loc în mediul rural. Familia consideră că gestul acestei femei este de condamnat, asftel că apar certuri şi neînţelegeri. Femeile fac foarte bine că vin aici“, a afirmat Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal din Târgu Jiu.
O minoră nu a renunţat la copilul său
Cu toate că are doar 15 ani, Maria a ales să aducă pe lume copilul pe care îl poartă în pântece de şapte luni. Asistenţii sociali au găsit-o în vechea casă părintească, singură, trăind în condiţii greu de imaginat, într-o sărăcie lucie. Din mila vecinilor, fata însărcinată a reuşit să supravieţuiască, după ce mama sa a
părăsit-o, iar tatăl a murit. Asistenţii sociali de la Centrul Maternal au convins-o cu greu să vină să stea în această instituţie. „Locuia într-o casă fără geamuri, în loc de ferestre avea ceaşafuri. Am adus-o la centru să vadă condiţiile de care ar beneficia aici şi într-un final a acceptat. De două luni se află în centru, este sănătoasă şi abia aşteaptă să nască. A spus că nu-şi va da niciodată copilul spre adopţie, că îl iubeşte, cu toate că este singură şi viaţa nu îi va fi uşoară. Este de admirat această tânără fată“, a spus Gheorghe Milosteanu.
Tânăra Maria are o soră plecată la muncă în Italia, care a promis că o va ajuta financiar după ce va naşte. Cu toate că mama sa a plecat din casa părintească împreună cu concubinul său, femeia a venit într-o zi la Centrul Maternal să-şi vadă fiica însărcinată. „A venit şi mama minorei să o viziteze, a aflat de la săteni unde este fiica sa. Cred că până la urmă lucrurile se vor rezolva într-un mod favorabil minorei şi copilului pe care îl poartă. Până atunci, fata va sta aici împreună cu micuţul pe care îl va naşte“, a spus Milosteanu.
Loredana şi fiul său
Loredana are 28 de ani şi stă de câteva luni în Centrul Maternal. Este mama unui băieţel de doi ani, care, din păcate, este bolnav. „Fiul meu are nevoie de îngrijire specială, are o malformaţie din naştere şi nu pot să-l îngrijesc eu. Nu s-a pus niciodată problema că-mi voi părăsi copilul. Familia mea şi cea a iubitului meu nu se prea înţeleg, nu am avut unde să locuiesc împreună cu fiul meu, aşa că am ales să vin în centru. Este foarte bine aici, am parte de tot ce îmi trebuie. Şi copilul meu la fel. După ce voi pleca de aici, voi căuta un loc unde să stau în gazdă şi va fi totul bine. Am această speranţă“, a spus Loredana. Fiul său, Augustin, se juca liniştit în pătuţ. Tânăra mamă se ocupă cu atenţie de fiul său, îl îngrijeşte, îi dă să mănânce şi se joacă împreună cu el. Pe 3 august, micuţul va împlini doi anişori, iar mama sa i-a pregătit o mică petrecere alături de ceilalţi micuţi din Centru.
Fiecare mamă din Centrul Maternal are obligaţia să-şi îngrijească micuţii, să le dea să mănânce, să îi supravegheze şi să se implice în educaţia lor. De asemenea, fiecare mamă face ordine şi curăţenie în camera unde locuieşte, iar prin rotaţie, mamele participă la curăţenia din tot Centrul Maternal. Aici, viaţa tinerelor mame este lipsită de grija zilei de mâine, singura lor preocupare fiind bunăstarea copiilor lor.