Mai-marii judeţului se pregătesc să dea în administrare un imobil situat în buricul Craiovei, care adăposteşte postul de televiziune 3TV, pe baza unor documente de proprietate mai mult decât „subţiri“, acte de care nici autorităţile nu sunt foarte sigure.
Clădirea de pe strada Mihail Kogălniceanu numărul 22, care adăposteşte sediul postului de televiziune 3TV, şi terenul aferent acesteia au fost trecute în proprietatea judeţului într-o şedinţă de consiliu în luna august a anului trecut. Toate bune şi frumoase, numai că hotărârea prin care Doljul a devenit proprietar pe o suprafaţă apetisantă de teren în centrul oraşului a fost de fapt o inventariere a domeniului public al judeţului, o simplă listă cu obiective care au ieşit din proprietatea judeţului prin retrocedare şi altele care au fost câştigate de Consiliul Judeţean Dolj. Hotărârea cu pricina a avut la bază un raport al Direcţiei Tehnice din consiliul judeţean în care se stipula faptul că atât imobilul de 168 mp, cât şi terenul de 831 mp au aparţinut familiei Cornetti, care, în 1906, le-a donat prin legat testamentar în scopul înfiinţării unei şcoli de muzică vocală şi instrumentală, şcoală care să poarte numele testatorului.
Uite procesul, nu e procesul
Din spusele preşedintelui CJ Ion Prioteasa însă, în prezent, atât clădirea, cât şi terenul se află într-un litigiu, care este departe de a se fi încheiat. „Ne-am judecat cu proprietarii şi am pierdut în primă fază această clădire. Bineînţeles că vom ataca decizia“, a spus Prioteasa. Situaţia juridică a clădirii se schimbă însă cu un etaj mai jos, în biroul secretarului judeţului, Gheorghe Barbărasă, care susţine că litigiul cu pricina se poartă, de fapt, între moştenitorii unei alte familii de boieri, Frăsineanu, şi SC Construcţii Montaj 1, societatea care deţine cealaltă jumătate din teren şi altă clădire, cu o suprafaţă mult mai mare, aflată în aceeaşi curte. „Revendicatorii ne-au trimis o notificare prin care ne cer să anulăm hotărârea dată anul trecut. Au cerut clădirea mare de pe colţ şi acum sunt în proces cu CM1, dar noi nu suntem parte în acest litigiu. Noi le-am răspuns că nu vom anula hotărârea pentru că nu are nici o legătură cu solicitarea lor“, a spus Barbărasă. Ulterior, Barbărasă a recunoscut că este posibil ca o parte din terenul cerut de cei patru moştenitori ai familiei Frăsineanu să se suprapună cu suprafaţa pe care CJ s-a făcut proprietar anul trecut. „Nu ştiu exact ce suprafaţă cer ei. Au impresia că terenul pe care îl avem noi şi ce cer ei este acelaşi lucru, dar noi spunem că sunt două. În total, terenul are în jur de 1.400 mp. Cred că motivul pentru care au cerut anularea hotărârii este faptul că o fâşie din terenul nostru şi terenul cerut de ei se suprapun“, a spus Barbărasă.
Testamentul a apărut la şase luni după declararea proprietăţii
Potrivit conducerii executive a CJ, nici în privinţa legatului testamentar lăsat de familia Cornetti lucrurile nu sunt pe deplin lămurite. Deşi iniţial autorităţile au susţinut faptul că decizia testamentară a fost descoperită în urmă cu un an în arhive, iar documentul a stat la baza hotărârii de trecere a imobilului în proprietatea judeţului, preşedintele Prioteasa a declarat ieri că, de fapt, actele au intrat în posesia juriştilor din CJ abia în urmă cu şase luni. Este firesc să ne întrebăm atunci ce documente au stat la baza hotărârii luate în urmă cu aproape un an de consilierii judeţeni.
Şcoala „Cornetti“ ar putea intra în parteneriat cu 3TV
Deşi situaţia juridică a terenului şi clădirii este „în ceaţă“, pe ordinea de zi a şedinţei consiliului din această săptămână a fost trecut un proiect de hotărâre prin care cele două obiective sunt date în administrarea Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Cornetti“. Graba autorităţilor a fost determinată, spune preşedintele CJ, de o condiţie aflată în legatul testamentar prin care, în cazul în care clădirea şi terenul nu primesc destinaţia prevăzută, acestea vor reveni automat Academiei Române. „În condiţiile în care acest teren nu este atribuit şcolii, el trece în proprietatea Academiei Române. Oricum, terenul nu va putea fi folosit decât pentru şcoală. Poate exista un protocol de colaborare între 3TV şi şcoală pentru ca elevii cu înclinaţii spre fotografie sau film să poată face practică aici“, a spus Prioteasa.