35.1 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGhidurile pentru accesarea fondurilor europene, finalizate până în septembrie

Ghidurile pentru accesarea fondurilor europene, finalizate până în septembrie

Ghidurile pentru proiectele de accesare a fondurilor europene pentru dezvoltare rurală ar putea fi finalizate până în luna septembrie, dar elaborarea lor poate începe doar după ce România va avea acordul Comisiei Europene (CE) pe măsurile pentru care se primesc proiecte în 2007.

Fondurile europene pentru dezvoltare pot fi accesate pe baza măsurilor prevăzute în Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), document trimis Comisiei Europene (CE) spre avizare, la sfârşitul lunii iunie.

Comisia aprobă acest program în termen de şase luni, iar ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, a anunţat că se vor primi proiecte înainte de avizare, astfel încât banii europeni să ajungă mai repede la beneficiari. Însă, proiectele nu se pot face decât pe baza unui Ghid al solicitantului, despre care autorităţile spun că nu se poate elabora înainte de răspunsul oficial al CE.

„Noi am prezentant Comisiei măsurile pentru care intenţionăm să primim proiecte în acest an. Vor urma mai multe discuţii, astfel încât nu putem elabora ghidurile înainte de a avea certitudinea că măsurile sunt aprobate“, a declarat, ieri, pentru NewsIn, subsecretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Dacian Cioloş.

Acesta a precizat că ghidurile pentru proiecte ar putea fi finalizate până la începutul lunii septembrie.

„Aşteptăm un răspuns cu privire la măsurile pe care primim proiecte şi apoi vom face ghidurile. Deşi măsurile propuse sunt asemănătoare cu cele ale programului SAPARD, sunt necesare alte ghiduri, care vor fi cu siguranţă simplificate“, a declarat ieri directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik .

Potrivit datelor furnizate de MADR, în acest an s-ar putea depune proiecte pentru următoarele măsuri: „Modernizarea exploataţiilor agricole“, „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere“, „Sprijin pentru zona montană defavorizată“ şi „Dezvoltarea satelor“.

PNDR stabileşte politicile şi acţiunile de dezvoltare rurală pentru perioada 2007-2013, în domeniile agricol şi silvic, dar şi proiectele de investiţii. Prin PNDR se vor derula, până în 2013, sume de peste opt miliarde de euro, provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS