Credinciosii ortodocsi si greco-catolici craioveni au sarbatorit sâmbata Botezul Domnului, mii de oameni fiind prezenti la slujba de sfintire a apei la bisericile craiovene. Desi credinta populara spune ca in aceasta zi ar fi trebuit sa fie un ger naprasnic, sa crape pietrele, termometrele au sarit de zece grade Celsius.
La Catedrala Mitropolitana „Sfântul Dumitru“ din Craiova, slujba de Boboteaza a fost oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu Inalt Prea Sfintia Sa Mitropolitul Teofan Savu. Desi liturghia a fost oficiata in incinta bisericii, rândul de oameni format afara s-a intins pe zeci de metri, pâna in dreptul Casei Baniei. Ca si in anii anteriori, credinciosii au avut posibilitatea sa asculte slujba la difuzoarele amplasate in afara bisericii. Au fost luate masuri speciale pentru a se evita pe cât posibil aglomeratia si imbulzeala.
„Ajung acasa mult mai linistita si implinita“
Sase butoaie cu apa in jurul carora au fost asezate jerbe de flori au fost sfintite pentru a oferi credinciosilor agheasma, „lecuitoare de orice boala“. Din apa sfintita este bine sa bea toti membrii familiei, pentru a fi feriti de relele lumesti. Agheasma ramasa trebuie pastrata intr-o sticla la icoana.
Credinciosii au asteptat ore in sir pentru a-si lua agheasma in gospodarii, cu care sa boteze animalele si din care sa bea dimineata pe nemâncate pentru ca bolile sa fuga din trup. „In fiecare an vin la Catedrala «Sfântul Dumitru» pentru a lua agheasma. In ultimii ani, vremea in ziua de Boboteaza a fost extrem de placuta, ceea ce prevesteste o vara extrem de calduroasa. Este extraordinar sa vezi cum, indiferent de vârsta, de la copii de numai câtiva anisori, pâna la vârstnici, toti asteapta ore in sir pentru a lua agheasma. Dupa cele câteva ore petrecute la biserica, ajung acasa mult mai linistita si implinita“, a spus Marioara Ionescu, craioveanca.
Busuiocul – o afacere profitabila
Nici in acest an, „comerciantii“ dornici sa scoata un ban cinstit nu au scapat ocazia sa-si faca aparitia in jurul bisericilor cu busuiocul aducator de noroc. Preturile pe manunchiul de busuioc oscilau de la o biserica la alta si erau cuprinse intre 10.000 si 30.000 de lei vechi.