Intrarea in Uniunea Europeana obliga Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) sa isi modernizeze cea mai mare parte din utilaje, pentru a atinge standardele de performanta ale concurentei.
Societatea Nationala a Lignitului Oltenia trebuie sa isi modernizeze in perioada imediat urmatoare 30 de excavatoare, pentru a le aduce la nivelul de performanta al utilajelor din Uniunea Europeana. Potrivit conducerii SNLO, pâna in momentul de fata, unitatea a modernizat si retehnologizat 15 excavatoare, care sunt ca performante si competitivitate la nivelul celor care functioneaza in sectorul minier din Germania. Directorul economic al SNLO, Ionel Mantog, a declarat ca noutati in domeniul exploatarii carbunelui cu excavatoarele de mare tonaj nu au aparut in ultima perioada, modernizarea vizând partea electrica a utilajelor, unde se inregistreaza intârzieri fata de ceea ce exista in Uniunea Europeana. Imbunatatiri va trebui sa fie efectuate in ceea ce priveste protectia muncii, dar mai ales in ceea ce priveste mediul, stiut fiind faptul ca terenurile sunt afectate profund de excavari si haldari.
Stocuri asigurate in Gorj
Dupa câteva zile libere de Sarbatori, ortacii au reintrat, de ieri, in programul normal de lucru, adica sapte zile din sapte. In acest ritm se va lucra cel putin pâna pe 31 ianuarie, pentru a asigura un nivel optim al stocurilor pentru cele trei complexuri energetice de la Rovinari, Turceni si Craiova, precum si pentru a onora comenzile pentru celelalte termocentrale din tara cu care Societatea Nationala a Lignitului Oltenia are incheiate contracte de furnizare a lignitului. Directorul economic al SNLO, Ionel Mantog, a mai spus ca nu sunt probleme legate de asigurarea stocurilor pentru Complexul Energetic de la Rovinari si pentru cel de la Turceni.
Prioritate pentru CE Craiova
Un deficit de carbune se inregistreaza insa la Complexul Energetic Craiova, unde este necesara o completare a stocului de lignit existent. Aceasta inseamna aproximativ 100.000 de tone de lignit. „La complexurile din Gorj nu sunt probleme, ci doar la Craiova se impune un ritm mai ridicat al livrarilor. Din datele pe care le detin mai sunt necesare 100.000 de tone de carbune pentru Complexul Energetic de la Craiova.
Minerii vor lucra sapte zile din sapte pentru a asigura productia de carbune necesara si as putea afirma ca va exista o oarecare prioritate in ceea ce priveste completarea stocului de carbune al Complexului Energetic de la Craiova. Asta nu inseamna ca punem pe locul doi celelalte complexuri – toate unitatile cu care noi lucram au prioritate pentru furnizarea carbunelui“, a afirmat Ionel Mantog, fost secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei si Comertului.
Incepe negocierea contractului colectiv de munca
Dupa 15 ianuarie vor debuta negocierile intre administratie si sindicatele conduse de Marin Condescu pentru noul contract colectiv de munca. Deocamdata nu se pune problema restructurarilor de personal, SNLO având in momentul de fata 9.100 de salariati. In 2006, SNLO a disponibilizat 550 de angajati.