17.3 C
Craiova
duminică, 20 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljUE cere sa ne veghem mortii in capele

UE cere sa ne veghem mortii in capele

Mai avem doar câteva saptamâni pâna vom intra in noul an, iar, o data cu 1 ianuarie 2007, apar si noile reguli impuse de Uniunea Europeana (UE).


Obiceiuri mostenite de sute de ani, pastrate cu sfintenie de majoritatea dintre noi, amestecate cu mici influente moderne, contemporane, kitschuri, vor reprezenta incepând cu 1 ianuarie 2007 pentru vecinii nostri europenizati cu mult inaintea noastra motiv de comentarii, de revolta. Priveghiul de trei zile la capatâiul mortului, timp in care cunoscutii, rudele si vecinii au prilejul sa ii aprinda o lumânare, sa ii puna o floare si sa il pupe pe frunte ca semn de adio, va reprezenta in mare parte semn „de salbaticie, de barbarism“. Europenii interzic ca mortul sa mai stea descoperit, ci doar cu capacul inchis, preferabil insa intr-o capela de pe lânga biserica de care persoana decedata a apartinut. Legat de aceasta regula care va fi impusa, preotii craioveni sunt de parere ca va trece foarte mult timp pâna când românii vor accepta niste conditii impuse peste noapte. In plus, ei considera ca in orase este posibil ca oamenii sa accepte mai usor schimbarile, insa sunt convinsi ca satenilor doljeni le va lua foarte mult timp, poate decenii, pâna sa accepte ca ruda decedata sa fie dusa din casa si tinuta trei zile la o capela de biserica.


UE ne va aduce cosciuge metalice


Unele dintre obiceiurile stravechi legate de oficierea unei inmormântari au inceput treptat sa dispara, altele insa sunt atât de puternic intrate sau impuse de asa-zisii pastratori de traditii, incât cu greu ne vom putea debarasa de ele. Inmormântarea a devenit un amestec de traditii, dar si de obiceiuri imprumutate. Trecerea cortegiului funerar prin oras sau „plimbarea“ dricului cu decedatul prin fata institutiilor in care acesta si-a desfasurat activitatea, cu oamenii jelind in urma masinii, oprirea cortegiului pentru oficierea celor trei citiri ale preotilor si aruncatul banilor vor fi si acestea pe lista neagra a europenilor.


Nici furnizorii de servicii funerare nu vor scapa de ochii neiertatori ai UE, acestia fiind nevoiti ca in numai câteva saptamâni sa isi modifice intreaga metodologie de functionare. In prezent, cele mai cautate cosciuge sunt din lemn de brad, deoarece sunt si mai ieftine, incepând de la 1.900.000 de lei si pot ajunge la câteva zeci de milioane de lei, insa, de la anul, reprezentantii magazinelor de pompe funerare trebuie sa isi largeasca oferta, fiind obligati sa scoata pe piata cosciuge din diverse tipuri de metale. Si dricurile trebuie supuse unui proces de „revizuire“, nemaifiind acceptate orice tipuri de masini pentru transportarea decedatilor la cimitir. La toate aceste cheltuieli pe care o persoana este nevoita sa le faca in cazul unui eveniment neplacut se adauga pomana, care astazi a inceput sa fie organizata la restaurante, impartirea de prosoape, batiste, haine. Obligatoriu, o fetita trebuie sa ii care mortului imediat dupa inmormântare 44 de galeti cu apa, apoi trebuie platiti toti cei care au spalat si imbracat mortul, l-au carat la groapa, i-au batut clopotul sau i-au tinut lumânarea, deoarece asa spune datina ca mortul „sa se odihneasca in pace“…


UE va schimba cu greu obiceiurile satenilor doljeni


Reprezentantii biroului de presa al Mitropoliei Olteniei au mentionat ca pâna in prezent nu au primit nici un fel de informare oficiala privind normele europene vizavi de serviciile funerare. „Ar fi foarte greu de pus in practica astfel de reguli. Poporul român este strâns legat de traditiile si obiceiurile strabune. Este aproape imposibil sa schimbi peste noapte mentalitati impamântenite de sute de ani… Daca la oras se mai schimba o data cu trecerea anilor câte ceva, la sat este imposibil. Nu exista capela la fiecare biserica din oras, dar la sate. Nu credem ca satenii doljeni vor accepta sa ii duca pe cei dragi, trecuti in nefiinta, la capela bisericilor. Aici este vorba de sentimente, de ceea ce oamenii au mostenit de la parintii lor si stiu ca este crestineste si mai presus de toate uman de urmat“, a mentionat Gheorghe Cioiu, inspector eparhial pentru Relatii cu Presa, din cadrul Mitropoliei Olteniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS