Profesorii doljeni sunt de ieri in greva japoneza, desi guvernul a fost de acord ca salariile cadrelor didactice sa fie majorate cu 22% anul viitor. Dascalii au anuntat ca vor continua protestul pâna când parlamentarii vor vota majorarea.
In cancelariile si pe holurile scolilor si liceelor doljene profesorii discutau ieri doar despre ultimele noutati in privinta protestului declansat de sindicate. „Cu toate ca miercuri seara am hotarât sa intram in greva japoneza, nu am avut timp sa anuntam toti liderii de sindicat si i-am chemat ieri intr-o sedinta unde i-am informat cu privire la protestele pe care le vom desfasura. Se strâng semnaturi pentru demiterea ministrului educatiei si cercetarii, Mihail Hardau, si pentru blocarea tezelor cu subiect unic si a examenelor finale“, a explicat Constantin Rada, presedintele USII Dolj. Indiferent din ce sindicat fac parte, dascalii doljeni considera ca singura metoda prin care pot fi luati in seama de guvernanti este blocarea examenelor finale. „Nu vom fi luati in seama decât atunci când nu vom mai ceda in fata maruntisului pe care ni-l pun la salariu dupa fiecare protest si când vom merge pâna la capat. Blocarea examenului de bacalaureat si a Testelor Nationale este singura modalitate prin care putem convinge guvernul. Speram sa avem si sprijinul parintilor si elevilor“, a spus Ingrid Raducanu, profesor de engleza la Colegiul National „Carol I“.
„Munca in invatamânt – dificila, stresanta si prost platita“
Liderii federatiilor sindicale din invatamânt au declarat ca greva japoneza va continua, dar au adaugat ca sunt multumiti pentru ca guvernul si-a schimbat pozitia in ceea ce priveste amendamentul la bugetul educatiei care prevede o marire de 22% a salariilor profesorilor pe 2007. „Munca in invatamânt este dificila, stresanta si prost platita. Nimeni nu isi da seama ca munca la catedra nu presupune doar timpul petrecut in clasa unde zeci de ochi sunt atintiti asupra ta si trebuie sa ii faci sa te urmareasca si sa inteleaga ce le spui. Munca de profesor continua si acasa, unde ne pregatim lectiile, corectam lucrari, punem note si facem materiale pentru ore“, a precizat Valentin Balutoiu, profesor de istorie la Colegiul National „Carol I“. Ministrul finantelor si cel al educatiei au anuntat ieri inaintea dezbaterilor la bugetul pe 2007 ca guvernul a fost de acord cu transferarea a 420 de milioane de lei de la cheltuieli de capital la fondul de salarii. Plenul parlamentului urmeaza sa voteze amendamentul referitor la bugetul educatiei.