Directorii scolilor doljene spera ca intr-o zi Ministerul Educatiei si Cercetarii isi va reaminti de proiectul de descentralizare a invatamântului initiat in urma cu doi ani. Prin acesta, directorii devin manageri, iar scolile primesc bani in functie de numarul de elevi.
In timp ce proiectul de descentralizare a invatamântului zace prin sertarele Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), directorii doljeni de la cele 17 unitati de invatamânt asteapta noi informatii pentru a pune in practica „formula magica“ prin care vor primi bani in functie de numarul de elevi pe care ii au si a-si alcatui bugetele in functie de costul standard pentru fiecare elev. Costul standard cuprinde cheltuielile pentru salariile profesorilor, perfectionarea acestora, transport, manuale scolare, dotari, reparatii si burse. In momentul in care acest proiect va incepe sa functioneze, cele 40 de scoli din cele opt judete vor deveni asemenea unor firme cu profil educativ, iar cele necompetitive vor da faliment.
„Descentralizarea se refera la decizie. Unitatile de invatamânt au personalitate juridica, au un management propriu care ia decizii asupra modului de cheltuire a banilor. Scolile pot obtine bani in functie de bugetul pe care si-l fac si trebuie sa aiba in vedere ca se obtin fonduri si din finantari suplimentare, pentru minoritati si pentru copii cu dizabilitati sau pentru cei supradotati. Alta sursa de venit pentru unitatile de invatamânt sunt finantarile externe care pot fi câstigate prin proiecte pentru diferite lucrari necesare in scoala“, a explicat Eugen Radut, contabil-sef la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj.
Elevii doljeni costa intre 19 si 30 de milioane de lei
Costul minim al unui elev de gimnaziu din mediul urban este de 19 milioane de lei si poate depasi 30 de milioane de lei pentru unul de liceu de la scolile de arte. Cu toate ca acest proiect ar fi trebuit sa inceapa de mult, iar unele unitati de invatamânt doljene si-au alcatuit bugetul pentru a primi bani de la MEC in functie de numarul si costurile elevilor pe care ii au, ministerul nu a mai trimis nici o informare cu privire la acest program.
„In prezent, stadiul de realizare a descentralizarii pe baza finantarii globale a unitatilor de invatamânt «pilot» stationeaza si nu se stie de ce pentru ca ministerul a dat ordinul, a cerut datele, iar acum nu mai asteptam decât sa punem in practica acest program“, a precizat Radut.
Si directorii doljeni ai unitatilor de invatamânt „pilot“ asteapta sa isi puna in practica abilitatile de manageri. „Deocamdata asteptam informatii si punem intrebari. Speram ca acest program se va eficientiza in scurt timp“, a spus Doina Olari, directoarea Gradinitei nr. 40 din Craiova.
Directorii doljeni au facut câte doua bugete
Directorii unitatilor de invatamânt considera ca suma oferita de minister pentru un elev este mult prea mica si nu le acopera toate cheltuielile si solicita suplimentarea acestor fonduri. Pentru a fi siguri ca primesc bani de la MEC, acestia au facut chiar si câte doua bugete.
„A fost o perioada in care am incercat sa facem doua bugete si asteptam sa vedem ce hotarâri vor mai lua pentru acest proiect. Ne-ar avantaja finantarea per elev pentru ca ni s-ar da câti bani avem nevoie dupa o formula calculata corect“, a explicat Mariana Marculescu, directoare adjuncta la Scoala nr. 2.
Directoarea Scolii nr. 22 considera ca suma alocata pentru un elev ar trebui actualizata si aliniata preturilor din acest an. „Cifrele necesare pentru cheltuielile unui elev sunt aceleasi de acum doi ani, incepând de la 19 milioane. Dupa evaluarile pe care le-am facut noi, banii pe care i-am primit ne-ar ajunge exact pentru plata salariilor si, pentru ca preturile au crescut mult in doi ani, acum ar fi nevoie de cel putin 50% mai mult pentru un elev. Noi am avut grija sa facem bugetul conform acestui proiect si am luat in calcul toate cheltuielile. Am facut calcule la virgulita ca sa aiba ministerul un reper corect“, a mentionat Genoveva Ioana, directoarea Scolii nr. 22.