„Inundatiile secolului“ au prins autoritatile doljene fara planuri de aparare. Motive sunt multe, fie primarii nu le-au intocmit, fie acestea nu au ajuns la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU) Dolj si nu au fost avizate de Prefectura, dar concluzia edililor este una singura – planurile de aparare nu ne salveaza de Dunare.
Conform Ordinului nr. 168/2006, semnat de ministrul mediului, Sulfina Barbu, si de ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, toate primariile din tara, inclusiv cele din Dolj, trebuia sa depuna la IJSU pâna la 31 mai planurile de aparare impotriva inundatiilor.
Revarsarea apelor i-a tinut pe reprezentatii IJSU si ai Prefecturii Dolj in teren, acestia neavând timp sa le reaminteasca primarilor de intocmirea planurilor de aparare.
„70% dintre primarii s-au prezentat cu planurile la noi, deoarece au inteles ce inseamna sa te gaseasca nepregatit o revarsare cum a fost aceea a Dunarii in acest an.
Nici noi nu le-am mai trimis in ultimul timp instiintari, deoarece am fost timp de doua luni la inundatii. Când le vom primi pe toate, le vom trimite la prefectura pentru a fi avizate“, a explicat col. Liviu Raducan, seful IJSU Dolj.
Ce iarta autoritatile doljene nu iarta comisia de la Bucuresti
Autoritatile doljene ar inchide ochii pentru primarii din localitatile afectate de revarsarea Dunarii si ar prelungi termenul de depunere a planurilor de aparare impotriva inundatiilor, dar Ministerul Mediului va trimite o comisie sa verifice si sa sanctioneze primarii care nu au respectat termenul-limita de depunere a planurilor.
„Noi ii intelegem pe primarii din localitatile afectate care nu au reusit sa trimita documentatia, deoarece in ultimele luni au fost ocupati sa evacueze apa din comune, sa evacueze oamenii, sa aiba grija de sinistrati, sa faca rapoarte si speram ca si comisia de la Ministerul Mediului sa fie de aceeasi parere cu noi“, a precizat Raducan. Exista insa si primari din localitatile afectate de inundatii care au fost harnici si au depus planurile de aparare inainte de revarsarea Dunarii.
„Noi am intocmit si prezentat planul inainte de a veni Dunarea peste noi, dar asta nu ne-a ajutat cu nimic, pentru ca in fata unor ape asa de mari nici un plan nu te poate scapa“, a spus Florea Cone, primarul din Macesu de Jos.
Planul de aparare impotriva inundatiilor al comunei Bistret a dat mari batai de cap autoritatilor locale. Cu toate ca a fost intocmit inainte de inundatiile din aprilie, acesta a fost inchis pe toata perioada inundatiilor in biroul secretarului primariei si nu a putut fi prezentat comisiei prefecturii care a verificat activitatea Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta.
„Planul l-am facut inainte de luna aprilie, dar nu l-am folosit pentru ca a fost inchis in biroul secretarului care a fost in timpul inundatiilor in concediu. L-am depus acum câteva zile si asteptam sa fie aprobat“, a spus primarul Constantin Raicea.