• Achitat pentru toate capetele de acuzare, Mischie a fost obligat la plata unei amenzi in valoare de 10.000.000 de lei vechi si la plata a 15.000.000 de lei vechi, cheltuieli de judecata • Din „nefericire“ pentru fostul baron, judecatorii au decis sa ii confiste „jucaria“, Mischie urmind sa ramina si fara pusca, si fara toc • Prim-procurorul Gheorghe Emil Mota a spus ca solutia judecatorilor este netemeinica si ca magistratii vor face recurs
Nicolae Mischie a fost achitat ieri de judecatorul Romel Morega, in procesul in care a fost judecat pentru contrabanda, fals in declaratii si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Ex-presedintele Consiliului Judetean a sosit la Tribunalul Gorj impreuna cu sotia si a glumit cu presa si cunoscutii.
Mai vesel ca niciodata, Mischie a spus inainte de a auzi verdictul completului ca nu il intereseaza decizia judecatorilor si ca se gindeste tot mai serios sa scoata o carte despre procurorii care l-au anchetat si care l-au trimis in judecata.
La ultimul termen a fost citata si Sanda Mischie, care le-a spus judecatorilor ca Nicolae Mischie nu ar fi trebuit sa isi cumpere arma care i-a adus atitea necazuri.
Nevasta fostului lider pesedist a spus ca i-a reprosat tot timpul sotului ei ca nu le-a cumparat cadouri copiilor, in loc sa isi achizitioneze arma din Elvetia.
Ex-baronul s-a aparat si a afirmat in instanta ca nu a avut destui bani si a fost nevoit sa se imprumute chiar si pentru a cumpara arma de vinatoare. Avocatul lui Mischie a pledat de asemenea pentru achitarea clientului sau, motivind ca acesta nu cunostea bine legea si ca totul a fost o gluma politica facuta de Pantelimon Manta. Ulterior, presa ar fi dus o campanie desantata impotriva lui Mischie.
De trei ori achitare…
Nicolae Mischie nici macar nu a fost prezent in sala de judecata in momentul in care judecatorul Morega a dat citire solutiei.
Fostul baron a fost achitat pentru toate capetele de acuzare, insa a fost „taxat“ cu o amenda administrativa in valoare de 10.000.000 de lei. Inculpatul mai trebuie sa plateasca si cheltuieli judiciare de 15.000.000 de lei si va mai fi nevoit sa predea arma si tocul, ambele fiind confiscate prin decizie judecatoreasca.
„O sa tiparesc cartea asta de 400-500 de pagini despre procurori si toti cei care m-au anchetat, toti cei implicati in aceasta nedreptate. Principalul subiect va fi dreptatea. O sa pun si pozele ziaristilor acolo si o sa ii fac fiecaruia cite o caracterizare.
Au spus ca nu am declarat arma. Pai daca era duminica, nu era sa ma fi dus la Vama, ca era inchis. Nu ma intereseaza pronuntarea, ma intereseaza ca persoana poate. Ma intereseaza in sensul ca altii au adus in tara camioane de arme si nu o sa se gaseasca acum unii sa il ghilotineze pe Mischie.
Arma a fost adusa in februarie 2003. Pe mine nu ma intereseaza ce a declarat Eugen Bumbaru. El este un transfug si isi apara propria situatie. E treaba lui ce a spus“, a povestit Nicolae Mischie pe salile Tribunalului.
Prim-procurorul Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, a declarat ca solutia data de judecatori nu este temeinica.
„Vom face o analiza si este foarte sigur ca vom face apel. Solutia este netemeinica. Exista niste fapte si trebuie sa se aplice legea“, a afirmat Emil Mota.
Toti cei opt martori audiati in dosar au dat declaratii favorabile lui Mischie, singurul care a facut nota discordanta a fost Eugen Bumbaru, cetateanul româno-elvetian despre care s-a spus ca i-ar fi facut cadou lui Mischie arma de vinatoare.
Este de amintit ca in perioada cind Mischie si-a luat arma, Petre Bumbaru, fratele lui Eugen Bumbaru, a devenit proprietarul unui conac din Dobrita, modernizat cu fonduri Phare.
Fondul a fost obtinut in perioada in care Nicolae Mischie se afla la conducerea Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia. De asemenea, conacul devenise locul preferat de Mischie pentru organizarea de chefuri.