• Mihai Ferdi este implicat in afacerea celor 100 de facturi fiscale semnate si stampilate in alb, prin care statul a fost prejudiciat cu 25 de miliarde de lei • Fratele sau, Ion Radulescu, a fost si el in atentia magistratilor gorjeni, care l-au tratat cu clementa • Pentru un prejudiciu de 40 de miliarde de lei, Ion Radulescu a fost condamnat de justitia din Gorj la sase luni de inchisoare cu suspendare, dupa cum au declarat surse autorizate din cadrul politiei • SC SALBA DE AUR si SC FERDY SRL, in spatele carora s-a aflat familia Mihai Ferdi, au folosit chitantele cumparate de la SC NIBA SRL din Onesti • Maria Mihai, sotia lui Ferdi, in calitate de administrator al SC SALBA DE AUR, a platit 13.000.000 de lei la doi functionari ai Ministerului Industriilor (actualul Minister al Economiei) pentru a obtine autorizatie pentru comercializarea fierului vechi
Ion Mihai Ferdi, cetatean de etnie roma din Tirgu Jiu, este implicat in afacerea cu facturi fiscale semnate si stampilate in alb, ale carei ite au fost descoperite de Comisariatul Regional al Garzii Financiare din Moldova. Afacerea cu un prejudiciu de peste 25 de miliarde de lei il are in prim plan pe Ferdi, unul dintre cei mai bogati romi din cartierul Meteor. Acesta detine un palat luxos acoperit cu marmura si doua masini: un Mercedes inmatriculat in Gorj si un jeep cu numar de Bucuresti. Afacerile familiei Mihai Ferdi au gravitat in jurul comertului cu fier vechi si neferoase, din care a obtinut miliarde de lei. Ceva din modul de operare in afaceri al regilor fierului vechi din Tirgu Jiu a fost dezvaluit recent de catre unul dintre partenerii de afaceri ai lui Ferdi. In declaratiile date la politie, Veronica Badea, in calitate de reprezentant al SC NIBA SRL din Onesti, a vindut in 2003 firmei FERDY SRL 100 de facturi fiscale semnate si stampilate in alb. Valoarea tranzactiei a fost de 5.000.000 de lei. Facturile fiscale de acest tip i-au scutit de la plata impozitelor pe afaceristii cu neferoase.
Zeci de miliarde – paguba la stat
Din ancheta politiei si cercetarile comisarilor Garzii Financiare Bacau si Gorj rezulta ca 53 de facturi cumparate de la NIBA au fost folosite pentru achizitionarea de fier vechi, a carui valoare depaseste 67 de miliarde de lei. Documentele contabile mai sus amintite au fost inregistrate in jurnalele de cumparaturi ale firmelor, in spatele carora se afla Ferdi, respectiv SALBA DE AUR SRL si FERDY SRL. Intrucit nu au fost inregistrate si in contabilitate, prejudiciul creat la bugetul de stat a fost evaluat estimativ la peste 25 de miliarde de lei, reprezentind sustragerea de la plata TVA si a impozitului pe profit.
Daca in privinta tranzactiilor „regii“ fierului vechi apeleaza la facturi „second hand“, autorizatiile pentru comercializarea metalelor si le procura prin intermediari si mita. In urma cu un an si jumatate, pentru a face rost de autorizatie, patroana SC SALBA DE AUR, Maria Mihai, sotia lui Ferdi, a dat 13.000.000 de lei, bani care au ajuns la doi functionari din cadrul Ministerului Industriilor si Comertului. Este de notorietate cazul celor doi membri ai Comisiei Nationale pentru Reciclarea Materialelor care au primit mita de la patronii a doua societati din Gorj: NORELO PREST si SALBA DE AUR. De altfel, Gabriela Baciu, jurista, si Matei Vasile, inspector, membri ai comisiei, au fost cercetati de procurori, in urma unui autodenunt.
Fratele lui Ferdi, Ion Radulescu – un caz notoriu
Mai cunoscut decit Ferdi este Ion Radulescu, fratele sau. Acesta a prosperat in afacerile cu neferoase cu ajutorul facturilor fictive, dupa care deducea de la stat TVA-ul aferent. Ion Radulescu a fost cercetat de politie si procurori in doua dosare, in care prejudiciul total era de aproximativ 75 de miliarde de lei. Impreuna cu sotia sa, Olga T. Mihai, Ion Radulescu, patroni ai firmelor MAKUMBA si MUKAMBA, au aprovizionat, pe facturi fictive, cu fier vechi mai multe firme din tara, unele dintre acestea nefigurind la Registrul Comertului. Profitul declarat la Directia Finantelor Publice era de citeva zeci de milioane de lei, cu toate ca romii „invirteau“ afaceri de zeci de miliarde de lei.
Ion Radulescu a si fost condamnat de judecatorii din Tirgu Jiu la sase luni de inchisoare cu suspendare, cu toate ca prejudiciul realizat prin firmele sale se apropie de 75 de miliarde de lei. Interesant este ca initial magistratii din Gorj l-au tratat cu asprime pe Radulescu, zis „Copilu“, pe care l-au obligat sa plateasca o cautiune de noua miliarde de lei, un record in Gorj, dupa care au inceput sa ii acorde favoruri. Cautiunea a scazut la 800.000.000 de lei, iar pedeapsa a fost pe masura: sase lui cu suspendare. Banii grei din afaceri cu neferoase au venit pentru familiile Mihai Ferdi si Radulescu din tranzactiile facute cu METROM Brasov si cu o alta firma din Satu Mare.