7.8 C
Craiova
luni, 12 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalSUA si aliatii lor vor cistiga razboiul

SUA si aliatii lor vor cistiga razboiul

Incontestabil, cu razboiul din Irak incepe un proces de creare a unei noi ordini internationale, intemeiate pe citeva principii. Cel mai important este acela ca toate regimurile care ajuta terorismul mondial sint sortite pieirii. Sint sortite pieirii si acele tari care detin sau incearca sa detina arme de distrugere in masa.

In strategia americana pentru securitatea nationala, problema terorismului este tratata intr-un mod nou. Pina acum s-a considerat ca la baza terorismului este saracia. In realitate insa, la baza terorismului sint regimurile dictatoriale, mai ales cele din Orientul Apropiat. De aceea, razboiul din Irak este inceputul declinului regimurilor totalitare.

Echipa lui Bush nu pare nelinistita de antipatia pe care a generat-o in restul lumii. Victoria in Irak va pune capat neincrederii mondiale fata de SUA, pentru ca administratia lui Bush a aratat ca nu joaca dupa reguli. Administratia lui, numai in doi ani, a nesocotit Europa cu privire la incalzirea globala, Rusia – cu privire la apararea antiracheta, Mexicul – cu privire la imigratie, i-a ofensat pe turci si s-a retras din Tribunalul Penal International.

Se pare ca echipa lui Bush s-a gindit ca ar putea sa sperie Consiliul de Securitate al ONU, pentru ca acesta sa-i sprijine planurile. A iesit altfel…

Intre timp, SUA au nevoie de 400 de miliarde de dolari anual pentru investitii externe, pentru a-si acoperi deficitul comercial. Sint deja semne ca afluxul de investitii straine scade tocmai cind, se pare, SUA sint gata sa se implice intr-o intreaga serie de razboaie. Potrivit unui ziar israelian, subsecretarul de stat John Bolton a spus nu de mult ca, dupa ce zdrobesc Irakul, Statele Unite vor „avea de lucru“ in Iran, Siria si Coreea de Nord.

Se pune problema cum vor reactiona americanii cind incep sa vina sicriele cu soldatii lor? De fapt, SUA sint in razboi din 11 septembrie 2001. La aceasta data, terorismul mondial, fundamentalismul islamic au declarat un adevarat razboi impotriva principiilor democratiei liberale. Problema este supravietuirea lumii democrate, viitorul societatii americane. Dupa acest razboi, in Irak va incepe un proces de cladire a unei noi societati. Aceasta va fi prima democratie in lumea araba.

Unul dintre scopurile noii strategii a Americii este crearea unei lumi noi in Orientul Apropiat, in care democratiile sa poata sa comunice intre ele. Pentru ca democratiile nu lupta impotriva altor democratii.

Germania si Franta vor pierde din acest razboi. Exista insa semnale cu privire la dorinta unor figuri cheie din elita politica si mai ales economica germana de a se intoarce la relatiile lor strategice pe care le-au avut pina de curind cu SUA. Ireparabil insa sint distruse relatiile strategice intre SUA si Franta. Cu toate acestea, companiile franceze doresc sa participe la lucrarile de constructii in vederea refacerii Irakului.

Rusia este tara cu cele mai apropiate interese de SUA cu privire la lupta cu terorismul mondial.

Este necesar sa se mai remarce ca NATO isi pierde importanta de uniune strategica in Europa si va juca, mai ales, un rol de mentinere a pacii.

In ceea ce priveste ONU, macar pentru SUA, si-a pierdut importanta de institutie care mentine securitatea mondiala, dar va ramine o organizatie cu functii umanitare si de mentinere a pacii.

Viitorul Uniunii Europene, asa cum a fost el planificat numai cu citeva saptamini in urma, este sub semnul intrebarii. Incercarea Uniunii Europene de a crea o politica externa si de aparare institutionalizata, generala, a esuat si nu se stie cum acest lucru se va schimba in viitorul apropiat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS