Salariul mediu nominal brut a fost în februarie de 2.247 lei, în scădere cu 0,1% faţă de ianuarie, iar cel net s-a plasat la 1.629 lei, în creştere cu un leu, cele mai mari câştiguri fiind consemnate în fabricarea produselor din tutun, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit INS.
„Indicele câştigului salarial real pentru luna februarie 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,8%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 121%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2014”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Avansul salariului mediu net faţă de ianuarie s-a datorat acordării de prime ocazionale, inclusiv pentru performanţe, sume din alte fonduri ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari, în funcţie de contracte.
Scăderi ale câştigurilor medii nete au fost raportate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (cu 10,6%), în activităţile de servicii anexe extracţiei, depozitare şi auxiliare pentru transport (cu 4,5%-7%), iar în fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) reducerile au fost cuprinse între 2,5% şi 4%.
„În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă astfel: învăţământ (-1,2%) şi sănătate şi asistenţă socială (-0,5%). În administraţia publică câştigului salarial mediu net a fost cu un leu mai mic decât în luna ianuarie 2014”, se mai spune în comunicat.
Faţă de februarie 2013, câştigul net s-a apreciat cu 4,7%, iar indicele câştigului salarial real a fost de 103,6%.