16.7 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum alegeţi angajatorul potrivit

Cum alegeţi angajatorul potrivit

Chiar dacă primul impuls este de a depune CV-uri oriunde există locuri libere, din dorinţa de o obţine un job oricum ar fi el, atunci când vă planificaţi cariera, încercaţi să vă conturaţi foarte bine modelul angajatorului potrivit pentru dumneavoastră.

Andreea HORCONE

 

Comparativ cu anii ’90, când un proaspăt absolvent avea de ales între a se angaja în sectorul public (la stat) sau la una din sutele de firme mici, nou-înfiinţate, din sectorul privat, multe dintre ele fără nici o perspectivă, în prezent tinerii au mai multe oportunităţi. Asta deoarece economia României şi a regiunii înregistrează o creştere constantă, firmele mari investesc tot mai mult în personal şi sunt tot mai interesate de calitatea umană a angajatului. Sistemul de angajare pe bază de nepotisme începe să dispară, mai ales în sistemul privat, procesul de recrutare fiind externalizat către firme specializate.

Potrivit specialiştilor în resurse umane de la www.hipo.ro, atunci când îşi aleg angajatorii, tinerii au două abordări: una structurată (presupune alegerea unei industrii – auto, IT etc. – pentru care manifestă un anumit interes şi orientarea către principalii jucători din industrie) şi haotică (presupune aplicarea la diverse companii din industrii diferite fără a cunoaşte informaţii de bază despre fiecare, caz în care riscă să nu poată răspunde la întrebări de genul „ce ştiţi despre compania noastră?“, „de ce aţi aplicat la compania noastră?“).

 

Multinaţională sau mică afacere?

 

Indiferent de varianta aleasă, analizaţi foarte bine avantajele oferite de fiecare tip de angajator în parte. Multinaţionalele, de exemplu, au avantajul că oferă traininguri specializate, acces la un know-how bogat, oportunitatea unei cariere internaţionale, precum şi un mod de lucru standardizat şi optimizat pentru eficienţă maximă. Pe de altă parte, afacerile mici, locale, oferă, potrivit www.hipo.ro, posibilitatea de promovare rapidă (obţinută de multe ori prin creşterea afacerii), birocraţie redusă şi posibilitatea a vă face remarcat mai uşor.

 

Aflaţi dacă vă identificaţi cu angajatorul

 

O dată ce v-aţi orientat către un tip de întreprindere sau alta, încercaţi să identificaţi profilul companiei astfel încât să aflaţi dacă vă va permite să vă puneţi în valoare potenţialul, să fiţi valorizaţi şi la care să mergeţi cu plăcere zi de zi. „Unul dintre aceste criterii ar putea fi atractivitatea organizaţiei ca potenţial angajator. Acest lucru se referă atât la nivelul de dezvoltare al companiei, profitul sau rezultatele obţinute, cât şi la orientarea faţă de proprii angajaţi“, notează www.bestjobs. ro, care aminteşte că angajaţii ce nu sunt bine trataţi nu vor fi eficienţi, nici productivi.

Alt criteriu este motivaţia pentru a lucra în acea organizaţie, motivaţie care poate consta atât în pachetul salarial oferit la angajare, cât şi în oportunităţile de promovare sau posibilitatea de a vă folosi abilităţile şi atuurile. „De asemenea, te simţi motivat atunci când eşti încurajat să te simţi liber şi să te implici, iar pentru a te implica trebuie să îţi fie permis un anumit grad de autonomie“, spun specialiştii.

Nici încrederea nu este un element de ignorat, accesul la anumite date precum planuri de dezvoltare şi strategii, informaţii financiare sau cele mai bune practici ale concurenţei permiţându-vă să vă mobilizaţi şi să căutaţi soluţii creative la aspectele problematice ale organizaţiei.

Nu uitaţi nici de programul de lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS