Tapas, paella, tortillas de patatas, gazpacho sunt denumiri care pentru mulţi nu înseamnă nimic. Pentru un grup de tineri de la Grupul Şcolar „Traian Vuia“ din Craiova, toate aceste mâncăruri nu mai au nici un secret. Ei le-au preparat în marile restaurante spaniole şi le-au servit clienţilor, procurându-şi astfel un paşaport pentru Spania.
Şcoala de turism şi catering IES Huarto de Mendoza a iniţiat în tainele gastronomiei spaniole, timp de trei săptămâni, 14 elevi de la Grupul Şcolar „Traian Vuia“ din Craiova. Această acţiune a făcut parte din proiectul „Gastronomie Românească“, finanţat de Comisia Europeană, elevii având astfel posibilitatea să îşi dezvolte unele cunoştinţe, abilităţi şi competenţe profesionale care să le faciliteze accesul pe piaţa muncii sau în domeniul afacerilor.
„În străinătate se câştigă banii“
După ce a învăţat cum se prepară fripturile, sosurile, salatele, peştele, fructele de mare, gustările calde şi reci, deserturile rapide sau cum se realizează elementele decorative specifice bucătăriei spaniole, elevii craioveni au ştiut exact ce meserie vor face în viitor – bucătar, dar nu în restaurantele din România. „Este o meserie bună, de viitor. Am învăţat multe reţete şi mi-ar plăcea să lucrez în domeniu, dar acolo, pentru că se plăteşte foarte bine“, a spus Dragoş Nanu, elev în clasa a X-a. „În străinătate se câştigă banii, nu aici. Acolo poţi să faci carieră în orice domeniu, de aceea cred că aş reuşi să am această profesie de bucătar“, a completat Daniel Pantazie.
Gastronomia spaniolă, învăţată în trei săptămâni
Pentru alţii, gastronomia este o pasiune, una din care vor să facă şi carieră. „Gătesc şi acasă. Îmi place, dar în ţară nu eşti apreciat. Această experienţă inedită m-a ajutat să descopăr că pot să fac ce îmi place“, a spus Bogdan Dincu. „Nu ne-am fi aşteptat să învăţăm atâtea lucruri în doar trei săptămâni. Este o pasiune a mea de mic şi mă bucur că am mers într-un loc unde pregătirea într-un domeniu contează“, a spus Ionuţ Bothot. Andreea Mihăilescu a mai făcut în Spania şi nişte cursuri de turism, dar gastronomia a impresionat-o. „Este pentru a doua oară când merg la cursuri în Spania. Prima dată am fost la o specializare pe turism, dar acum a fost mult mai frumos. Gastronomia mi se potriveşte mai mult“, a spus eleva.
„Vreau să deschid un restaurant la standarde europene“
Gastronomia poate fi şi o moştenire de familie sau alţii o văd ca pe afacere de succes, pe care au învăţat să o conducă tot în Spania. „Mama este bucătăreasă şi am învăţat multe lucruri şi de la ea, aşa că aş vrea să lucrez într-un restaurant“, a spus Cristina Alexandru, elevă în clasa a XI-a. Alexandra Săndulescu s-a întors din Spania cu un singur gând, să îşi deschidă în ţară un restaurant. „Am văzut cum se lucrează acolo, ce produse folosesc. Au altă tactică de lucru, se poartă altfel cu angajaţii. Şi mama mea lucrează în domeniu şi predă gastronomie. Vreau să deschid un restaurant la standarde europene“, a spus Alexandra.
Diplome de angajare în Europa
Participarea la acest proiect le-a adus celor 14 elevi recunoaşterea europeană a viitoarei lor meserii. Au venit acasă cu patru diplome care le vor deschide uşile restaurantelor şi hotelurilor europene. „Elevii au fost evaluaţi printr-o probă practică, unde a trebuit să pregătească preparate cu specific spaniol. Au primit şi patru diplome care certifică participarea lor la acest stagiu şi documente Europass Mobility, care arată că ştiu limba spaniolă. Cu aceste documente se pot angaja, practic, în orice ţară europeană“, a explicat Elena Caramaliu, profesoară la GS „Traian Vuia“.

