Peste 200 de sindicalişti din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) au pichetat ieri sediul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO). Protestul a început la ora 16.30 şi la el au participat în principal ortaci care au ieşit din şut pentru a nu fi nevoiţi să îşi ia zi liberă pentru a participa la pichetare. Alături de membrii de sindicat s-au aflat şi mai mulţi lideri ai FNME, care le-au vorbit celor strânşi în Piaţa Prefecturii despre principalele solicitări pe care le are federaţia. În primul rând, liderii FNME cer managerilor CEO să înceteze încălcarea contractului colectiv de muncă, exemplul dat în acest sens fiind decizia Directoratului de a acorda în tranşe prima de vacanţă pentru angajaţii care au efectuat deja zile de concediu. Cea de-a doua solicitare la adresa conducerii Complexului Energetic Oltenia vizează începerea negocierilor pentru actul adiţional la contractul colectiv de muncă şi pentru stabilirea drepturilor din pachetele de performanţă.
Acuză presiuni din partea administraţiei
Unul dintre coordonatorii acţiunii de pichetare, Constantin Mitrescu, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, a declarat că, dacă nu se va ajunge la o înţelegere cu administraţia, în sensul începerii de negocieri, sindicatele sunt hotărâte ca, în funcţie şi de cererile salariaţilor, să organizeze şi o grevă generală. Mitrescu a declarat că sindicatele au dorit să aducă mai mulţi membri în Piaţa Prefecturii, însă oamenii se tem să nu îşi piardă locurile de muncă: „Oamenii se tem pentru locurile de muncă. Multă lume vrea să iasă în piaţă. Această conducere este de acuzat la cum acţionează cu salariaţii. Oamenii au cerut să vină cu cagule la proteste, să nu fie recunoscuţi. Administraţia le-a transmis oamenilor să nu participe la pichetare. Nu cred că există o ţară din Uniunea Europenă unde să existe asemenea îngrădiri ale dreptului la liberă exprimare. Oricine este liber să protesteze şi am îndeplinit toate condiţiile legale pentru a face acest lucru. Lumea trebuie să fie alături de noi şi vrem să tragem un semnal de alarmă în legătură cu modul în care decurg lucrurile între administraţie şi sindicate. Administraţia a reuşit să îi reducă la tăcere pe oameni. Oamenii lucrează sub presiune. Să se înceteze presiunile asupra salariaţilor“, a declarat Constantin Mitrescu, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie.
Protestul din faţa sediului Diviziei Miniere s-a încheiat la ora 18.00. La faţa locului au fost mobilizaţi poliţişti şi jandarmi, care au vegheat ca mitingul să se desfăşoare în mod paşnic. Pichetarea sediului CEO va continua vineri, în acelaşi interval orar, 16.30-18.00, precum şi săptămâna viitoare, în perioada 17-20 februarie.
Ciurel, scos de jandarmi dintre protestatari
Managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, a mers să discute cu minerii care pichetau ieri după-amiază sediul Diviziei Miniere, însă a fost luat la înjurături şi îmbrăncit. A fost nevoie de intervenţia energică a jandarmilor pentru ca Laurenţiu Ciurel să nu fie lovit de protestatarii nemulţumiţi de faptul că şeful CEO a venit să le vorbească. Cei peste 200 de sindicalişti din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie Oltenia i-au cerut, în schimb, şefului Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, prezenţa în Piaţa Prefecturii. Călinoiu este unul dintre susţinătorii lui Laurenţiu Ciurel la şefia Complexului Energetic Oltenia.