11.2 C
Craiova
joi, 8 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateMagazin „Peneş Curcanul“ în Craiova

Magazin „Peneş Curcanul“ în Craiova

Un comerciant craiovean a deschis în Piaţa Centrală din Craiova un magazin specializat doar pe preparate din curcan – o franciză a producătorului de la Codlea care funcţionează sub brandul „Peneş Curcanul“. Curcanii sunt crescuţi în 200 de ferme din România.

De câteva săptămâni, în Piaţa Centrală din Craiova, între florărie şi fitofarmacie, s-a deschis un magazin specializat numai pe carne şi semipreparate de curcan. „Este o franciză a producătorului «Peneş Curcanul», iar fabrica de la Codlea este singura fabrică specializată pe carne de curcan, din sud-estul Europei“, a declarat Elisabeta Stoicescu, administratorul firmei craiovene Tomate Naturale SRL, care dezvoltă pe plan local franciza „Peneş Curcanul“. Intenţia companiei producătoare este aceea de a se face cunoscută pe întreg teritoriul ţării, astfel că deschide puncte de comercializare (în franciză) în toată ţara. Garanţia calităţii este deviza comercianţilor care tranzacţionează preparate din carne sub brandul „Peneş Curcanul“.

Produse din carne naturală

Elisabeta Stoicescu susţine că ineditul magazinului constă în faptul că se vând doar produse naturale din curcan, atât carne macră refrigerată, cât şi preparate şi semipreparate. „Cele mai multe produse au termen de garanţie opt zile (sau 20 în vid), ceea ce arată că produsele sunt naturale. Aducem de două ori pe săptămână marfă de la Codlea, ca să fie proaspătă“, a spus administratorul firmei. Curcanii care ajung la fabrica de procesare de la Codlea sunt crescuţi „în condiţii naturale“, a spus întreprinzătorul craiovean, în 200 de ferme, pe teritoriul României, în judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Mureş.
Pateul de curcan este prezent în magazinul craiovean, iar comerciantul susţine că este unic în ţară şi că, imediat ce îl tai, oxidează, semn că este natural. Se mai pot găsi în magazinul din Piaţa Centrală şi alte produse deosebite: tobă de curcan (30 de lei pe kilogram), mici, mixturi pentru grătar, chifteluţe, frigărui, carne tocată din piept de curcan etc. Mixturile pentru piftie de curcan (amestec de piept de curcan, inimi şi alte organe) se vând la opt lei pe kilogram. Şi semipreparatele sunt diverse: crenvurşti, cârnaţi de curcan, salam, şuncă presată. Pieptul afumat sau cârnaţii proaspeţi sunt alte produse ce se pot achiziţiona din respectivul punct comercial.
Elisabeta Stoicescu susţine că în magazinul din Piteşti se vinde o tonă de preparate pe zi, pe când la Craiova oamenii nu sunt obişnuiţi cu carnea de curcan.

Curcanii umflaţi cu hormoni
sunt mai ieftini

În acest domeniu există o concurenţă acerbă a preţurilor, dar calitatea face diferenţa cu adevărat Stoicescu susţine că produsele din curcani ungureşti sunt ceva mai ieftine decât cele româneşti. „Curcanii ungureşti sunt excluşi de pe piaţa vest-europeană, pentru că au un conţinut prea mare de hormoni. De aceea sunt şi cu două treimi mai ieftini decât curcanii din România. La ei, un curcan ajunge la 30 de kilograme în două-trei luni, pe când la noi, un curcan creşte în condiţii normale, timp de şase luni“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS