Radu Berceanu va avea un cuvânt de spus în PDL, chiar dacă nu va mai candida la parlament şi va preda ştafeta la şefia filialei judeţene. De asemenea, deputatul PDL Gelu Vişan ar trebui să se privească mai atent în oglindă şi să se integreze în organizaţie. Sunt doar câteva dintre concluziile unui interviu acordat GdS de preşedintele Senatului României, Vasile Blaga.
GdS: Domnul Berceanu a anunţat că nu va mai candida la parlament şi că vrea să lase loc tinerilor. Ce înseamnă pentru PDL retragerea unuia dintre greii partidului?
V.B.: Indiferent de decizia pe care o va lua Radu, el va rămâne cu noi. Este un om de sfaturile căruia chiar şi cei mai vechi avem nevoie, un om care a fost încă de la început, cel care a ajuns primul la concluzia că nu avem ce căuta în FSN alături de Iliescu. Un astfel de om care are curajul poziţiei lui întotdeauna va avea un cuvânt de spus în partid. Vizavi de ceea ce a declarat el, sigur că îl înţeleg, doreşte să întinerească echipa noastră de la Craiova şi are şi cu cine.
GdS: Credeţi că este un semnal şi un exemplu pe care ar trebui să-l urmeze şi alţi lideri?
V.B.: Fiecare simte momentul în care îşi spune „domnule, în prim-planul echipei nu mai vin“. Aici, nu pot fi judecate lucrurile neapărat numai prin prisma vârstei. Am văzut destui tineri bătrâni şi în abordări, şi în tot ce înseamnă participarea la viaţa socială, politică, economică.
GdS: Cum vedeţi conflictul senatorului Berceanu cu deputatul Gelu Vişan?
V.B.: Eu am respect pentru amândoi, dar domnul Vişan este creaţia domnului Berceanu. Acum fiecare înţelege de aici ce vrea. Dar ar fi bine, în primul rând, să te integrezi foarte bine în propria organizaţie. Conflictul nu este atât cu domnul Berceanu, şi aici Gelu ar trebui să se uite şi el în oglindă şi să vadă ce e de făcut.
GdS: Credeţi că, dacă aţi fi fost numit mai devreme şef al campaniei electorale a PDL, nu ar mai fi avut loc aceste dezertări din partid? Darius Vâlcov este un exemplu.
V.B.: Nu aş vrea să mă pronunţ. Situaţia este cea de acum, eu mă implic cu tot sufletul. Mulţi m-au întrebat dacă nu e prea greu, prea târziu, oare imaginea ta nu o să aibă de suferit. Eu le spun un lucru foarte simplu: toată viaţa mea politică o să mi-o desfăşor în Partidul Democrat. Putem să remontăm.
GdS: Dumneavoastră v-aţi exprimat nemulţumirea faţă de reacţia partidului după ce Sorin Frunzăverde a anunţat că pleacă din partid…
V.B.: Da, pentru că eu aş fi discutat mult mai mult cu Sorin, el nu a spus lucruri absolut noi când a plecat. Sigur, a accentuat acea teorie a statului poliţienesc, cu care eu nu sunt de acord. Dar lucrurile legate de descentralizare, de modul în care sunt priviţi real aleşii noştri locali, lucrurile astea nu le-a spus pentru prima dată.
GdS: De ce credeţi că Darius Vâlcov a plecat din PDL?
V.B.: Cred că nu a fost suficient de sprijinit în proiectele pe care le-a avut.
GdS: Slatina a primit suficienţi bani pentru proiecte.
V.B.: Pe fonduri europene a beneficiat de programe pe care le-a semnat cu mine cât am fost ministru. Întrebaţi-l pe dânsul. Fiecare pe drumul lui.
GdS: În Dolj sunt sute de cazuri în care persoane dintr-o localitate îşi fac vize de flotant pentru a putea vota la alegerile locale. Aveţi astfel de semnale?
V.B.: Sunt diverse semnale. Au fost şi în Giurgiu acum două săptămâni. Aici instituţiile statului, şi în primul rând poliţia, trebuie să-şi facă datoria. Dacă ele sunt fictive, doar pe hârtie, astfel încât oamenii numai să participe la alegerile locale, atunci este un lucru grav. Eu nu am nimic împotrivă să-și ia cineva viză de flotant, dacă chiar are nevoie, dar de aici şi până la a fi o metodă de a-ţi mări numărul de votanţi e un lucru grav.
GdS: Alianţa PDL cu UNPR nu funcţionează la Dolj…
V.B.: Noi nu avem un protocol naţional cu UNPR. Fiecare organizaţie candidează cum a hotărât. Şi organizaţia de Dolj a ales.
GdS: Preşedintele Băsescu a recomandat PDL să obţină la alegerile generale jumătate plus unu din scorul electoral al USL pentru a forma guvernul. Ultimele sondaje dau PDL în spatele sau la egalitate cu PPDD. De ce a căzut atât de rău PDL în sondaje?
V.B.: La nivel naţional nu este un sondaj, doar la nivelul Bucureştiului. Noi avem propriile noastre analize. Eu nu le-am contestat niciodată. Iar analizele spun că PDL are 22-23%. Printr-o mobilizare exemplară, şi există resurse umane în partid, putem ajunge şi să depăşim acel procent de care spuneţi dumneavoastră.
GdS: Credeţi că, dacă ar obţine jumătate plus unu din scorul USL, PDL ar putea forma din nou guvernul?
V.B.: Eu nu contest cele declarate de preşedinte, este principalul lui atribut, acela de a da stabilitate ţării, şi ştie ce vorbeşte. Dacă PDL scoate un scor foarte bun, da (va forma guvernul – n.r). Să depăşească USL este dificil, dar să depăşească fiecare partid, luat separat, din USL, da.
GdS: Credeţi că, dacă va mări salariile bugetarilor, PDL va creşte în sondaje?
V.B.: Lucrurile nu trebuie văzute aşa. Noi am luat o serie de măsuri dure, necesare, care poate nu au fost bine explicate şi există şi riscul, desigur, omul nu este mulţumit atunci când îi tai din drepturile pe care le are. Numai că iată, avem o ţară stabilă, cu o monedă stabilă, iar toate lucrurile astea au fost realizate de guvernele din care noi am făcut parte. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Europa. Unele state au încercat măsuri de genul scădem numai CAS-ul, mai reducem un impozit sau altul, în ideea că va fi un boom al locurilor de muncă. Nu s-a întâmplat deloc aşa. Procedând aşa, Spania a ajuns să aibă un şomaj fantastic, aproape 23%.
GdS: Nici un guvern din Europa care a luat măsuri dificile nu a mai rămas la putere…
V.B.: Dacă asta este plata ca să distrugi ţara sau să rămâi la putere, prefer să iei măsurile necesare pentru ţară.
GdS: Îl mai regretă PDL pe Antonie Solomon?
V.B.: Domnul Solomon este membru al Partidului Progresist, e treaba lui, e drumul lui, nu suntem duşmani cu UNPR, dimpotrivă, dar la Craiova ne vom bate.