Alcool şi ţigări netimbrate confiscate, comerţ ilegal cu cereale, activităţi neautorizate, obligaţii de plată neînregistrate în contabilitate, TVA cerut la rambursare, dar pentru care nu existau documente justificative sunt numai câteva dintre neregulile constatate de finanţele doljene la firmele controlate anul trecut.
Agenţii economici doljeni controlaţi de Fisc în 2007 au arătat fie că evaziunea fiscală se practică la cote ridicate, fie că greşelile din contabilitate vitregesc bugetul de stat cu sume frumuşele. Potrivit directorului executiv adjunct al Activităţii de Inspecţie Fiscală din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Alexandru Barcan, „au fost verificaţi 2.611 contribuabili, fiind atrasă la bugetul general consolidat suma de 61,3 milioane de lei (613 miliarde de lei vechi), din care 36,5 milioane de lei reprezintă diferenţe de impozite, taxe şi contribuţii şi peste 13,8 milioane de lei – majorări de întârziere şi penalităţi“. Inspectorii de la DGFP Dolj au aplicat amenzi de 1,29 milioane de lei şi au fost confiscate bunuri şi sume de 160.000 de lei. Barcan susţine că banii confiscaţi proveneau din activităţi desfăşurate fără ca firmele să aibă autorizaţiile necesare, iar bunurile confiscate au fost, de regulă, produse accizabile: ţigări netimbrate, băuturi alcoolice fără timbru fiscal sau marcate necorespunzător. Firmele care au făcut comerţ cu cereale au intrat pe mâna inspectorilor fiscali. Aceştia au descoperit că la anumite societăţi au dispărut stocurile de cereale fără să fie evidenţiate veniturile în contabilitate. Practic, firmele în cauză au vândut fără acte cerealele din magazii, încercând să scape de plata impozitelor.
De asemenea, unele dintre firmele verificate au înregistrat cheltuieli pe baza unor acte care nu îndeplineau calitatea de documente justificative sau care nu aveau nici o legătură cu activitatea pentru care s-a făcut cheltuiala.
TVA de 94 de miliarde respins de la
rambursare
Nici în 2007 nu s-au încheiat tentativele de a obţine TVA nelegal de la stat, astfel că mai multe firme au încercat să fenteze statul cu 9,4 milioane de lei (94 de miliarde de lei vechi). „TVA-ul respins de la rambursare nu era deductibil din punct de vedere fiscal. Firmele care au cerut rambursarea TVA-ului ataşau facturi care nu erau decontate corespunzător şi nu aveau bonuri fiscale de combustibil sau nu prezentau documente din care să reiasă TVA-ul respectiv“, a menţionat directorul Barcan.
Plângeri penale pentru 46 de reprezentanţi ai firmelor
Pe parcursul anului 2007, fiscul doljean a făcut 46 de plângeri penale în urma controalelor efectuate la societăţi. Inspectorii fiscali au estimat că prejudiciul adus bugetului de stat de aceste societăţi se cifrează la 19,47 milioane de lei (aproximativ 195 de miliarde de lei vechi). Suma se adaugă la cele 613 miliarde de lei vechi constatate ca sume atrase în plus către bugetul de stat, astfel încât deficienţele totale din judeţ în 2007 se cifrează la aproape 808 miliarde de lei vechi. Plângerile penale îndreptate împotriva presupuşilor evazionişti au fost înaintate organelor competente spre soluţionare.
Chiar dacă inspectorii fiscali doljeni au constatat mari deficienţe în activitatea firmelor controlate, reprezentanţii DGFP Dolj consideră că, pe ansamblu, agenţii economici au fost mai disciplinaţi în 2007 faţă de anii anteriori şi s-a descoperit „şi realizarea unor evidenţe contabile de calitate“.