Prima zi de şcoală din 2008 a găsit înzăpeziţi zeci de elevi doljeni. Şcolarii înfofoliţi au pornit la drum printre troiene ca să ajungă la şcoală, unde îi aşteptau pereţii reci, neîncălziţi de câteva săptămâni.
Dacă elevii doljeni din câteva sate şi-au prelungit vacanţa cu o zi, restul a trebuit să înfrunte gerul dimineţii şi nămeţii ca să ajungă la şcoală. Copiii de la Şcoala Generală nr. 19 din Craiova din cartierul Catargiu nu au găsit căldură în şcoală şi nu au putut să îşi dezmorţească picioarele îngheţate şi ude din cauza zăpezii. Centrala şcolii nu a fost încă montată şi, deşi în incintă a fost mai frig decât afară, iar caloriferele şi geamurile îngheţaseră, elevii au stat două ore ca să îşi ia cornul şi laptele.
„Am plecat acasă, că la şcoală e frig şi nu mai venim până nu se face cald. Aşa e mereu la noi la şcoală, dar ne-au spus că vom avea centrală nouă“, a spus Fabian, un elev de la Şcoala nr. 19. „E bine că am plecat. Nu avem nici teme şi avem timp de săniuş“, a spus Cătălin.
Ore mai scurte şi în schimburi
Şcoala nr. 19 a primit fonduri în luna decembrie pentru montarea unei noi centrale termice, dar firma care a câştigat contractul nu a finalizat încă lucrările. „Centrala veche avea 30 de ani şi nu mai funcţiona, aşa că am solicitat bani pentru una nouă. Fondurile de la minister au venit însă târziu şi la mijlocul lui decembrie firma s-a apucat să demonteze vechea centrală şi să o pună pe cea nouă. Pe 3 ianuarie nu a venit nimeni la lucru, pentru că nu au venit sudorii. Ne-au promis că până mâine vor reuşi să încălzească un corp de clădire, unde sunt nouă săli de clasă, şi va trebui ca elevii să înveţe în trei schimburi. Orele vor fi de 45 de minute şi pauzele de cinci“, a explicat Daniel Mic Preduş, directorul şcolii.
În plus, şcoala a primit fonduri şi pentru reabilitarea interiorului unui corp al clădirii, dar din cauza frigului din şcoală muncitorii nu vor să vină la lucru. „Elevii vor învăţa în trei schimburi pe perioadă nedeterminată pentru că, după ce vom termina lucrările la centrală, vom începe reabilitarea. Sperăm ca până în februarie să terminăm“, a spus directorul.
Elevii de gimnaziu au rămas pe deal
Şi în unele sate doljene zeci de elevi au stat acasă fie pentru că microbuzele nu au putut urca dealurile din cauza zăpezii, fie pentru că dascălii nu au putut ajunge la şcoală. Astfel, la şcoala din satul Mozna, şcolarii au stat cu un cadru didactic pensionar din sat, iar elevii de gimnaziu din satele Gogoşiţa şi Bodăeşti nu au putut ajunge la şcoală. „La Mozna, cadrele didactice nu au ajuns, dar elevii au făcut ore cu un cadru didactic pensionar din sat. La Gogoşiţa s-au făcut ore, profesorii urcând cu un ARO, dar cei şapte elevi de gimnaziu nu au putut ajunge la Şcoala Gogoşu. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în satul Bodăeştii de Sus din comuna Melineşti, unde microbuzul nu a putut urca dealul ca să îi ia pe elevii de gimnaziu. Autorităţile locale au promis că până mâine vor face rost de mijloace de transport ca să îi ducă la şcoală pe copii, dacă drumurile nu vor fi deszăpezite. Elevii nu vor primi în aceste zile absenţe, iar orele se vor recupera“, a precizat Ersilia Oprescu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Singura şcoală care a fost închisă ieri a fost cea de la Palilula, dar autorităţile locale şi judeţene au promis că vor deszăpezi drumul şi astăzi elevii şi profesorii se vor putea întoarce la şcoală.