32.9 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateFord cumpără Daewoo cu 57 de milioane de euro

Ford cumpără Daewoo cu 57 de milioane de euro

Comisia de privatizare a societăţii Automobile Craiova SA a deschis ieri oferta financiară finală, îmbunătăţită şi irevocabilă a singurului investitor înscris în procesul de privatizare, Ford Motors Company, în sumă de 57 de milioane de euro. Ford a oferit de aproape două ori şi jumătate mai puţin pe o acţiune decât preţul de la Bursă.

Iniţial, americanii oferiseră 55 de milioane de euro, apoi au plusat cu două milioane, ajungând la o valoare pe acţiune de 4,1556 euro. La Bursa de Valori, acolo unde se tranzacţionează Automobile Craiova, preţul unei acţiuni era ieri de 35 de lei, aproximativ 11 euro. Pentru banii pe care i-au oferit la prima strigare, Ford dorea ca, în cadrul negocierilor cu AVAS, să găsească variante pentru a renunţa la activele care nu ţin de activitatea principală, însemnând terenuri şi clădiri din afara Craiovei. „Această primă ofertă se referă la ceea ce s-a definit activitatea principală de producţie de automobile, respectiv terenuri, clădiri, hale industriale, mijloace industriale din Craiova“, a explicat preşedintele Comisiei de privatizare, Sebastian Vlădescu. „Ford a specificat în oferta iniţială că doreşte ca împreună cu AVAS, în timpul negocierilor, să renunţe la activele care nu ţin de activitatea principală“, a menţionat Vlădescu. Oferta financiară finală prevede faptul că Ford a agreat cu AVAS restructurarea companiilor Automobile Craiova, Daewoo Automobile şi Mecatim Craiova, în sensul transferării activelor conexe selectate din cele trei societăţi într-o entitate conexă nou-creată. „Acesta este un amănunt care ţine de contractul de privatizare“, a precizat Vlădescu.

 

Regretul lui Vlădescu

 

Comisia intenţionează să facă public contractul de privatizare, după ce va ajunge la un acord cu Ford în privinţa elementelor care ţin de planul de afaceri sau drepturile de proprietate intelectuală şi care nu pot fi publice din motive de protecţie în faţa concurenţei. Vlădescu a declarat că şi-ar fi dorit să existe mai mulţi ofertanţi pentru că, în acest mod, negocierile ar fi fost mult mai simple. Acesta a arătat că negocierile au fost complexe, întrucât Comisia a fost nevoită să găsească soluţii pentru a proteja interesele guvernului, pe cele locale, dar şi pe cele ale acţionarilor majoritari ai Automobile Craiova. „Încercăm să punem în proiectul de contract şi în cel al Legii de privatizare interesele guvernului, ale statului şi pe cele locale, ale angajaţilor şi ale comunităţii, care sunt interese pe termen mediu şi lung şi ţin de dezvoltarea unui proiect cu impact major asupra industriei, a veniturilor bugetare, a balanţei comerciale şi a balanţei de plăţi, şi interesul Ford, care vrea să înceapă cât mai curând producţia, dar nici să nu neglijăm interesele acţionarilor minoritari“, a explicat Vlădescu.

Privatizarea se va realiza în baza unei legi speciale care va clarifica toate problemele legate de societatea Automobile Craiova, însemnând datoriile către stat, dar şi răspunderea pentru maşinile produse de fostul proprietar, Daewoo, şi aflate încă în circulaţie. „Abia astăzi (ieri – n.r.) ne-am dat seama că avem şansa să finalizăm negocierile până la următoarea întrunire a guvernului care trebuie să aprobe proiectul de contract şi pe cel al legii de privatizare“, a spus Vlădescu.

 

Voicu: „Preţul este OK“

 

În momentul deschiderii cutiei cu oferta Ford, pe 6 iulie, Sebastian Vlădescu declara că are aşteptări mari de la americani în privinţa preţului. „Este vorba despre o cifră cu multe zerouri“, a spus atunci preşedintele Comisiei de Privatizare. Unul dintre membrii comisiei, deputatul PNL de Dolj, Mihai Voicu, a evitat să spună dacă preţul oferit de Ford este conform aşteptărilor oficialilor români, precizând că mai importantă decât preţul este venirea americanilor la Craiova. „Preţul este OK. Contează tot ansamblul, nu are rost să iei în calcul doar preţul. Acolo se vor face investiţii şi asta contează cel mai mult“, a spus Voicu. Acesta a declarat că preţul ar fi putut creşte la 300 de milioane de euro dacă ar fi fost incluse şi terenurile deţinute de Daewoo. În ceea ce priveşte modelul de maşină care va fi produs în Bănie, deputatul a declarat că acesta nu va fi prezentat la Salonul Internaţional de la Frankfurt, acolo unde, peste patru zile, se va semna prima dată contractul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII