7 C
Craiova
duminică, 11 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateGulin vrea din nou la Poliţia Economică

Gulin vrea din nou la Poliţia Economică

Fostul şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj doreşte să se întoarcă pe o funcţie de conducere, la doi ani şi jumătate după ce a fost destituit pentru management defectuos.

Un concurs organizat săptămâna viitoare încinge spiritele în rândul poliţiştilor de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj. Motivul: comisarul Laurenţiu Gulin, în prezent ofiţer în cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate, s-a înscris la concursul organizat pentru o funcţie de şef de birou în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, pe care l-a condus cu câţiva ani în urmă.

 

„Management defectuos“

 

Gulin este, fără îndoială, un poliţist controversat. Prin martie 2004, când ajunsese deja şef la Investigarea Fraudelor, dar era şi student la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova, presa locală a scris despre el că nu este în stare să promoveze examenul la Drept Penal Special, pe care îl picase de vreo trei ori la rând.

A urmat episodul din martie 2005, când a fost demis din funcţia de şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, prin dispoziţia expresă a chestorului Dan Fătuloiu, şeful Poliţiei Române. Eliberarea din funcţie a fost justificată prin „management defectuos şi disfuncţii în activitatea şi controlul personalului din subordine“, exact aceleaşi motivaţii invocate şi în momentul demiterii comisarului-şef Ilie Vilău din funcţia de adjunct al şefului IJP Dolj. Aceste demiteri erau însă aşteptate după arestarea lui Genică Boerică, fiind de notorietate faptul că atât Gulin, cât şi fostul său şef, Vilău, şi-au pus semnăturile pe propunerile de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în dosarele omului de afaceri craiovean Genică Boerică, cercetat pentru fabuloase restituiri ilegale de TVA.

 

„Mafia TVA“

 

Gulin şi-a căpătat un anume soi de celebritate în poliţia doljeană şi după un alt episod controversat. Cu puţin timp înainte de a fi demis de la Investigarea Fraudelor, o mână necunoscută a scris pe uşa biroului său, cu un marker roşu, „Mafia TVA“. Conducerea poliţiei a făcut investigaţii serioase la acea dată pentru a-l identifica pe cel care scrisese, având bănuieli că respectivul ar fi un subaltern al lui Gulin sătul să închidă ochii la „spălarea de păcate“ a beneficiarilor de restituiri ilegale de TVA, însă „dosarul“ a rămas cu „autor necunoscut“.

După demitere, au urmat câteva luni de stat pe tuşă la Serviciul Cabinet al IPJ Dolj, antrenat în activităţi de prevenire a infracţionalităţii, apoi comisarul Laurenţiu Gulin a fost cooptat de comisarul-şef Gheorghe Bică în colectivul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, formaţiune poliţienească în care a ajuns să lucreze în aceleaşi dosare privind restituirile ilegale de TVA, sub îndrumarea procurorilor DIICOT. De această dată n-au mai fost soluţii de NUP, ci dimpotrivă, trimiteri în judecată. Iar acum, comisarul Gulin se pregăteşte să se întoarcă în structura IPJ Dolj.

 

Teoria conspiraţiei

 

Simpla încercare a noastră de a afla oficial de la IPJ Dolj de înscrierea la concurs a comisarului Laurenţiu Gulin a produs o neaşteptată agitaţie. Pe de-o parte, mai mulţi poliţişti de la Investigarea Fraudelor şi-au arătat – sub protecţia anonimatului – nemulţumirea faţă de o eventuală revenire a lui Gulin. Se vorbea pe la colţuri chiar că Gulin ar fi protejat de comisarul-şef Georgel Enescu, şeful IPJ Dolj, care i-ar fi un soi de vecin, din moment ce şeful poliţiei doljene îşi face vilă pe aceeaşi stradă cu Gulin, într-o zonă rezidenţială de mare viitor (în satul Albeşti, la marginea Craiovei).

Comisarul-şef Georgel Enescu a negat însă vehement un asemenea sprijin, susţinând că nu-i nici măcar amic cu Laurenţiu Gulin. Mai mult, a amintit că Gulin a fost demis după ce el a ajuns şeful IPJ Dolj.

De cealaltă parte, comisarul Gulin susţine că este dreptul său de a candida pentru respectivul post. Cât despre nemulţumiţi, Gulin bănuieşte cam despre cine este vorba: „Nemulţumiţi sunt aceia care de la începutul anului şi până acum n-au rezolvat nici un dosar, ci dimpotrivă, s-au împrietenit cu infractorii, iar acum se tem că aş veni eu să-i pun la muncă“.

Există şi oameni care au doar vorbe bune despre el. Spre exemplu, actualul său şef de la Crimă Organizată, comisarul-şef Gheorghe Bică, l-a lăudat pe Gulin pentru profesionalismul său în instrumentarea dosarelor economice.

 

„Nu vreau să existe discuţii“

 

Şeful poliţiei doljene a promis că va supraveghea cu maximă atenţie concursul pentru postul de şef de birou din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor. „Dacă voi observa că se încearcă vreo şmecherie, voi amâna concursul, pentru că nu vreau să existe discuţii“, a declarat comisarul-şef Georgel Enescu. De fapt, Enescu a luat deja primele măsuri în acest sens: „Am dispus schimbarea comisiei de examinare, după ce am auzit că unii poliţişti îşi făcuseră nişte planuri să pună şef pe cineva care le convenea. Noua comisie are sarcină de la mine să fie cât se poate de obiectivă“.

Imediat au apărut însă zvonuri că schimbarea comisiei ar avea drept scop o eventuală favorizare a lui Gulin. Să fie vorba de un concurs aranjat? Ori doar de nişte poliţişti care nu vor un şef ce i-ar pune la muncă? Sau poate chiar de o paranoia colectivă? Vom vedea…

Şi ca să nu existe dubii că am ţine partea cuiva, dezvăluim şi numele unicului contracandidat al lui Laurenţiu Gulin, la examenul pe care îl va susţine. Este vorba despre comisarul Dumitru Preda, din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor al IPJ Dolj.

Salariu mai mare

Comisarul Laurenţiu Gulin susţine că printre motivele care l-au făcut să-şi dorească obţinerea postului de la Investigarea Fraudelor ar fi realizarea profesională, dar şi un salariu mai mare decât la Crimă Organizată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII