21.7 C
Craiova
sâmbătă, 19 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCaz de malarie în România, la un cetăţean indian

Caz de malarie în România, la un cetăţean indian

Medicii de la Spitalul de Boli Tropicale "Victor Babeş" din Capitală au confirmat astăzi diagnosticul de malarie la cetăţeanul indian care a venit în interes de afaceri la combinatul ArcelorMittal şi care a fost trimis de urgenţă la Institutul Victor Babeş din Bucureşti cu suspiciune de malarie, informează NewsIn.
Profesorul Emanoil Ceauşu, directorul medical al  spitalului Victor Babeş, a precizat că este vorba despre un caz de malarie de import. În privinţa stării de sănătatea a cetăţeanului de origine indiană, transferat, sâmbătă de la Spitalul de Urgenţă Galaţi la Bucureşti,  medicii spun că acesta a dorit ca informaţiile să rămână confidenţiale şi că îi vor respecta acest drept până la externare.
"Nu există niciun risc de epidemie la oamenii care au intrat în contact cu această persoană", a continuat profesorul Emanoil Ceauşu.
Acesta a explicat că malaria autohtonă a fost eradicată complet la începutul anilor '50, de aceea la Galaţi nu trebuie luate măsuri speciale pentru că bolnavul are o formă tropicală a bolii ce nu se poate transmite populaţiei autohtone.
"Absolut nicio măsură nu trebuie luată la Galaţi pentru că malaria nu se poate transmite decât prin înţepătura de ţânţar", a spus profesorul Emanoil Ceauşu. "Ţânţarii noştri nu transmit parazitul acesta al malariei de import, iar parazitul autohton al malariei a fost eradicat la începutul anilor 50", a adăugat profesorul.
Potrivit acestuia, la Institutul de Boli Tropicale  "Victor Babeş" se tratează anual în jur de 10 persoane cu malarie de import.
Bărbatul bolnav de malarie a plecat din India în Statele Unite ale Americii, la Chicago, în jurul datei de 20 august. Şapte zile mai târziu a intrat în ţară, la Bucureşti, după care a sosit la Galaţi, el fiind angajat al companiei ArcelorMittal. Pe 28 august s-a întâlnit cu reprezentanţii locali ai companiei, iar pe 29 august a început să se simtă foarte rău. Iniţial a pus starea sa pe seama unor alimente consumate în Chicago, după care simptomele s-au agravat, sindromul febril fiind însoţit de frisoane, transpiraţie, cefalee. Pe 30 august a fost internat la Spitalul Judeţean din Galaţi, iar analizele au condus la ipoteza malariei, mai ales că soţia sa se află sub tratament pentruz malarie acasă, în India.
Pacientul a fost transferat de urgenţă, de la Galaţi, sâmbătă, la Institutul de Boli Tropicale «Victor Babeş» din Capitală.
Specialiştii spun că Europa are de-a face anual cu aproximativ 10 mii de cazuri de malarie, toate de import.
Dr. Victor Olsavszky, consultant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru România, a explicat luni, pentru Newsin că potrivit organizaţiei pe care o reprezintă, parazitul malariei vivax a fost prezent şi în România, dar a fost eradicat la începutul anilor '50, iar acum se mai găseşte în zone din Asia Centrală, zona Caucaziană şi în anumite părţi din Turcia.
Dintre cele aproximativ 10 mii de cazuri de malarie cu care se confruntă anual Europa, 75 la sută dinte ele se înregistrează în Franţa, Mariea Britanie, Germania şi Italia, ca urmare a circulaţiei libere a cetăţenilor şi turiştilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS