După mai bine de 36 ore de negocieri intense, liderii europeni au ajuns în această dimineaţă la un acord privind viitorul Tratat Constituţional European. Anunţul a fost făcut de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi de premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, şi confirmat de preşedinţia germană a Uniunii Europene prin vocea cancelarului Angela Merkel.
În cele din urmă, preşedintele polonez, Lech Kaczynski, a acceptat o soluţie de compromis cu privire la introducerea noului sistem de vot bazat pe dubla majoritate calificată. În opinia liderului de la Varşovia, noul algoritm defavoriza Polonia şi avantaja Germania.
Acordul a venit la ora 5.30, ora României, la capătul unor negocieri maraton. Liderii britanic, francez, spaniol şi luxemburghez au făcut Poloniei concesia de a amâna până în anul 2017 introducerea noului sistem de vot.
Iniţial, acesta urma să intre în vigoare în 2009, iar Germania propunea o amânare doar până în anul 2014. Cancelarul german, Angela Merkel a avertizat atunci că va propune convocarea unei conferinţe internaţionale pentru luarea unei decizii asupra viitorului tratat de la care va fi exclusă Polonia. Iniţiativa a fost respinsă, însă, de Cehia, Lituania şi Portugalia. Lech Kaczynski şi fratele său, Jaroslaw, care conduce guvernul de la Varşovia, împărtăşesc o mai veche ostilitate la adresa Germaniei. De asemenea, ei au insistat asupra principiului solidarităţii blocului celor 27 în faţa unei eventuale crize energetice provocate de Rusia, principalul furnizor de petrol şi gaze naturale al Uniunii Europene.
Un alt opozant de marcă al tratatului european, Marea Britanie, s-a declarat în cele din urmă mulţumită că preşedinţia germană a luat în calcul obiecţiile sale. Premierul britanic Tony Blair avea nemulţumiri faţă de crearea unui Minister de Externe al Uniunii, introducerea Cartei Fundamentale a Drepturilor în textul tratatului şi extinderea principiului majorităţii calificate în problemele privind justiţia şi ordinea internă. S-a renunţat la denumirea de ministru de Externe, urmând ca actuala demnitate, cea de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, deţinut în prezent de Javier Solana să fie menţinută.
Cele 18 state care au ratificat Constituţia Europeană, în frunte cu Belgia, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de concesiile făcute de preşedinţia germană ţărilor eurosceptice.
Liderii europeni au ajuns la un acord privind Tratatul Constituţional
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei