Presedintele Basescu le-a cerut românilor din Ucraina sa se uneasca pentru a deveni „puternici, respectati si ascultati“.
România si Ucraina vor negocia delimitarea platoului continental din Marea Neagra, in paralel si independent de procedurile in desfasurare la Curtea Internationala de Justitie. Presedintii Traian Basescu si Victor Iuscenko au convenit ca aceasta este o solutie logica si in interesul ambelor parti, având in vedere ca este vorba de o problema tehnica, si aceasta nu trebuie sa afecteze agenda relatiilor bilaterale. Potrivit unui comunicat al Administratiei prezidentiale, seful statului ucrainean a facut deja o propunere privind posibilitatea utilizarii comune a unei parti din Marea Neagra, reprezentând 12.000 de metri patrati din platoul continental.
Presedintele Traian Basescu a efectuat o vizita oficiala de doua zile, la Kiev, la invitatia omologului sau ucrainean Victor Iuscenko. Pe agenda convorbirilor dintre cei doi sefi de stat, dar si a plenului celor doua delegatii, s-au aflat stadiul relatiilor bilaterale, problematica platoului continental, a Canalului Bâstroe, precum si a respectarii drepturilor celor doua minoritati nationale.
De asemenea, Basescu si Iuscenko au semnat Protocolul privind constituirea Comisiei Mixte Prezidentiale Româno-Ucrainene. Acesta reprezinta un mecanism de abordare a problemelor punctuale in relatia dintre cele doua tari si se compune din trei comitete – Comitetul pentru securitate si cooperare europeana, euro-atlantica si regionala, Comitetul pentru cooperare in domeniul culturii, educatiei, minoritatilor nationale si informatiei publice si Comitetul pentru protectia mediului si dezvoltare durabila. Cât priveste problema Transnistriei, Traian Basescu a precizat ca pozitia României este foarte clara in aceasta privinta.
„Europa a avut grija, la finalul celui de-al doilea Razboi Mondial, de un principiu fundamental, acela al inviolabilitatii frontierelor“, a spus seful statului, adaugând ca „România este adepta solutiei de tip european, care garanteaza autonomia locala, dar nu este de acord cu modificarea frontierelor facuta pe baza etnica“.
Presedintele Traian Basescu le-a cerut ieri, la Universitatea de stat din Cernauti, organizatiilor românesti din Ucraina sa se uneasca, pentru ca românii care traiesc in aceasta tara sa fie puternici, respectati si ascultati.
„Am o rugaminte: Aveti 24 de organizatii. Nu vreti sa faceti una? Sa fiti puternici, respectati si ascultati. V-as multumi mult, pentru ca si noi vom fi in pozitia sa va ajutam mai mult“, a spus Basescu. El i-a rugat pe reprezentantii organizatiilor românesti ca, in pregatirea anului universitar urmator, sa faca o lista comuna cu numele tinerilor care sa fie bursieri in România.
Seful statului a spus ca, in prezent, in România sunt si vor fi pregatiti tineri care sa stie ce au de facut in contextul aderarii la Uniunea Europeana, iar cei care vor veni din Ucraina la studii in România vor avea posibilitatea sa preia aceste deprinderi, pentru a-i ajuta astfel pe ucraineni sa se pregateasca pentru aderarea la UE.
In UE nu mergem ca sa primim, ci ca sa dam
„România va reveni in sfârsit acolo de unde a plecat: in Europa. Nu avem complexul rudei sarace care vine in Europa“, a declarat Basescu, precizând ca românii merg spre UE ca o natiune puternica, a saptea ca marime din Uniune.
„Ne ducem nu ca sa primim, ci ca sa dam. Vom da Europei vigoarea natiunii române, capacitatea românilor de a fi inventivi si un aer proaspat, dat de o natiune care vrea sa ajunga la bunastare si apoi la prosperitate. V-am spus ca sa stiti unde plecam si unde va asteptam si pe dumneavoastra“, le-a mai spus presedintele Basescu reprezentantilor minoritatii române din Cernauti.
Integrarea in Uniunea Europeana nu va atrage o crestere imediata a nivelului de trai in România. Dupa integrare, tara noastra mai are nevoie de cel putin zece ani pentru a ajunge la bunastare, a recunoscut Basescu.