Ieri, reprezentantii principalelor organizatii patronale, reprezentative la nivel national, au criticat dur initiativa executivului de a modifica Legea patronatelor cu incalcarea flagranta a drepturilor consfintite prin Constitutie. Analizând textul proiectului de lege de modificare a Legii nr. 365/2001, presedintii UGIR, CNIPMMR, UGIR-1903, CEPISC au concluzionat ca executivul eludeaza dreptul la libera asociere si cel al consultarii.
Organizatiile patronale isi exprima dezacordul cu privire la urmatoarele modificari: stabilirea limitarii asocierii patronilor, prin impunerea unor bariere financiare care vor afecta in principal organizatiile intreprinderilor mici si mijlocii, cu incalcarea principiilor Organizatiei Internationale a Muncii privind libertatea de asociere, fara conditionari; neluarea in considerare a membrilor asociati ai organizatiilor patronale in vederea stabilirii reprezentativitatii acesteia, ceea ce ar avea ca efect tocmai imposibilitatea recunoasterii reprezentativitatii tuturor organizatiilor patronale.
Totodata, se considera ca guvernul impune, arbitrar, obligatia reinregistrarii judecatoresti a tuturor organizatiilor patronale cu incalcarea dispozitiilor din Constitutia României, potrivit cu care legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale. „Reinregistrarea tuturor organizatiilor patronale reprezinta reluarea procedurii de dobândire a personalitatii juridice a acestora, prin parcurgerea inca o data a procedurilor de inregistrare judecatoreasca, având ca efect incarcarea artificiala a rolului instantelor judecatoresti cu mii de dosare, precum si inregistrarea financiar-bancara, cu un consum inutil de resurse financiare si de timp.
Fiecare organizatie patronala are un istoric, de la data primei sale infiintari, nefiind posibila inregistrarea repetata a acesteia, la fiecare modificare legislativa“, afirma Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Proiectul de lege, asa cum a fost initiat el de Ministerul Muncii, deschide larg portile imixtiunii factorului politic in activitatea patronala. „Organizatiile patronale sunt ingrijorate de imixtiunea politicului in sfera privata. Statul trebuie sa iasa din centrul problemelor aducând pe acel loc cetateanul. Numai asa putem construi un mediu economic sanatos, bazat pe libera initiativa si libera concurenta. Problema numarul unu nu este cum este facuta legea, ci in ce scop este promovata. Ni se pare grav ca guvernul incearca ingradirea liberei initiative“, a declarat George Constantin Paunescu, presedintele UGIR.
Ingerinta politica transpare chiar din modificarea articolului 5 din actuala Lege a patronatelor. In text se prevedeau urmatoarele: „Demnitarii, precum si persoanele care detin functii de conducere in structurile administratiei publice nu pot face parte din organele de conducere ale patronatelor“.
Prin noul proiect, initiatorii apeleaza la un truc capabil sa permita accesul in structurile patronale ale exponentilor politici si aservirea unor organizatii, unor interese care nu au legatura cu miscarea patronala. Textul propus este explicit in acest sens: „Persoanele, al caror statut profesional reglementat prin lege sau statutul propriu al organizatiei patronale prevede o astfel de incompatibilitate, nu pot face parte din organele de conducere a patronatelor“. Mai mult, Ministerul Muncii doreste clar limitarea drepturilor patronilor si scoaterea lor din joc la masa consultarilor. De altfel, articolul 9 din prezenta lege este propus spre abrogare fara nici un fel de explicatie logica.
Articolul prevedea urmatoarele: „La elaborarea proiectelor de acte normative privind activitatile patronale, initiatorii vor solicita, in prealabil, avizul consultativ scris si motivat al structurilor patronale reprezentative“. Or, prin abrogarea acestui articol, constitutional de altfel, guvernul isi impune propria dictatura in organizarea, functionarea si reprezentativitatea patronatelor din România.