22.3 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRegionala de Transport Feroviar Calatori Craiova a lasat fara salarii citeva zeci de oameni

Regionala de Transport Feroviar Calatori Craiova a lasat fara salarii citeva zeci de oameni

Nemultumiti ca nu si-au primit drepturile salariale in ultimele luni, 100 de angajati ai unei firme craiovene au protestat ieri citeva ore in fata sediului societatii. Oamenii sustin ca au fost obligati sa semneze contracte ca muncitori necalificati, desi aveau vechime in domeniu de peste 20 de ani. Reprezentantii SC FEROREP SA afirma ca vinovata de situatie este Regionala de Transport Feroviar Calatori (RTFC) Craiova, care nu si-a respectat contractul.


Ajunsi in pragul disperarii, aproximativ 100 de angajati au luat cu asalt ieri sediul societatii SC FEROREP SA, situat in cartierul Bordei. Acestia erau hotariti sa plece doar in momentul in care conducerea va decide sa le achite salariile restante de citeva luni. Dupa mai multe ore in care au incercat sa ii convinga pe reprezentantii societatii sa isi respecte indatoririle, oamenii au plecat asa cum au venit: cu promisiuni.


„De patru ani de cind m-am angajat la firma asta am avut probleme. Nu a existat luna in care sa ne dea banii la timp. Nu am beneficiat nici de spor de noapte sau de vechime. Si-au batut joc de noi, angajindu-ne ca muncitori necalificati, ca sa primim salariul minim pe economie, 3,1 milioane lei, desi avem peste 20 de ani de munca. De nevoie am acceptat sa facem curatenie pentru un salariu de nimic. Am ajuns intr-o situatie disperata, pentru ca nu mai avem nici un ban. Am fost nevoiti sa ne amanetam bijuteriile ca sa facem rost de bani, pentru a le cumpara mincare copiilor. In luna iulie am luat un avans de 600.000 de lei si 1,2 milioane de lei lichidare“, a spus Ecaterina Raduca, una dintre angajate.


„Cerem un drept al nostru“


In aceeasi situatie este si Maria Cioaca, de 36 de ani, din comuna Cerat. Femeia povesteste ca, neavind bani sa isi cumpere bilet pentru a ajunge in Craiova, a fost nevoita sa calatoreasca in toaleta trenului.


„Sint obligata sa dau banii pe drum in fiecare zi ca sa vin sa intreb cind ne primim salariile. Asa nu se mai poate. M-am imprumutat pe la rude ca sa am ce minca. Cind ma duc acasa ma intreaba copilul ce i-am luat. Ne-am imbolnavit de plamini in conditiile in care am lucrat. Eram nevoite ca trei sau patru femei sa muncim pe brinci ca sa facem curatenie in 100 de vagoane si ne trateaza ca pe ultimii oameni. Daca gaseau pe jos o coaja de saminta, ne taiau din orele muncite. Dadeau cu degetul pe geamurile vagoanelor sa vada daca sint prafuite. Oricum, vagoanele sint groaznice, mai rau ca niste tomberoane, iar ei nu ne dadeau nici macar solutii de curatat si dezinfectat. De multe ori puneam mina de la mina sa cumparam cite o cutie de detergent ca sa schimbam mirosul din tren. Acum nu vrem decit sa ne achite salariile pentru perioada in care am muncit. Nu cersim, ci cerem doar ce e al nostru!“, a incheiat Maria Cioaca.


Contractul de munca al celor 100 de salariati a incetat pe 1 august, deoarece SC FEROREP SA a decis pe 28 iulie sa nu mai participe la licitatia pentru desemnarea firmei care va realiza in continuare activitatea de salubrizare. Din acest motiv, multi dintre angajatii care prestau aceasta activitate au decis sa intre in somaj, restul fiind preluati de firma care a cistigat licitatia.


Insa oamenii au constatat ca nici macar de indemnizatia de somer nu pot beneficia deoarece asigurarile nu le-au fost achitate de angajator.


SC FEROREP SA arunca vina pe RTFC Craiova


Problemele dintre muncitori si reprezentantii SC FEROREP SA au inceput de acum patru ani. In 2001, societatea a cistigat licitatia in baza careia se obliga sa presteze servicii de salubrizare a vagoanelor CFR, in schimb Regionala Transport Feroviar Calatori Craiova fiind obligata sa achite in fiecare luna valoarea contractului. Conform reprezentantilor conducerii societatii, RTFC Craiova nu si-a respectat aproape niciodata data pentru virarea banilor. Acestia sustin ca soldul nu a scazut niciodata sub suma de patru miliarde de lei, intimpinind lunar probleme cu angajatii.


„Noi nu sintem vinovati cu nimic. Nu le putem da banii celor care au lucrat la curatenia in vagoane, daca nu avem. RTFC Craiova ne-a achitat doar aproximativ 200 de milioane lei, din cinci miliarde cit are sa ne dea. Inca de cind am incheiat primul contract cu ei in 2001 am avut numai de pierdut. Din acest motiv, anul acesta ne-am decis sa nu mai participam la licitatie. Mai rau este ca reprezentantii lor le-au spus angajatilor nostri ca banii catre firma au fost virati de mai mult timp. A trebuit sa le arat oamenilor extrasele de pe cont pentru a le dovedi ca RTFC Craiova nu are dreptate. Nu e prima oara cind am ajuns in situatia asta. Niciodata nu s-au tinut de cuvint, fiind in intirziere cu plata. Data trecuta, cind oamenii au protestat, unul dintre directori s-a dus si a imprumutat bani pentru a achita o parte din salarii. Ii inteleg pe oameni ca au tot dreptul sa protesteze, dar RTFC Craiova ne-a pus in aceasta situatie“, a declarat Liliana Dica, consilier juridic la SC FEROREP SA. Reprezentanta societatii sustine ca unul dintre actionari, Dumitru Tucan, a plecat ieri la Societatea Nationala de Transport Feroviar Calatori SA Bucuresti, pentru a incerca sa obtina banii necesari platii salariilor restante.


RTFC Craiova promite ca va vira banii


Reprezentantii Regionalei de Transport Feroviar Calatori Craiova au recunoscut ca intimpina dificultati in a-si onora platile, dar nu numai catre firma SC FEROREP SA.


„Cauzele pentru care am ajuns in aceasta situatie sint multiple. In primul rind, sumele care trebuia sa le primim de la Bucuresti au fost redirectionate catre reabilitarea caii ferate din zonele calamitate. Al doilea factor a fost greva din luna iunie a personalului CFR care a scazut considerabil veniturile noastre. La acestea se mai adauga si subventia primita din partea guvernului care este mult mai mica decit in 2004. Este adevarat ca trebuie sa platim o anumita suma catre SC FEROREP SA, in baza contractului incheiat in decembrie 2001, care a expirat pe 31 iulie anul acesta. Chiar astazi (ieri – n.r.) am vorbit cu superiorii mei de la Bucuresti si am primit asigurari ca vom primi cit mai curind bani pentru achitarea datoriilor, suma promisa fiind de 500 de milioane de lei“, a precizat Iulian Stancu, contabil-sef al Regionalei Transport Feroviar Calatori din cadrul Societatii Nationale de Transport Feroviar Calatori SA Bucuresti.


Satui de promisiuni, cei 100 de angajati au hotarit sa isi mute protestul in fata sediului regionalei. Pentru majoritatea muncitorilor ramasi pe drumuri, cele citeva milioane de lei reprezinta singura lor sursa de venit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS