32.9 C
Craiova
miercuri, 23 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDoljenii s-au inghesuit sa isi depuna dosarele pentru a munci in strainatate

Doljenii s-au inghesuit sa isi depuna dosarele pentru a munci in strainatate

Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) organizeaza, in perioada 6 – 8 iunie, la Craiova, campania de preselectie a persoanelor care doresc sa munceasca in strainatate, in domeniul agricol. Actiunea are drept scop preluarea dosarelor celor interesati pentru completarea bancii de date a institutiei. Selectia va avea loc la sediul central din Bucuresti al OMFM, pe 21 iunie. Conform declaratiilor reprezentantilor oficiului, doar primi care se vor prezenta vor primi instiintari, pe baza carora vor putea participa la interviul final. „Pentru Craiova, avem la dispozitie 350 de locuri de munca, dintre care 125 pentru femei. Programul nostru incepe la ora 8.30, la Casa Studentilor, si parasim incinta in momentul in care pleaca ultimul solicitant. Prin intermediul acestei campanii incercam sa raspundem doritorilor care solicita un loc de munca legal in strainatate. In prezent se desfasoara o actiune asemanatoare la Galati, fiind vizat tot domeniul agricol. In acest stadiu, colegii mei fac verificarea dosarelor primite, pentru a urmari daca sint respectate toate conditiile solicitate de angajator. Nu stim insa care sint locurile puse la dispozitie de angajatori, deoarece acestia trimit cererile in ansamblu, in etapa urmatoare urmind sa aflam de ce este nevoie efectiv“, a declarat Laurentiu Druga, consilier juridic in cadrul OMFM.


Angajatorii straini cer experienta atestata in agricultura


Doljenii s-au inghesuit sa-si depuna dosarele inca de la prima ora. O parte dintre acestia fie nu au avut toate actele solicitate, fie nu au respectat conditile impuse de patronul din strainatate. In jurul orei 15.00, fusesera acceptate aproximativ 100 de dosare.


„Cei care doresc sa lucreze peste hotare trebuie sa detina o adeverinta din care sa reiese ca au muncit in domeniul agricol. In acest caz exista mai multe posibilitati. Cea mai folosita presupune eliberarea de catre primarul localitatii in care locuieste solicitantul a unui act prin care sa ateste ca acesta detine in proprietate un teren agricol arabil. Astfel, daca il detine se presupune ca l-a si muncit. O alta varianta ar fi prezentarea unui certificat de producator“, a incheiat reprezentantul OMFM.


Doljenii mai au la dispozitie doua zile in care pot sa isi depuna dosarele, in caz contrar fiind nevoiti sa astepte initierea unei alte campanii de acest gen. „Am citeva hectare de pamint la Rast, pe care le muncesc. Am vazut in ziar ca as putea pleca in strainatate sa mai iau un ban in plus, asa ca m-am suit in cursa si am venit aici. Nu stiu insa daca imi vor accepta dosarul deoarece nu am pasaport, dar am depus toate actele pentru el“, a precizat Ionel Glaman, unul dintre solicitanti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS