Mai este in vigoare Decretul 167/1958?
Gheorghe Ciobanu, din comuna Circea, judetul Dolj, ne-a scris pentru a ne intreba daca mai este in vigoare Decretul 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva.
GdS: Conform bazei de date legislative a Camerei Deputatilor, Decretul 167/1958 al Marii Adunari Nationale este inca in vigoare. I-au fost aduse insa modificari prin Decretul 218/1960, iar Curtea Constitutionala s-a pronuntat prin Decizia 193/2003 cu privire la neconstitutionalitatea art.16 alin.2 lit.a din amintitul act normativ. (A.D.)
Intocmiti-va dosarul pentru recalcularea pensiei!
Ion Despina, din comuna Radomiresti, judetul Olt, a trimis pe adresa redactiei Gazeta de Sud o scrisoare in care ne roaga sa ii oferim informatii legate de demersurile necesare pentru depunerea dosarului pentru recalcularea pensiei: „M-am pensionat pe 1 septembrie 1999, iar sotia mea pe 15 martie 2001, la limita de virsta. Intram, de drept, amindoi la recalcularea pensiei? Ce acte sint necesare pentru completarea dosarelor? Dupa pensionare am mai lucrat la catedra (fara intrerupere, timp de trei ani). Pot cere recalcularea pensiei, prin adaugarea la vechimea initiala a celor trei ani? Am lucrat, de asemenea, in invatamint, ca necalificat, timp de opt ani. In 1961 am intrat la Institutul Pedagogic de trei ani, la cursuri de zi. Cei trei ani de institut se considera vechime la calcularea pensiei? Dupa ce am absolvit institutul, am urmat facultatea timp de cinci ani, la fara frecventa. Pentru care institutie dintre cele doua pot depune acte la Casa de Pensii spre a mi se lua in calcul anii de studii? Ce act doveditor pot depune la dosar? Este de ajuns foaia matricola sau trebuie adeverinta de la institutia de invatamint respectiva?“.GdS: Domnule Despina, atit dumneavoastra, cit si sotia aveti dreptul la recalcularea pensiei, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 4/2005, pina la finele anului 2005. „Nu mai este necesar sa depuneti nimic la dosar pentru recalculare, decit daca nu exista toate datele, sustinute cu acte doveditoare. Insa aceste documente se pot depune in termen de trei ani din momentul in care se primeste acasa decizia de recalculare a pensiei. In ceea ce priveste anii de munca petrecuti la catedra, domnul Despina poate depune o cerere prin care sa ceara si adaugarea acestor ani ca vechime. Actele necesare pentru completarea dosarului sint: cerere, cupon de pensie, adeverinta de la serviciul respectiv pentru perioada in care a fost incadrat in munca. In ceea ce priveste cei trei ani de studiu la Institutul pedagogic, acestia constituie stagiu de cotizare la stabilirea pensiei. Anii de facultate, avind in vedere ca sint la forma fara frecventa, nu pot fi adaugati ca vechime in munca“, a precizat Ionel Tecu, director adjunct al Casei Judetene de Pensii Dolj. Pentru clarificarea situatiei dumneavoastra, reprezentantii CJP Dolj va sfatuiesc sa va adresati casei de pensii din judetul dumneavoastra de resedinta. (A.C.)
Adresati-va angajatilor CJP
„ Ma numesc Cristina Birdau, am 30 de ani si am handicap de gradul II, cu diagnosticul schizofrenie afectiva. As dori sa stiu daca anii de boala se considera vechime in munca. In cazul in care ma voi vindeca, la batrinete ce se va intimpla cu mine, voi ramine fara ambele pensii?“.GdS: Doamna Birdau, am prezentat cazul dumneavoastra reprezentantilor Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj. „Din moment ce doamna nu are anii necesari cotizati la Casa Judeteana de Pensii, nu poate beneficia de pensie. Insa, avind in vedere handicapul de care sufera, poate primi in continuare indemnizatie pentru handicap. Din scrisoarea dumneaei nu am inteles foarte bine situatia, dar pentru mai multe amanunte se poate adresa angajatilor nostri“, a spus Ionel Tecu, director adjunct al CJP Dolj. (A.C.)
„Manifestari huliganice ale elevilor de la Colegiul «Gheorghe Chitu»“
Trei craioveni, Sevastian Albu, Ionel Donovici si Serban Dumitriu, care locuiesc pe strada Filantropiei, ne-au trimis o scrisoare in care se pling de „manifestarile huliganice ale elevilor de la Colegiul National Economic «Gheorghe Chitu» din strada Brestei“. Petentii reproseaza conducerii acestei unitati de invatamint ca nu stie sa-si struneasca elevii, care produc un vacarm asurzitor in timpul meciurilor de fotbal de pe terenul scolii, ba le mai scapa si mingea peste gard, fiind nevoiti sa escaladeze imprejmuirea, pentru a recupera balonul din ograzile invecinate, pe care le distrug. Directorii liceului sint acuzati de cei trei vecini de „pasivitate totala dusa pina la lipsa de bun-simt“: „Am solicitat suprainaltarea gardului pe 25 de metri liniari, dar se motiveaza intotdeauna cu lipsa banilor, in schimb scoala incaseaza saptaminal zeci de milioane de lei de pe urma nuntilor din cantina pe care o detine. Ei incaseaza bani, iar noi incasam zgomotul pe care il produc nuntasii in fiecare simbata si duminica pina la ora 3.00-4.00 noaptea“. O alta durere a celor trei tine de plopii din curtea unitatii scolare amintite, care „reprezinta un real pericol din cauza ramurilor de deasupra caselor, magaziilor si masinilor noastre“. Cei trei petenti ne roaga sa le publicam scrisoarea, sperind ca dascalii din fruntea Colegiului „Gheorghe Chitu“ se vor trezi din letargie si vor lua masurile necesare.GdS: Am publicat principalele dumneavoastra doleante si vom fi cu privirile atintite asupra Colegiului National Economic «Gheorghe Chitu» din Craiova, pentru a afla si noi ce masuri dispune conducerea acestei scoli pentru linistea vecinilor. (A.D.)
Misterioasa disparitie a unor porci
Stefan Vacaru, din comuna doljeana Desa, s-a adresat redactiei ziarului nostru, pentru a se plinge de nepasarea politistilor din Poiana Mare, care, in sapte luni, n-au reusit sa descopere autorul unui furt, desi partea vatamata le-a spus cine este hotul. Vacaru sustine ca, pe 2 octombrie 2004, i s-au furat din ograda opt porci. Vazind ca politia nu acorda atentia necesara acestui furt, cetateanul, ca un Sherlock Holmes de pe malul Dunarii, a facut pe cont propriu o serie de cercetari, aflind nu doar numele hotului, ci si pe al celui care ar fi comandat din umbra lovitura. Pagubitul le-a adus la cunostinta oamenilor legii rezultatul cercetarilor, insa, in loc sa-si recupereze porcii, s-a trezit chiar el cu un dosar penal, pentru ca l-ar fi sechestrat si agresat pe principalul sau martor. Asa se face ca politistii din Poiana Mare si procurorii calafeteni au acum doua dosare penale – unul pentru furtul porcilor si altul privind agresarea celui care cunoaste amanuntele acestui furt.GdS: Dind publicitatii epistola dumneavoastra, atragem atentia pe aceasta cale conducerii Inspectoratului Judetean de Politie Dolj sa verifice cum este instrumentat dosarul furtului amintit de catre politistii din Poiana Mare. Cit despre sansele dumneavoastra de recuperare a celor opt porci, nu credem ca a mai ramas din ei, in sapte luni, decit ceva jumari prin galeata de untura, insa, conform legii, aveti posibilitatea sa va constituiti parte civila in procesul penal si veti recupera de la hoti, dupa condamnarea lor definitiva, contravaloarea prejudiciului. Cel putin teoretic… (A.D.)
Politisti din Poiana Mare, reclamati pentru agresiune
Stefan-Luci Ciobanu, din Poiana Mare – Dolj, ne-a adus la cunostinta faptul ca, pe 12 februarie 2005, ar fi fost batut de agentii de politie Laurentiu Preda si Claudiu Stanusi, chiar in sediul postului de politie din localitate. In urma acestui incident, i-ar fi fost spart timpanul, obtinind in acest sens si un certificat medico-legal care mentioneaza ca a avut nevoie de 16-18 zile de ingrijiri medicale. Petentul ni s-a adresat, spunindu-ne ca nu stie ce se mai intimpla cu plingerea formulata de el impotriva politistilor.GdS: Plingerea dumneavoastra este in atentia procurorilor Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj si face obiectul dosarului 261/P/2005. (A.D.)
„Pot sa ma angajez ca politist comunitar?“
Un tinar de 28 de ani din Bechet, care a tinut sa nu-i divulgam identitatea, ne-a scris pe adresa redactiei, pentru a ne intreba daca se poate angaja ca politist comunitar in conditiile in care, in timp ce-si satisfacea serviciul militar, comandantul i-a scris intr-o caracterizare ca este inapt pentru serviciul militar, desi medicul unitatii a mentionat ca, totusi, este apt. Tinarul mentioneaza ca la incheierea stagiului militar i s-a atasat la sfirsitul livretului militar un ordin de chemare la mobilizare.
GdS: Din moment ce puteti fi mobilizat, nu vedem de ce nu puteti fi angajat si ca politist comunitar. Pentru detalii insa, va sfatuim sa va adresati direct Politiei Comunitare, unde veti afla toate conditiile pe care trebuie sa le indepliniti la angajare. (A.D.)