Medicii veterinari din Dolj se chinuiesc de un an sa-i convinga pe tarani sa le implanteze cailor microcipuri. Reticenta si lipsa banilor au facut ca, din toamna anului 2003 si pina in prezent, doar 30% dintre cabaline sa fie implantate cu faimoasele microcipuri, conform normelor europene in materie de zootehnie. Din aceasta cauza, Directia Sanitar-Veterinara si Siguranta Alimentelor Dolj a prelungit pentru a doua oara campania inceputa in urma cu un an si exclude orice intirziere in finalizarea procesului peste pragul-limita din 2007, data posibilei aderari la Uniunea Europeana.
Preturi mici, amenzi uriase
Seful Serviciului inspectii din cadrul DSVSA, Ion Doanta, spune ca taranii trebuie sa inteleaga la un moment dat ca nu au ce face si trebuie sa se supuna obligativitatii implantarii cu microcipuri a animalelor. „Manopera si microcipul costa 250.000 de lei, iar amenda in caz de refuz este de opt milioane de lei. Noi intelegem ca nu au bani, dar vom trece la amenzi, daca refuza sistematic. Este exclus ca pina in 2007 sa nu ne terminam treaba“, a declarat acesta. Inclus in memorandumurile semnate cu UE, procesul de implantare a cailor cu microcipuri este o metoda simpla de depistare si de supraveghere a numarului total de cabaline, la un moment dat. „Identificarea animalelor se face printr-un cititor aflat in posesia inspectorilor zonali si a DSVSA, iar citirea se realizeaza de la o distanta de cinci-zece cm de gitul animalului. In acel moment, pe ecran apare numarul animalului, care este unic“, a precizat Doanta. Ce se intimpla insa in cazul in care taranul vrea sa-si vinda caii din batatura? „Trebuie sa ceara certificat sanitar-veterinar, iar dupa ce i se citeste codul animalului, noi vom sti care este traseul de vinzare. Noul proprietar va intra in posesia seriei si va trebui sa declare calul cumparat“, a mai spus seful Serviciului inspectii.
Acelasi procedeu se aplica si in cazul celor care nu si-au implantat caii cu respectivele dispozitive.
Medicii veterinari incearca sa-si recupereze banii investiti
Intr-un fel sau altul, medicii veterinari au subventionat practic campania de implantare cu microcipuri, cumparind de la DSVSA dispozitivele cu pricina si incercind apoi sa-si recupereze banii. Cum fac acest lucru? Incercind sa-i convinga pe tarani cit de util este ceea ce fac ei si ca, la un moment dat, nu vor avea de ales daca nu vor sa plateasca amenda. Medicii, care au concesionat activitatea de implantare de la Agentia Domeniilor Statului, risca astfel sa dea faliment pentru ca, in ritmul actual, banii platiti in urma cu un an ii vor recupera cel mai devreme in 2006.
Ion Doanta spune ca, in prezent, un medic veterinar deserveste o comuna, desi sint cazuri in care acestia administreaza si doua comune. Deocamdata, singurul lucru bun legat de aceasta activitate este starea cailor. Implanturile nu le-au stricat buna dispozitie si nici nu le-au cauzat probleme de sanatate.
Despre vaci se mai discuta
Vacile vor fi mai fericite. Spre deosebire de cai, acestea vor scapa de implanturi, dar se vor alege cu crotalii in urechi, un fel de placute pe post de cercei. Desi dispozitivele au fost deja achizitionate, autoritatile lucreaza inca la metodologia legata de documentatia necesara.
Taranii care s-au grabit si si-au marcat deja vacile vor pierde banii investiti astfel, pentru ca va trebui sa le schimbe, deoarece sistemul nu este unitar. „Toate animalele trebuie sa aiba acelasi tip de placute, iar cei care le-au marcat deja o sa le schimbe“, a precizat Doanta, care spera ca activitatea sa inceapa anul acesta. De acest lucru se vor ocupa aceiasi medici care incearca sa rezolve si problema cailor, deci nu este exclus sa apara probleme de „trafic“. Ion Doanta crede insa ca, in privinta vacilor, taranii vor fi mai receptivi. „Se vor simti constrinsi in alte privinte, adica la lapte, brinza si carne. Trebuie sa accepte marcarea animalelor daca vor sa vinda celelalte produse“, a mai spus acesta.