„Sedusa“ de siguranta investitiei, populatia ia cu asalt Trezoreria Dolj
Cind vine vorba despre plasarea economiilor, craiovenii vor sa fie siguri ca banii strinsi de o viata stau intr-un loc sigur si ca le aduc pe deasupra si dobinda. Mai e mult pina cind populatia va invata sa investeasca si in afaceri proprii, pe de o parte, pentru ca falimentele celebre le-au zdruncinat increderea ca se pot face bani in mod cinstit, iar pe de alta parte, prefera un cistig mai mic, dar sigur. Indiferent de semnalele Bancii Nationale de reducere a dobinzilor la depozite, craiovenii stiu un lucru sigur: investitia in certificate de trezorerie da mereu roade, chiar daca dobinzile sint in scadere continua, trend care se va mentine probabil si pe viitor. In urma cu citeva zile, principala banca comerciala din tara anunta scaderea dobinzilor la credite, ceea ce va atrage dupa sine si reducerea plasamentelor in depozite bancare. Statul, prin directia de trezorerie, a impus un ritm lent de depreciere a dobinzilor, pentru ca altfel atractivitatea acestor instrumente financiare ar fi avut de suferit. „La noi vin pensionari multi, care stiu ca nu trebuie sa plateasca impozit pentru suma retrasa, asa cum se intimpla la banci. Pentru ei, orice leu in plus conteaza“, a declarat Florian Barbu, directorul Trezoreriei Dolj, institutie prin care se deruleaza toate platile in sectorul bugetar. Chiar daca un pensionar investeste in medie doar cinci milioane de lei, numarul mare al acestora aduce bani frumosi in pusculita statului. „De la inceputul anului am strins aproape 970 de miliarde de lei, dintre care 47 de miliarde in numai zece zile la ultima emisiune din perioada 31 august- 10 septembrie, bonificata cu dobinzi de 15% pe an la titlurile cu scadenta la sase luni si 14,5% pe an la cele pe trei luni. Dobinda a scazut usor, dar este peste inflatie. De fapt, acesta este si unul dintre indicatorii dupa care se stabileste procentajul“, a precizat Florian Barbu.
„Pensionarii nu se pricep la bursa“
Rareori se intimpla ca micii investitori, care cumpara certificate de trezorerie, sa le rascumpere inainte de termen sau sa-si retraga banii la scadenta. „De regula, populatia opteaza pentru prelungirea perioadei de maturitate a titlurilor si scot doar dobinda. Nici nu ar avea in ce sa investeasca banii, in afara de clasicul depozit bancar. Majoritatea pensionarilor nu se pricep la bursa“, a mai spus directorul Trezoreriei Dolj. Cei care ar putea avea tangenta cu instrumente alternative de investitii, in speta patronii, nu par interesati de certificatele emise de stat. „Probabil cistiga din alta parte“, a adaugat Barbu.
„In mod normal, ar trebui sa scada si dobinzile la credite“
Directorul Trezoreriei crede ca dobinzile la certificate vor ramine neschimbate pina la sfirsitul anului, dupa ce, la urmatoarea emisiune din septembrie, acestea vor scadea cu 0,5 puncte procentuale. „Nu cred ca dobinzile se vor mai modifica in acest an, poate doar in cazul in care apar schimbari majore pe piata. Deocamdata, inflatia este in grafic“, a mai spus Barbu. Efectele scumpirilor carburantilor se vor vedea insa peste putin timp si este foarte posibil ca Banca Nationala sa revizuiasca tinta de inflatie pe acest an. De regula, in apropierea iernii, preturile sar in aer, la aceasta adaugindu-se si programele sociale guvernamentale prin care se acorda mii de miliarde de lei de la buget. Pentru pensionari, certificatele de trezorerie par sa fie modul de economisire favorit. Cit va mai renta acest plasament depinde doar de evolutia pietei bancare. La un moment dat, atit statul, cit si bancile vor oferi dobinzi de doar 4-5% pe an, iar atunci actualii investitori mici vor fi obligati sa se gindeasca serios sa-si deschida afaceri pe cont propriu. Sau sa tina banii la ciorap. Depinde cit vor sa riste.