25.5 C
Craiova
miercuri, 23 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateIulica Ocroteala vrea femei!

Iulica Ocroteala vrea femei!

„Sa te prind ca arunci hirtia pe jos dupa ce termini de mincat!“, se aude in autobuz vocea soferului, dupa care autovehiculul se pune in miscare. Calatorii uimiti isi indreapta privirile catre conducatorul auto, nedumeriti parca de grija acestuia pentru curatenie. Rar le este dat sa auda astfel de remarce, mai ales ca de multe ori autobuzele sint pline ochi, iar singura grija a soferului este sa inchida usile si sa plece cit mai repede din statie. De data aceasta, la volan este o femeie, una dintre cele trei angajate ale Regiei Autonome de Transport in Comun (RATC) Craiova, foarte apreciate de colegii lor si de catre conducerea unitatii. „Daca as avea posturi, as angaja numai femei“, spune directorul regiei, Iulian Ocroteala, pentru care prezenta unei femei la volanul unui autobuz de dimensiunea celor din parcul RATC a devenit un lucru obisnuit. „Cind le vezi asa hotarite si cu atitea calitati diferite de cele ale barbatilor, nu ai cum sa nu-ti doresti sa le angajezi. Sint mai constiincioase si au mai multa grija de curatenia din autobuz, lucru foarte important pentru noi“, mai spune Ocroteala. Pe aceste considerente, celor trei soferite le-au fost repartizate masini noi, fara probleme tehnice. „Celor trei doamne le-au revenit doua microbuze si un autobuz proaspat introdus pe traseu din cele 210 autovehicule, cite avem in total“, precizeaza directorul RATC, care spune ca la angajarea femeilor pe post de sofer nu sint criterii speciale. Conform spuselor sale, cele trei angajate s-au integrat foarte bine si sint tratate de la egal la egal de catre colegii lor. Statutul de femeie la volan presupune insa si anumite probleme in desfasurarea activitatii. „Femeile sint mai putin stapine pe ele atunci cind intra in ambuteiaje. Nu au aceeasi forta fizica ca barbatii si uneori este nevoie sa tragi serios de volan. Pe deasupra, daca se defecteaza autobuzul trebuie sa astepte mecanicii sa-l repare“, admite directorul RATC. Nu toate femeile se preteaza la sofat, spune el, fiind necesara in acest sens absolvirea unei scoli speciale de condus.

Pe tramvaie sint preferate femeile

Raportul de forte se inverseaza atunci cind vine vorba de tramvaie. Doar zece barbati, comparativ cu 60 de femei, conduc un tramvai pe strazile Craiovei. „S-a ajuns in aceasta situatie, pentru ca atunci cind am dat drumul la tramvai in Craiova, la cursurile de scolarizare s-au prezentat aproape numai femei. Le-am preferat pe acestea pe baza experientei din alte orase si s-a dovedit ca a fost un loz cistigator“, mai spune Iulian Ocroteala. Acesta admite insa ca „defectele“ meseriei de soferita se fac simtite si pe liniile de tramvai. „Preferabil ar fi sa nu intre in ambuteiaje de circulatie. Reactioneaza mai incet decit barbatii“, completeaza directorul RATC.

Pretul unui tramvai nou – cit veniturile RATC pe un an

Daca in privinta personalului lucrurile par bune si frumoase, nu acelasi lucru se poate spune despre parcul de tramvaie. Directorul regiei are mari batai de cap cu repararea tramvaielor existente, pentru ca de cumpararea altora noi nici nu poate fi vorba. „N-avem bani pentru altele noi, ci doar pentru reparatii. Un tramvai nou costa peste patru milioane de euro, mai mult decit veniturile pe care le obtinem intr-un an. Pina acum am cumparat numai la mina a doua si am obtinut preturi bune“, spune Ocroteala. Daca initial vinzatorul cerea mii de marci germane, in urma negocierilor acesta a acceptat si 1.000 de marci pe bucata. Chiar si asa regia a avut probleme in asigurarea fondurilor pentru transportul tramvaielor. „L-am rugat pe consulul onorific la Leipzig, Karlheinz Eichler, care a venit recent in Craiova, sa faca rost de fonduri pentru transport de la guvernul german. Am primit, ulterior, o scrisoare de la primarul Berlinului, in care ni se ofereau tramvaie la 15.000 de euro bucata, dar transportul trebuia sa-l suportam noi. Or, tocmai asta este problema“, mai spune Ocroteala. RATC nu a renuntat insa la ideea innoirii parcului de tramvaie, mai ales ca starea actuala a acestuia impune schimbarea a jumatate din cele existente. „Daca reduc pretul si ne asigura transportul, ne gindim sa cumparam 15 tramvaie. Altfel ar trebui sa platim 15 miliarde de lei pentru inlocuirea celor care necesita acest lucru“, recunoaste directorul regiei. Parcul auto a fost innoit de citeva luni cu autobuze de culoare galbena, cumparate in leasing pe cinci ani, pentru care regia va plati aproape 100 de miliarde de lei. Acest lucru „a secatuit“ practic bugetul RATC, care se vede acum nevoita sa negocieze „la singe“ cu nemtii pentru aducerea in oras a celor 15 tramvaie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS