20.5 C
Craiova
duminică, 11 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateAmericanii vor un centru de chirurgie robotica si telemedicina la Institutul Fundeni

Americanii vor un centru de chirurgie robotica si telemedicina la Institutul Fundeni

Specialistii americani vor sa creeze, la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, un puternic centru de chirurgie robotica si telemedicina – primul de acest fel din Europa Centrala si de Est, a declarat profesorul Irinel Popescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Chirurgie Endoscopica si alte tehnici interventionale (ARCE).

Anuntul a fost facut in cadrul teleconferintei „Chirurgia viitorului“, la care au participat medici prezenti la primul congres al ARCE si experti de la Virginia Commonwealth University-MITAC, din Statele Unite.

„Scopul medicilor romani este sa se insereze intr-un circuit international care sa le permita accesul la informatiile si la tehnicile de virf.

Programul de telemedicina este finantat de NASA si a fost folosit cu succes nu numai in interventii chirurgicale, dar si pentru monitorizarea soldatilor pierduti in jungla. Soldatii monitorizati prin mijloace de transmisie la distanta au putut fi investigati si tratati prin intermediul tehnicii robotice, de la distanta, din unitatea medicala de baza“, a mai spus Popescu.

In Romania, pina acum, au fost incluse in sistemul mentionat Institutul Fundeni si citeva centre universitare mari, precum Constanta si Craiova. Medicina robotizata va fi folosita, pentru inceput, in evaluarea rezidentilor.

„Robotul va spune ce a facut bine rezidentul, unde a gresit si cite puncte a obtinut in urma activitatii medicale“, a mai spus Irinel Popescu. In chirurgie, robotul va fi folosit numai pentru interventiile laparoscopice.

De aceea, chirurgia viitorului inseamna operatii laparoscopice, roboti si telemedicina, a adaugat presedintele ARCE. O data pus la punct sistemul, romanii cu bani vor putea solicita sa fie operati de oricare specialist din lume.

„De fapt, ei vor fi operati de un robot care se afla intr-un spital din Romania si care este comandat de medicul ales de pacient“, a explicat Popescu.

Chiar daca telemedicina are numeroase avantaje, ea trebuie folosita numai in slujba pacientului, nu de dragul utilizarii tehnicilor de virf. Aceasta a fost una dintre concluziile Congresului National al Asociatiei Romane pentru Chirugie Endoscopica si alte tehnici interventionale – prima manifestare stiintifica din tara transmisa integral pe Internet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS