I. Duminica, 23 septembrie, in cadrul progamului „Ora satului“ au fost ascultate si probleme legate de „Cadastru“, invitat fiind dl Radocea din partea Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie.
In primul rind, ne-a spus ce este „cadastru“, si nu „cadastru funciar“. In timp ce „cadastru“ inseamna „totalitatea lucrarilor tehnice de determinare exacta a unor proprietati funciare“ cu toate caracteristicile lor, iar „funciar“ se refera la „proprietatea particulara asupra pamintului sau la averi imobiliare“, dl Radocea a modificat definitia de „cadastru funciar“ in „cadastru“ pentru a evita sa spuna cum sint organizate, conduse, controlate si care este stadiul lor privind aplicarea Legilor 18/1991 si 1/2001. A facut aceasta eschiva pentru a-si ascunde lipsurile din activitatea Oficiului National si a celor judetene, avind astfel portita deschisa pentru a arunca vina pe „comisiile locale“.
Era momentul potrivit sa spuna care sint factorii care au determinat tergiversarea timp de peste zece ani a aplicarii Legii 18/1991 si ce trebuie facut pentru ca aplicarea celor doua legi sa se finalizeze la termenul stabilit de guvern.
Daca dl Radocea si-a declinat raspunderea pentru aplicarea legilor respective ca institutie de specialitate, atunci cine raspunde pentru modul defectuos si cu aspecte de ilegalitati in aplicarea celor doua legi?
Tergiversarea aplicarii celor doua legi are la baza multe cauze. Lipsa terenurilor in perimetrul comunelor, intentia unor persoane din administratia locala de a nu se atribui intreaga suprafata indreptatita, nepredarea pamintului o data cu titlurile pentru a ascunde nedreptatea facuta viitorilor proprietari, in multe cazuri terenurile bune au fost atribuite altor persoane decit celor care le-au avut inainte de colectivizare, s-au acordat terenuri unor persoane care nu aveau dreptul etc. Pe linga cele de mai sus sint aspecte facute cu rea-credinta, prin falsificarea datelor din registrele agricole pentru a se crea posibilitati ca anumite suprafete sa fie insusite de cei care, depasindu-si competentele, prin abuzuri, cred ca nu vor fi trasi la raspundere.
Multiple aspecte au determinat o multime de litigii introduse in instantele de judecata. Multi mostenitori nu-si cunosc suprafetele la care au dreptul deoarece nu au facut impartirea la invoiala sau nu au introdus din timp la instantele de judecata actiuni de partaj.
Este foarte important ca fata de cele aratate mai sus „ORGANELE COMPETENTE“, chiar daca este toamna, sa-si puna intrebarea ce boboci vor numara si inregistra in preconizatul recensamint, daca multi boboci sint ascunsi prin buruieni si tufisuri?
II. Daca am enumerat cele de mai sus, cred ca este necesar si este posibil sa se intreprinda masuri deosebite in primul rind pentru a se definitiva o baza cadastrala corecta, altfel erorile se pot transmite si prin Documentatiile de „Carte funciara“ si, in al doilea rind, pentru a se corecta erorile, ilegalitatile si abuzurile savirsite in aplicarea celor doua legi, 18/1991 si 1/2001, si pentru a se grabi terminarea aplicarii lor.
In cadrul masurilor la nivel de judet, pe linga comisia judeteana, competenta cu aplicarea legilor respective, sa se constituie subcomisii formate din magistrati, juristi (avocati), functionari, reprezentanti ai prefecturilor, reprezentanti ai partidelor de guvernamint si din opozitie cu competente administrativ-teritoriale si jurisdictionale, care sa monitorizeze si sa supervizeze activitatea comisiilor comunale, orasenesti etc. Impreuna cu comisiile locale, pe baza documentatiilor intocmite de catre acestea, sa rezolve litigiile ivite legate de aplicarea celor doua legi.
In localitatile din judet sa fie inlocuiti toti membrii comisiilor (in localitatile unde mai sint suprafete mai mari de reconstituit).
Comisiile respective sa verifice cererile cu suprafetele solicitate, cu mentiunea aspectelor deosebite acolo unde se ivesc, ca impreuna cu subcomisiile judetene sa fie analizate si rezolvate. Acestea sa analizeze balanta terenului si, in functie de plusuri si minusuri, sa se faca interventiile respective catre forurile competente, sa se analizeze si sa se rezolve, in limita legilor, litigiile cunoscute la nivel local si chiar cele care sint in curs la instantele de judecata, sa ajute mostenitorii sa-si imparta suprafetele la care au dreptul si sa asigure intocmirea si inminarea titlurilor de proprietate si predare a terenului.
III. In paralel, pe linga comisiile comunale, sa se asigure citre unu-doi specialisti in cadastru care sa rezolve pe baza de noi schite: incadrarea titlurilor emise pe parcele, stabilirea plusului si minusului, stabilirea suprafetelor care se pot atribui celor ce mai au de primit teren si sa se stabileasca rezervele care urmeaza sa fie administrate de consiliile locale. Verificarile din punct de vedere cadastral trebuie sa constituie documentele de baza pentru intocmirea balantei terenului pe localitate. Incheierea lucrarilor cadastrale sa se constate prin procese-verbale de receptie, prin care sa se mentioneze raspunderea celor care le-au executat.
IV. Urgentarea terminarii actiunilor de determinare a bazei cadastrale si concomitent aplicarea Legilor 18/1991 si 1/2001 se impun si pentru faptul ca se intensifica initiativele pentru infiintarea de exploatatii agricole moderne, care presupun si o intensificare a circulatiei terenurilor prin vinzari, cumparari, asocieri, schimburi, mai ales in intravilanul localitatilor, determinate de interesul proprietarilor.
In prezent, conform scrisorii nr. 82/13.09.2002 a ONCGC circulatia terenurilor este reglementata prin Ordinul nr. 946/12.10.2000 al acestuia, publicat in MO partea I, nr. 90/22.02.2001, pe baza documentatiei „Cartii funciare“ pentru care sint necesare urmatoarele piese:
1. Cerere-tip;
2. Plan de amplasament si delimitare a bunului mobil;
3. Plan de incadrare in zona;
4. Fisa bunului imobil;
5. Copie de pe actul de proprietate;
6. Copie de pe actul de identitate al proprietarului;
7. Memoriu tehnic;
8. Inventar de coordonate;
9. Descrieri topografice ale punctelor vechi si noi;
10. Calcul analitic al suprafetelor;
11. Declaratie pe proprie raspundere privind identificarea si individualizarea limitelor bunului imobil masurat.
Cartile funciare, care au in componenta piesele de mai sus, sint necesare pentru intabularea imobilelor respective, dar in momentul de fata constituie un obstacol in desfasurarea normala a circulatiei terenurilor (bunurilor) deoarece nu se pot executa in ritmul cerintelor.
Ca atare, este nevoie de reconsiderarea normelor respective. Pentru a se incheia un act de vinzare-cumparare, un schimb, o asociere, este suficienta o documentatie simpla care sa cuprinda:
1. Cererea in care sa se prevada repere de identificare si individualizare a limitelor bunului de masurat;
2. Plan de amplasament cu incadrarea in zona;
3. Inventar de coordonate, pe baza reperelor din teren;
4. Calculul analitic al suprafetei.
Documentatia respectiva sa poarte numar provizoiru de cadastru, pentru a avea valoare in circuitul public.
Fara simplificarea normelor asa cum sint aratate mai sus, statul roman pierde prin incasari mai putine din taxele care reglementeaza circulatia bunurilor respective. Documentatiile pentru Cartile funciare trebuie sa fie facute de cei care ramin proprietari definitiv.
– Se pune problema ca in normele stabilite de ONCGC nu se precizeaza cui se adreseaza cererea respectiva. Intrucit OJCGC nu repartizeaza expertii care sa execute documentatiile necesare, nu este normal sa se pretinda cererea respectiva, deoarece in acest fel directorul oficiului nu mai poate ingradi executia lucrarilor.
– Ca atare, in loc de cerere, sa se impuna contract intre expert si beneficiarul lucrarii, iar oficiul sa ramina cu obligatia de a pune la dispozitia expertului coordonatele necesare, sa verifice lucrarea, sa-i atribuie numar cadastral provizoriu, sa inregistreze lucrarea si sa incaseze taxele respective.
– Pentru terenurile intravilane la incheierea actului de vinzare-cumparare, sa nu se mai pretinda „Certificatul de urbanism“, fiind inutil.
Pe linga celelalte acte cerute de „Notarul public“, este suficient sa fie prezentata schita terenului, care sa intruneasca toate conditiile de la punctele 2, 3, 4 de mai sus si o copie de pe PUC-PUZ din zona pentru ca beneficiarul sa stie ce tip de constructii se impun in zona.
Ce boboci se vor numara si inscrie in preconizatul recensamint?
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei