36.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateParchetul a început cercetările penale împotriva Gărzii de Mediu în cazul DN 66A

Parchetul a început cercetările penale împotriva Gărzii de Mediu în cazul DN 66A

Garda Naţională de Mediu (GNM) este cercetată penal pentru sistarea lucrărilor la DN 66A, iar investigaţiile Parchetului au demarat la trei zile după sesizarea Parchetului General de către preşedintele Băsescu, a declarat comisarul general al GNM, Octavian Popa.
"În data de 12 iulie am primit o hârtie emisă de către Parchet în care eram anunţaţi că sunt începute anumite investigaţii de natură penală împotriva Gărzii Naţionale de Mediu, obiectul acestor investigaţii fiind sistarea lucrărilor la DN 66A", a spus comisarul general, citat de NewsIn. Mai mult, şeful Gărzii de Mediu susţine că emiterea respectivei informări de către Parchet a fost făcută în lipsa unei argumentaţii şi fără cercetări prealabile. "Parchetul, în urma unei sesizări, trebuie să facă o serie de cercetări pentru a verifica temeiul sesizării, decizând ulterior dacă este sau nu cazul să demareze cercetarea penală. De aceea, noi am solicitat în scris, oficial, să aflăm ce documente stau la baza începerii acestor investigaţii. Nu am primit până acum niciun răspuns, însă suntem în termen pentru că, potrivit legii, ar trebui să primim răspuns în 30 de zile de la formularea cererii", a explicat Octavian Popa.
În opinia acestuia, demararea investigaţiilor de natură penală împotriva Gărzii de Mediu a fost decisă ca urmare a sesizării transmise Parchetului General de către şeful statului, Parchetul răspunzând, în acest fel, unei "comenzi". "Această acţiune a Parchetului pleacă de la declaraţii făcute public de persoane cu o mai mică sau mai mare importanţă şi eu nu cred că o instituţie ar trebui să demareze această procedură înainte de a verifica legea. În caz contrar, acest lucru ar putea demonstra faptul că acea instituţie răspunde unei comenzi, ceea ce creează o presiune", a adăugat Octavian Popa.
În susţinerea acestei afirmaţii, comisarul GNM a invocat natura întrebărilor adresate Gărzii de Mediu de către Parchet, întrebări care, potrivit şefului GNM, "nu ţin de competenţele noastre". "Spre exemplu, suntem întrebaţi care sunt procedurile prevăzute de obţinere a unor avize/acorduri, or, repet încă o dată, Garda de Mediu nu dă nici avize, nici acorduri, acestea sunt emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului", a mai explicat Popa.
Totodată, acesta consideră că întregul demers este "un mod de presiune", care ar putea afecta desfăşurarea activităţii GNM. "Cred că este un mod de presiune şi un precedent care nu este benefic desfăşurării activităţii Gărzii. Există posibilitatea ca un comisar, înainte de a face un control, să se gândească mai întâi pe cine ar putea deranja în urma acţiunii lui, şi nu la faptul că trebuie să aplice legea, considerând că cea mai bună politică este inactivitatea", consideră Popa.
Potrivit comisarului general, Garda de Mediu a decis sistarea temporară a lucrărilor la DN 66A întrucât acestea se desfăşurau ilegal, în lipsa acordului de mediu. "Aceste lucrări au început în anul 1999, când, pentru derularea lor nu era necesar avizul de mediu. Ulterior, când legea a cerut-o, constructorul a obţinut avizul de mediu, dar acesta a fost valabil până în anul 2006, când trebuia obţinut un alt aviz", a explicat Popa.
Totodată, acesta a mai arătat că instituţia pe care o conduce a primit, în luna ianuarie 2007, o infogramă din partea şefului Reprezentanţei României la Uniunea Europeană, Lazăr Comănescu, în care Direcţia Generală Mediu a Comisiei Europene solicita autorităţilor de resort din România explicaţii cu privire la aplicarea legislaţiei de mediu în derularea proiectului DN 66A. Astfel, potrivit documentului menţionat, solicitarea venită din partea Comisiei Europene a fost determinată de o interpelare a unui membru al Parlamentului European, în opinia căruia lucrările întreprinse la DN 66A "ar afecta două situri care ar putea fi incluse în reţeaua Natura 2000, respectiv Parcurile Naţionale Retezat şi Domogled". De asemenea, potrivit infogramei, interpelarea precizează că "lucrările au început fără realizarea obligatorie a unui studiu de impact şi fără a fi obţinută aprobarea necesară din partea autorităţii regionale de protecţia mediului Hunedoara".
Nu în ultimul rând, documentul înaintat de Reprezentanţă autorităţilor din România precizează faptul că "întrebările membrilor PE pot conduce la investigaţii ale Comisiei şi, pe cale de consecinţă, la declanşarea procedurii de ingrigement".
De asemenea, comisarul GNM a amintit de sesizarea primită de Garda de Mediu din partea organizaţiei neguvernamentale Greenpeace prin care instituţiei i se solicita să intervină în cazul derulării lucrărilor la DN 66A, prin încălcarea normelor legale de mediu.
"Noi suntem obligaţi prin lege să răspundem oricărei sesizări. Astfel, în urma solicitării oficialilor europeni venite prin Reprezentanţa României la UE, în care ni se spunea că riscăm procedura de infrigement, şi a sesizării făcute de Greenpeace, Garda a intervenit şi, constatând că lucrările respective se derulează fără acord de mediu, a dispus sistarea temporară", a explicat Octavian Popa.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, în data de 9 iulie, Parchetul General cu privire la sistarea operaţiunilor de construcţie efectuate pe drumul naţional 66 A Uricani-Câmpul lui Neag-Herculane.
Şeful statului consideră că oprirea lucrărilor este de neînţeles, poate cauza pierderi financiar-bugetare grave, poate împiedica şi dezvoltarea zonei şi face imposibilă valorificarea acestei oportunităţi de dezvoltare de către locuitorii Văii Jiului, în ciuda faptului că până în prezent au fost investiţi peste 1.000 miliarde de lei vechi.
"De asemenea, sistarea lucrărilor la stadiul actual poate prezenta un pericol major de accidente pentru oameni, precum şi pentru animalele din rezervaţia Retezat şi are consecinţe negative asupra mediului", se mai afirmă în plângerea penală a lui Traian Băsescu. În aceasta, preşedintele solicită Parchetului să stabilească „dacă raţiunea pentru care lucrările respective au fost sistate şi dacă modul de gestionare a acestei operaţiuni, respectiv prevederea sau nu a unor lucrari de conservare, nu intră sub incidenţa legii penale".

Garda de Mediu Hunedoara a dispus, în data de 8 iunie, sistarea lucrărilor la DN 66, Petroşani-Băile Herculane, în urma unui control realizat în data de 7 iunie, din care a rezultat lipsa autorizaţiei de mediu pentru lucrările efectuate în raza Parcului Naţional Retezat. Lucrarea a fost verificată şi pe parcursul anului 2006 de Garda de Mediu Hunedoara, fiind aplicate două sancţiuni în valoare de 60.000 lei fiecare. Amenzile au fost aplicate Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Timişoara, pentru lipsa acordului de mediu pentru investiţia DN 66, şi societăţii CCCF – Filiala Timişoara, pentru lipsa autorizaţiei de mediu organizare de şantier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS