33.1 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateŞeful statului n-a promulgat legea privind creşterea salariilor diplomaţilor

Şeful statului n-a promulgat legea privind creşterea salariilor diplomaţilor

Traian Băsescu nu este de acord cu legea prin care salariile diplomaţilor ar urma să fie majorate, şeful statului cerând Parlamentului reexaminarea actului normativ pe motiv că el nu indică sursele de finanţare şi face discriminare între funcţionarii publici.
Actul normativ de modificare a Legii nr. 495/2004 privind salarizarea şi alte drepturi băneşti ale personalului din administraţia centrală a MAE şi de la misiunile diplomatice, consulare şi  din străinătate a fost retrimisă joi Parlamentului, potrivit unui comunicat de presă remis de Administraţia Prezidenţială.
Legea trimisă spre promulgare, arată şeful statului în cererea de reexaminare, este excesivă prin modificările şi completările aduse, care se referă în principal la majorări salariale, prin sporirea coeficienţilor de multiplicare pentru funcţiile diplomatice şi consulare cu procente cuprinse între 85% şi 186% şi prin majorarea coeficienţilor de multiplicare pentru funcţiile specifice de execuţie cu procente cuprinse între 186% şi 204%.
În cererea de reexaminare se subliniază faptul că această lege creează drepturi salariale diferite faţă de restul funcţionarilor statului şi accentuează diferenţele existente în sistemul de salarizare al personalului bugetar. ”Ţinând cont şi de punctul de vedere negativ al Guvernului faţă de această iniţiativă legislativă, consider că este nevoie de o lege privind sistemul unitar de salarizare al funcţionarilor din instituţiile publice şi nu de legi sectoriale pentru diferite categorii de funcţionari ai statului”, afirmă preşedintele Băsescu. Preşedintele solicită Parlamentului să respingă legea şi să elaboreze un act normtiv care să privească un sistem unitar de salarizare pentru toţi funcţionarii din instituţiile statului.
Ca şi în cazul legii majorării pensiilor, lege pe care Băsescu a promulgat-o miercuri, şeful statului invocă din nou faptul că iniţiatorii acestei propuneri ar fi trebuit să aibă în vedere art. 138 alin. 5 din Constituţia României, care prevede că „nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare”. Băsescu invocă şi art. 15 alin.1 din Legea finanţelor publice nr. 500/2002, republicată ce stipulează că „în cazurile în care se fac propuneri de elaborare a unor proiecte de acte normative a căror aplicare atrage micşorarea veniturilor sau majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, trebuie sa se prevadă şi mijloacele necesare pentru acoperirea minusului de venituri sau creşterea cheltuielilor". Legea finanţelor publice despre care vorbeşte preşedintele mai spune că Executivul, prin ordonatorii principali de credite în domeniul cărora se iniţiază proiecte de acte normative şi Ministerul Finanţelor Publice, va elabora fişa financiară, care se ataşează la expunerea de motive sau la nota de fundamentare a propunerii legislative.Or, Guvernul a avizat negativ această iniţiativă.
Şeful statului mai transmite Parlamentului că o viitoare lege privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici ar trebui să aibă în vedere stimularea personalului salarizat pe baza performanţelor îndeplinite, creând premise ce au în vedere responsabilităţile angajaţilor români în funcţie de raportul performanţă – calitate –competitivitate.
Băsescu mai atrage atenţia că Legea nr. 495/2004 a fost modificată până acum de mai multe ori, ultima modificare survenind prin Ordonanţa Guvernului nr. 16/2007, devenită Legea nr. 218/2007 din 2 iulie 2007. Această ultimă modificare a legii iniţiale a acordat majorări salariale, în sensul creşterii cu 10 la sută a valorii sectoriale de referinţă pentru debutanţi, acordarea unui spor de 10 la sută pentru condiţii vătămătoare create de câmpurile electromagnetice de înaltă frecvenţă, precum şi alte creşteri salariale pentru personalul Ministerului Afacerilor Externe.
Modificarea Legii nr. 495/2004 a fost iniţiată de 11 deputaţi şi senatori Manuela Mitrea (PSD), PNL: Gheorghe Valeriu, Motreanu Dan Ştefan, Sandu-Capră Mihai, UDMR: Toró Tiberiu, PC: Glăvan Ştefan, Popa Daniela, minorităţi: Groşaru Mircea, deputaţi fără grup: Ştirbu Monica-Mihaela, senatori PNL: Meleşcanu Teodor, Popa Aron Ioan. Modificarea a fost respinsă de Senat, ca primă Cameră sesizată, însă adoptată de Camera Deputaţilor, cu numai 3 voturi împotrivă aparţinând social-democratului Ion Stan şi independenţilor Romică Andreica şi Gabriel Sandu. Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a pledat, în Camera Deputaţilor, pentru adoptarea legii, afirmând că diplomaţii români sunt pe primele locuri în topul celor mai prost plătiţi diplomaţi din UE, informează NewsIn.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS