Centrele de primire în regim de urgenţă a mamelor şi copiilor abuzaţi sunt ocupate. Multe din femei vin disperate la sediul Direcţiei Copilului să solicite adăpost şi protecţie. Aceste cazuri de violenţă asupra copiilor sunt anunţate în special de vecini sau rude, însă în număr mic, deşi există un telefon gratuit al copilului la care pot suna nonstop…
Peste 20 de micuţi se află împreună cu mamele lor internaţi în centrele de primire în regim de urgenţă a copilului abuzat din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. Copii de numai câţiva anişori bătuţi, exploataţi prin muncă, neglijaţi, mame tinere renegate de familii care ajunseseră să doarmă pe străzi, toţi şi-au găsit adăpost şi linişte pentru maximum şase luni sub tutela Direcţiei Copilului. Din nefericire, însă, pentru aceste mame soluţia este temporară. De cele mai multe ori, după perioada de şedere în regim de urgenţă în una dintre garsonierele Direcţiei, unde îşi împart suferinţa cu alte femei aflate în situaţia lor şi îşi împărtăşesc problemele, nu mai au cale de întoarcere, legea nepermiţând protejarea acestora pentru a doua oară. Şi cum aceste mame tinere nu sunt abuzate doar o singură dată de soţi sau concubini, singura lor şansă este să suporte o astfel de viaţă.
„În Centrul de Primire în regim de urgenţă avem cinci copii şi trei mame, la Centrul de Prevenire, Intervenţie şi Recuperare a Copilului Abuzat avem şapte copii sub supraveghere, iar la Centrul Maternal, 12 micuţi şi şase mame. Din nefericire, protecţia acestor femei nu se poate acorda decât o dată, problema lor nerezolvându-se definitiv în cele şase luni în care pot să stea în adăposturile Direcţiei Copilului. Există cazuri când femeile au revenit în regim de urgenţă, dar însoţite de un alt copilaş adus între timp pe lume, protecţia acordându-i-se astfel pentru copilaşul nou-născut“, a spus Cornel Băloiu, şef Serviciu Relaţii Publice din cadrul DGASPC Dolj.
983 sau 08008200200 -telefoanele copilului
Doljenii ce vor să anunţe un caz de abuz de orice natură şi copiii ce vor să reclame autorităţilor părinţii ce îi tratează uneori animalic au la dispoziţie telefonul special creat pentru ei-983 sau linia Telverde, deschisă la nivel naţional – 08008200200. De numai câteva zile, Telefonul Copilului şi-a mutat sediul din incinta Centrului de Prevenire, Intervenţie şi Recuperare a Copilului Abuzat (CPIRCA) în clădirea DGASPC Dolj, la „Regina Maria“. Mulţi dintre cei care sesizează diverse tipuri de abuzuri preferă însă să nu-şi dezvăluie identitatea, reclamaţia lor fiind luată în considerare dacă adresa şi numele persoanelor care comit abuzuri sunt menţionate. „Sunt o vecină a familiei F. Am sunat să vă anunţ că minora Maria este neglijată, trimisă la muncă, ţinută nemâncată şi bătută frecvent“. Cam aşa sună sesizările primite la Telefonul Copilului. Indiferent de oră, la acest telefon răspund persoane specializate: psihologi sau asistenţi sociali care se deplasează imediat la adresa semnalată pentru a verifica sesizarea telefonică. Există şi situaţii când doljenii sună la numărul destinat copilului pentru a reclama o canalizare defectă sau a face nu ştiu ce studiu de piaţă sau a solicita legătura cu primarul Craiovei… „Sunt situaţii când oamenii atenţionează cu privire la riscul producerii unui viol asupra unui minor şi astfel ne deplasăm cât de repede putem. Uneori apelăm la poliţie, ambulanţă sau chiar la medicina legală. Din nefericire însă, de multe ori soţii aflaţi în conflicte îşi folosesc copiii pentru diverse scopuri, pentru obţinerea pensiei alimentare sau custodiei, cei care au de suferit în urma unor astfel de reclamaţii fiind numai copiii“, a spus Marinela Ungureanu, una din angajatele DGASPC Dolj a cărei responsabilitate este să răspundă la Telefonul Copilului. În multe cazuri apelează la Telefonul Copilului oameni simpli, trecători care observă o mamă cu un bebeluş în braţe ce dorm pe o bancă în parc sau cerşesc la colţ de stradă. De la începutul lunii iulie şi până în prezent, 13 persoane au anunţat cazuri de abuz la Telefonul Copilului.