36.2 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjPrimarul din Turcineşti, pasionat de apicultură

Primarul din Turcineşti, pasionat de apicultură

Edilul comunei gorjene Turcineşti, Vasile Gogălniceanu, este  pasionat de apicultură. De mai bine de trei decenii, Gogălniceanu are aproximativ 100 de stupi.

GORJ. Albinele sunt ca şi copiii săi: au nevoie de îngrijire, de dragoste, iar ele, la rândul lor, îi dăruiesc primarului o recoltă bogată de miere. Primarul Vasile Gogălniceanu a moştenit pasiunea pentru apicultură de la părinţii săi şi a încercat să o transmită şi el copiilor săi. A reuşit, acum recunoaşte că fiul său îl ajută mereu: „Acum aş putea spune că nu mai sunt eu proprietarul stupilor, deoarece am împărţit în două cei 100 de stupi pe care îi aveam. Aşa că şi copiii mei au dobândit această pasiune. Stupii i-am dus acum într-un loc ferit de populaţie, unde vegetaţia permite albinelor să producă multă miere. Când timpul îmi permite merg la stupi să-i verific, îmi este atât de bine în mijlocul naturii, în zumzetul albinelor“, a spus Gogălniceanu. Departe, în mijlocul naturii, primarul îşi petrece o mică parte din timp alături de albine. Nu-i este frică să-şi lase stupii la câteva zeci de kilometri distanţă, deoarece, spune el, pe acolo pe unde i-a amplasat, nu prea trece picior de om. De urşii care ar putea pofti la mierea sa, de ei îi este frică. „Dar Dumnezeu este mare şi va avea grijă de stupii mei. Până acum nu a dat lovitura nici un urs“.

Mierea nu este plătită la preţul care ar trebui

Niciodată nu i-a fost edilului frică de albine. „Nu-mi este frică de înţepăturile lor. Am fost de multe ori înţepat, dar m-am obişnuit. Acum am şi echipament de protecţie ca să mă ferească de răzbunarea albinelor deranjate de prezenţa mea în mijlocul lor“, a afirmat primarul. În ultimii ani nu a mai vândut miere şi are acasă un stoc de trei tone de miere de albine. În această vară a colectat de la cele două pavilioane de stupi aproximativ 1,5 tone de miere. Gogălniceanu a declarat că nu o vinde încă, pentru că munca sa şi mierea nu sunt plătite aşa cum ar trebui. „În zona Turcineştiului eu am rămas cam singurul om care se mai ocupă cu albinăritul. Au mai fost câţiva, dar au vândut stupii găsindu-şi alte îndeletniciri. Am căutat firme să vând mierea pe care o am, dar au oferit un preţ de nimic. Mulţi îşi imaginează că munca asta e uşoară, nu ştiu cât ai de alergat. Am fost cu stupii şi la Dunăre, pentru salcâmi, am cheltuit o grămadă de bani şi nu am reuşit să fac treabă bună. Se mai întâmplă, nu poţi prevesti ce se poate întâmpla. Aşa că aştept să vină nişte firme străine. Am auzit că ar oferi mai mulţi bani pentru kilogramul de miere. Nu mă grăbesc să scap de stocul pe care îl am, deoarece nu se pierde“, a declarat Gogălniceanu.
Comuna Turcineşti este bogată: foarte mulţi săteni au pomi fructiferi, satul Rugi fiind renumit pentru cireşi. Câţiva cetăţeni se mai ocupă şi de apicultură, însă primarul are cei mai mulţi stupi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS