Microplasticele, poluanţi omniprezenţi în mediul înconjurător, nu mai pot fi considerate inofensive. Noi dovezi prezentate la Conferinţa Internaţională a American Thoracic Society (ATS 2025), desfăşurată între 16-21 mai, în San Francisco, arată că inhalarea acestor particule afectează profund macrofagele din plămâni, celule esenţiale pentru menţinerea apărării imune la nivel pulmonar. Studiul indică perspective îngrijorătoare asupra consecinţelor sistemice ale expunerii cronice, sugerând potenţiale intervenţii farmacologice pentru populaţiile expuse.
Expunerea la microplastice crește riscul de cancer și alte boli
Un nou studiu prezentat la ATS 2025 a descoperit că microplasticele inhalate suprimă macrofagele pulmonare, un tip de globule albe localizate în plămâni, esenţiale pentru sistemul imunitar.
Rezultatele aduc noi informaţii despre mecanismele prin care expunerea la microplastice duce la o perturbare pe termen lung a funcţiei imune şi creşte riscul de cancer şi alte boli.
Aceste riscuri nu sunt limitate la plămâni, ci pot afecta întregul organism.
„Microplasticele respirate se răspândesc în întregul organism după ce traversează plămânii şi influenţează negativ funcţia macrofagelor. În ansamblu, acestea pot avea efecte nocive asupra diverselor organe şi pot favoriza dezvoltarea unor afecţiuni multiple”, a declarat autorul principal al studiului, conf. univ. dr. Adam Soloff, doctor în ştiinţe, care predă chirurgie cardiotoracică la Universitatea din Pittsburgh.
Macrofagele sunt cele mai abundente celule imunitare din plămâni şi joacă un rol esenţial în organism. Aceste celule acţionează ca gunoieri ai sistemului imunitar, devorând agenţi patogeni şi menţinând homeostazia ţesuturilor. Ele curăţă şi celulele moarte din plămâni, a căror acumulare poate provoca inflamaţie cronică.
Șoareci expuși la microplastice
Pentru acest studiu, cercetătorii au cultivat macrofage în prezenţa unor microplastice de polistiren de dimensiuni şi concentraţii variate. De asemenea, au expus şoareci la microplastice, prin inhalare, şi au măsurat efectele asupra funcţiei macrofagelor.
S-a constatat că, în termen de 24 de ore de la expunerea la microplastice de orice dimensiune, macrofagele şi-au redus capacitatea de a înconjura şi absorbi bacterii, un proces esenţial numit fagocitoză.
La mai puţin de o săptămână după inhalare, particulele de microplastic au fost detectate cu uşurinţă în ficat, splină şi colon, cu urme şi în creier şi rinichi.
Citește continuarea pe 360medical.ro.