17.3 C
Craiova
joi, 1 mai, 2025
Știri de ultima orăSanatateAlimentele fermentate – super-hrană?

Alimentele fermentate – super-hrană?

Consumul de alimente fermentate reprezintă cel mai nou trend în materie de sănătate și asta deoarece se consideră ca astfel se poate crește numărul de bacterii benefice sau probiotice de la nivelul intestinului, lucru ce conduce la beneficii extinse pentru sănătate.

De ce alimente fermentate?

Mecanismul de funcționare al alimentelor fermentate este în continuare incomplet elucidat, dar se consideră că probioticele obținute în urma consumului regulat de alimente fermentate pot avea mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv o digestie mai bună, imunitate îmbunătățită și chiar pierderea în greutate.

Intestinul găzduiește trilioane de microorganisme, iar prebioticele sunt fibre nedigerabile care hrănesc bacteriile bune.

Alimentele fermentate care conțin probiotice precum iaurtul, varza murată, chefirul, kimchi și kombucha conțin microorganisme vii cunoscute pentru a restabili echilibrul sistemului digestiv. Bacteriile și materialul lor genetic (microbiomul intestinal) formează un centru de control al sistemului imunitar. Regimurile alimentare nepotrivite, cum ar fi cele în care se consumă prea multe alimente procesate, se bea alcool în exces, iar exercițiile fizice lipsesc, duc la deteriorarea microbiomului.

O cercetare din 2017 a beneficiilor pentru sănătate ale alimentelor fermentate, face referire la numeroase studii care sugerează legături între alimentele fermentate și sănătatea noastră. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a susține aceste afirmații.

Care sunt alimentele fermentate recomandate?

Chefirul este un tip de produs lactat hrănitor, bogat în probiotice și ușor de digerat, obținut prin adăugarea de boabe de chefir – o combinație de drojdie și bacterii – în lapte. Studiile sugerează că băutul de kefir oferă numeroase beneficii pentru sănătate, ajutând sănătatea digestivă și reducând inflamația.

CITEŞTE ŞI: 5 fructe mai bogate în fibre decât ovăzul

Chefirul conține mai puțină lactoză decât laptele, lucru important pentru cei cu intoleranțe ușoare la lactoză. Când boabele de chefir și laptele sunt combinate, bacteriile din boabe ajută la fermentare și descompun lactoza din lapte.

Kombucha este un ceai fermentat care este acidulat și aromat, făcut din ceai verde sau negru. Unele cercetări sugerează că băutul de kombucha poate ajuta la protejarea ficatului, dar sunt necesare studii suplimentare.

Miso este un condiment comun în bucătăria japoneză, obținut prin fermentarea boabelor de soia cu sare și koji, un tip de ciupercă. Mai multe studii au descoperit beneficii pentru sănătate legate de miso, inclusiv o cercetare din 2020 care indică faptul că miso poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea ritmului cardiac. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acele constatări.

Kimchi este o garnitură populară coreeană care este de obicei făcută din varză fermentată sau alte legume fermentate, cum ar fi ridichile. Cercetările arată că există mai multe beneficii pentru sănătate în urma consumului de kimchi, inclusiv scăderea colesterolului, reducerea rezistenței la insulină și ajută la sănătatea intestinului.

Iaurtul este făcut din lapte care a fost fermentat, cel mai frecvent cu bacterii lactice și care conține mulți nutrienți importanți, inclusiv calciu, potasiu, fosfor, riboflavină și vitamina B12. Nu toate iaurturile conțin probiotice, deoarece aceste bacterii benefice sunt adesea ucise în timpul procesării, prin urmare sunt indicate cele pe care este precizat că au în compoziție culturi vii.

Alimente versus suplimente alimentare

Cercetările moderne au arătat că suplimentele alimentare de tip prebiotice sau probiotice nu oferă aceleași beneficii ca alimentele fermentate, prin urmare, se consideră mai eficient consumul de alimente fermentate în detrimentul suplimentelor alimentare.

Explicația constă în faptul că există provocări pentru menținerea viabilității bacteriilor în capsule. De altfel, recomandarea este să se achiziționeze probiotice care au timp îndelungat până la atingerea termenului de expirare deoarece fiind vorba de culturi vii, este important să fie cât mai recent încapsulate.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Dr. Farmacist primar,

Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS