Infiintarea unor compartimente de chirurgie vasculara, oncologie pediatrica si reumatologie si reducerea numarului de paturi la diabet, obstetrica-ginecologie, dermatologie si endocrinologie sunt doar câteva dintre modificarile care se vor opera din acest an in structura organizatorica a spitalelor doljene.
Mai putine paturi la dermatologie, endocrinologie, ginecologie si diabet si mai multe paturi la oncologie. Asa se prezinta noua structura organizatorica a spitalelor doljene incepând din 2007, aprobata printr-un ordin de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Acelasi act normativ prevede si infiintarea in premiera, la Craiova, a unor compartimente de chirurgie vasculara, oncologie pediatrica si reumatologie. Per ansamblu insa, noua structura organizatorica va duce la reducerea cu 106 a numarului de paturi, de la 3.783 la 3.677.
Structura organizatorica a fost aprobata de ministrul sanatatii in forma propusa anul trecut de Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj si avizata de sindicate si de autoritatile judetene. Masurile vor fi puse in practica in perioada urmatoare, bineinteles in limita fondurilor alocate.
Ce prevede noua structura organizatorica?
La Spitalul de Urgenta Craiova vor functiona un compartiment de chirurgie vasculara cu zece paturi in cadrul Clinicii de Chirurgie II si un compartiment de reumatologie cu 15 paturi in cadrul clinicilor de medicina interna.
Alta schimbare importanta va fi infiintarea la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova a unei sectii de terapie intensiva pentru accidentele vascular-cerebrale. Conducerea ASP Dolj sustine ca amenajarea noii sectii nu necesita cine stie ce investitii.
„Avem personal calificat in sectia de neurologie a Spitalului de Neuropsihiatrie. Va trebui sa se faca investitii doar pentru a asigura apartura si circuitele functionale necesare“, a precizat prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al ASP Dolj. Acesta a mai spus ca infiintarea unui serviciu specializat pentru urgentele neurologice va degreva activitatea terapiei intensive de la Spitalul de Urgenta, unde in prezent se inregistreaza mereu blocaje de activitate din cauza cazurilor de accidente vascular-cerebrale, destul de numeroase.
106 paturi mai putin
Vestea rea este ca per ansamblu numarul paturilor va scadea cu 106 la nivelul intregului judet. Cele mai mari reduceri se vor face la obstetrica-ginecologie, unde vor fi mai putin cu 13 paturi (la Spitalul de Urgenta) si cu patru paturi (la Spitalul Municipal „Filantropia“).
Spitalul de Urgenta Craiova va ramâne cu 40 de paturi mai putin in urma restructurarilor de la ginecologie, endocrinologie, diabet, dermatologie, chirurgie infantila, ORL si oftalmologie. Spitalul Municipal „Filantropia“ va avea mai putin cu 19 paturi dupa reorganizarea clinicilor medicale, ginecologiei si cardiologiei, iar la Spitalul de Boli Infectioase reducerea vizeaza sectiile de boli infectioase, unde vor fi cu 15 paturi mai putin. In judet se vor face reduceri ale numarului de paturi in spitalele din Calafat, Bailesti si Dabuleni.
Paturi pentru bolnavii de cancer
Spitalele vor avea mai multe paturi pentru pacientii cu cancer. La Spitalul de Urgenta se vor infiinta cinci paturi, iar la Spitalul Municipal „Filantropia“ 15 paturi. La Spitalul de Urgenta va lua fiinta si un compartiment de oncologie pentru copii, ceea ce va duce la extinderea clinicii de oncologie pe o parte din spatiul in care functioneaza clinica de dermatologie.