Stagiunea muzicala a Filarmonicii „Oltenia“ continua cu un program splendid, mâine seara, incepând cu ora 19.00, in Sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“. Orchestra Filarmonicii craiovene il va avea la pupitru pe valorosul dirijor Ilarion Ionescu-Galati, iar solista (pian) va fi Ioana Maria Lupascu, ambii fiind foarte apreciati pe meridianele lumii. Programul cuprinde: „Concertul nr. 5 in Mi bemol major pentru pian, op. 73, de Beethoven si Suita a II-a de jazz, de Sostakovici.
Dirijorul Ilarion Ionescu-Galati, un nume de rezonanta internationala
Dirijorul Ilarion Ionescu-Galati, ajuns la apogeul maturitatii artistice, a facut stagii de perfectionare cu Eugen Ormandy, in Statele Unite. Din 1967 este in fruntea Filarmonicii din Brasov. A colaborat cu toate ansamblurile simfonice românesti, a promovat un repertoriu valoros, adesea cu lucrari mai putin cântate. Arta sa dirijorala este apreciata nu numai in România, ci si peste hotare, fiind rechemat in repetate rânduri la pupitrul unor orchestre de prestigiu din Suedia, fosta URSS, Turcia, Elvetia, Franta, America, Japonia, China, Germania. Sub bagheta sa au cântat artisti de renume mondial, precum Ruggiero Ricci, Lola Bobescu, Igor Oistrah, Victor Tretiakov, Igor Bezrodnâi, Daniil Safran, Magda Tagliaferro, Rudolf Kerer, Valentin Gheorghiu, Ion Voicu, Dan Grigore, Mihai Ungureanu si multi altii. Pe lânga numeroasele imprimari in România, a efectuat inregistrari la Radio Moscova, Madrid, Havana, Atena, Stockholm. In ultimii ani, pe lânga postul de prim-dirijor al Filarmonicii din Brasov, I. Ionescu-Galati a ocupat si functia de dirijor si director artistic al Filarmonicii din Istanbul.
Maestrul I. Ionescu-Galati a studiat mai intâi vioara cu eminentul pedagog George Manoliu si a absolvit Academia de Muzica din Bucuresti. Dupa o scurta perioada dedicata activitatii camerale si concertistice – paralel cu cea de violonist in Orchestra simfonica a Filarmonicii „George Enescu“ – s-a consacrat artei dirijorale, desavârsindu-si cunostintele in acest domeniu la „Ecole normale supérieure din Paris“, cu reputatul Pierre Dervaux. Licenta de dirijat orchestra si-a luat-o cu celebrul Charles Munch. De aceea, concertul nu trebuie ratat.
Ioana Maria Lupascu, o pianista de mare succes
Dupa absolvirea Conservatorului din Bucuresti, Ioana Maria Lupascu si-a perfectionat pregatirea muzicala de specialitate in cadrul Conservatorului din Lausanne (Elvetia), parcurgând cursurile de master ale reputatului profesor J. F. Antonioli. In ianuarie 2001, aceasta a devenit studenta maestrului Lazar Berman la Academia Europea di Musica (Italia), beneficiind de indrumarea maestrului pâna in februarie 2005. Printre alte personalitati de marca ale lumii muzicale ce i-au influentat dezvoltarea carierei artistice sunt: Ian Hobson, Fausta si Vlad Dimulescu, Luis de Moura Castro, Dag Ashatz etc.
Ioana Maria Lupascu a participat la mai multe competitii nationale si internationale de pian unde a cucerit numeroase premii. De asemenea, a realizat mai multe turnee, individualizându-se in rândul celor mai importanti tineri pianisti, in tari precum: Croatia, Italia, Elvetia, Spania, Grecia, Lituania, Belgia, Germania si Insulele Maldive. In anul 2005 a finalizat seria de concerte prezentate sub egida „L’Integrale delle Sonate per pianoforte di Ludwig van Beethoven suonate dai allievi di Maestro Lazar Berman“, bucurându-se de un real succes de public, gratie interpretarii Sonatelor op. 10 nr. 1, op. 22 si op. 53 (Waldstein). In acelasi an, Associazione Rumeni (Italia) i-a decernat Ioanei Maria Lupascu Titlul de Membru de Onoare.