Cunoscut sub numele de „Ochiul de cristal” de către inuiți, craterul Pingualuit din Quebec, Canada, a fost cândva destinația prospectorilor în căutare de diamante. Dar adevărata comoară sunt poveștile pe care le pot spune apele sale adânci, relatează BBC, conform G4Media.
În 1950, această zonă a devenit cunoscută în ziarele din întreaga lume și catalogată drept a opta minune a lumii.
„Numele este în limba inuktitut pentru petele sau coșurile de pe piele cauzate de vremea foarte rece”, a explicat Isabelle Dubois, coordonator de proiect pentru Nunavik Tourism, care anterior vizitase craterul doar iarna, când peisajul era acoperit de zăpadă.
Cu un diametru de aproape 3,5 km și o circumferință mai mare de 10 km, nu numai mărimea sa o deosebea, ci și simetria sa. Aproape perfect circular și plin de apă, craterul părea ca și cum un gigant ar fi aruncat o oglindă compactă pe sol.
”Impactul a avut loc acum 1,4 milioane de ani”, spun specialiștii. „Dacă ne uităm la lățimea și adâncimea craterului [aproximativ 400 de metri], se estimează că impactul a fost de 8.500 de ori mai puternic decât bomba atomică aruncată asupra Hiroshimei.”